Evolució i Models Territorials del Turisme: Anàlisi i Tipologies

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,37 KB

Models d'Evolució Turística

Model de Chadefaud

  • 1a fase de creació
  • 2a fase de maduresa
  • 3a fase d'obsolescència
  • 4a fase de mutació o reconversió

Model de Butler

  • Inici
  • Descobriment
  • Desenvolupament
  • Consolidació
  • Estancament
  • Rejoveniment o declivi

Model de Gormsen

Perfil 1 (s. XIX)

Proximitat als grans focus urbans creats per la Revolució Industrial (ribes del Canal de la Mànega i Bàltic).

Perfil 2 (finals s. XIX - principis s. XX)

Litorals del sud de França i nord d'Itàlia (Costa Blava, Riviera italiana) amb un creixement espectacular en finalitzar la 2a Guerra Mundial. A partir de 1950, inclou el litoral europeu meridional (Espanya).

Perfil 3 (a partir de 1960)

Inclou les Canàries i el nord d'Àfrica.

Perfil 4 (a partir de 1970)

S'incorpora el Carib, el sud-est asiàtic i Oceania com a destinacions turístiques principals.

Tipologies d'Espais Turístics

  1. Les activitats humanes transformen el territori.
  2. La finalitat d'aquestes activitats és garantir un sistema de producció capaç de mantenir el conjunt social.
  3. Qualsevol forma d'ocupació i de transformació del territori respon a processos de producció, tant de béns i serveis, com d'espais, destinats a aquests fins productius.
  4. Espais dels quals s'extreuen productes que han de proveir les persones que viuen en aquell lloc.
  5. En la seva manifestació més aparent, l'espai turístic sembla ser un tipus més d'espai generat per l'activitat productiva, com la indústria o la residència.

Valor Simbòlic de l'Espai Turístic

L'espai turístic té una particularitat: és operatiu per als seus productors i, alhora, és simbòlicament extraordinari per als seus usuaris.

Classificació per Tipologia de Recurs o Activitat Turística

  • Turisme en àrees litorals
  • Turisme rural
  • Turisme en espais naturals
  • Turisme urbà i metropolità

Variables Determinants dels Models Territorials

  1. Estructura productiva (de què vivia la zona abans del turisme).
  2. Dimensió de les operacions desenvolupades.
  3. Propietat del sòl i trama parcel·lària.
  4. Paper de l'administració local.
  5. Paper dels líders locals i pressió política de determinats grups amb interessos.
  6. Tradició turística del lloc.

Dualitat del Sistema Productiu Turístic en Països d'Acollida

  1. Un sector formal: hotels internacionals, cuina occidental, aire condicionat.
  2. Un sector informal: hostals i hotels a baix preu, cuina domèstica. Aquests dos sectors presenten efectes econòmics i de segregació espacial diferenciats, amb una expansió del segon dependent del primer.

Avantatges Tradicionals de les Regions Perifèriques

  1. Abundant mà d'obra poc formada i ràpidament adaptable als nous llocs de treball que ofereix el sector.
  2. Inexistència de barreres tecnològiques per a la implantació de formes turístiques tradicionals.
  3. Baix nivell salarial inicial i, en conseqüència, preus baixos.
  4. Existència de condicions laborals adequades per al desenvolupament turístic.
  5. Bones comunicacions i accessibilitat respecte als llocs d'origen de la demanda potencial.

Entradas relacionadas: