Evolució i Models Territorials del Turisme: Anàlisi i Tipologies
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,37 KB
Models d'Evolució Turística
Model de Chadefaud
- 1a fase de creació
- 2a fase de maduresa
- 3a fase d'obsolescència
- 4a fase de mutació o reconversió
Model de Butler
- Inici
- Descobriment
- Desenvolupament
- Consolidació
- Estancament
- Rejoveniment o declivi
Model de Gormsen
Perfil 1 (s. XIX)
Proximitat als grans focus urbans creats per la Revolució Industrial (ribes del Canal de la Mànega i Bàltic).
Perfil 2 (finals s. XIX - principis s. XX)
Litorals del sud de França i nord d'Itàlia (Costa Blava, Riviera italiana) amb un creixement espectacular en finalitzar la 2a Guerra Mundial. A partir de 1950, inclou el litoral europeu meridional (Espanya).
Perfil 3 (a partir de 1960)
Inclou les Canàries i el nord d'Àfrica.
Perfil 4 (a partir de 1970)
S'incorpora el Carib, el sud-est asiàtic i Oceania com a destinacions turístiques principals.
Tipologies d'Espais Turístics
- Les activitats humanes transformen el territori.
- La finalitat d'aquestes activitats és garantir un sistema de producció capaç de mantenir el conjunt social.
- Qualsevol forma d'ocupació i de transformació del territori respon a processos de producció, tant de béns i serveis, com d'espais, destinats a aquests fins productius.
- Espais dels quals s'extreuen productes que han de proveir les persones que viuen en aquell lloc.
- En la seva manifestació més aparent, l'espai turístic sembla ser un tipus més d'espai generat per l'activitat productiva, com la indústria o la residència.
Valor Simbòlic de l'Espai Turístic
L'espai turístic té una particularitat: és operatiu per als seus productors i, alhora, és simbòlicament extraordinari per als seus usuaris.
Classificació per Tipologia de Recurs o Activitat Turística
- Turisme en àrees litorals
- Turisme rural
- Turisme en espais naturals
- Turisme urbà i metropolità
Variables Determinants dels Models Territorials
- Estructura productiva (de què vivia la zona abans del turisme).
- Dimensió de les operacions desenvolupades.
- Propietat del sòl i trama parcel·lària.
- Paper de l'administració local.
- Paper dels líders locals i pressió política de determinats grups amb interessos.
- Tradició turística del lloc.
Dualitat del Sistema Productiu Turístic en Països d'Acollida
- Un sector formal: hotels internacionals, cuina occidental, aire condicionat.
- Un sector informal: hostals i hotels a baix preu, cuina domèstica. Aquests dos sectors presenten efectes econòmics i de segregació espacial diferenciats, amb una expansió del segon dependent del primer.
Avantatges Tradicionals de les Regions Perifèriques
- Abundant mà d'obra poc formada i ràpidament adaptable als nous llocs de treball que ofereix el sector.
- Inexistència de barreres tecnològiques per a la implantació de formes turístiques tradicionals.
- Baix nivell salarial inicial i, en conseqüència, preus baixos.
- Existència de condicions laborals adequades per al desenvolupament turístic.
- Bones comunicacions i accessibilitat respecte als llocs d'origen de la demanda potencial.