Evolució de la Literatura Catalana: Del Reinaxement al Barroc
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,21 KB
Davallada de la Literatura Catalana Culta
Conseqüències:
- Castellanització de l'aristocràcia de la corona d'Aragó
- Pèrdua del poder de la burgesia catalana
- Utilització freqüent del castellà
- Entrada de castellanismes
- Pèrdua de la consciència d'unitat entre diferents territoris de parla catalana
Reinaxement
Va suposar la revalorització de la cultura clàssica grega i llatina. És un moviment que va néixer a Itàlia al segle XV, amb el precedent de l'humanisme del segle XIV que tenien Dante, Petrarca i Boccaccio. Els reinaxentistes van inaugurar un període antropocèntric, centrat en l'ésser humà, i es van fonamentar en l'estudi dels clàssics.
Barroc
És un moviment antitètic al Reinaxement. Posava de manifest les tensions i contradiccions de la condició humana. Els barrocs van remarcar els contrastos: la vida i la mort, l'heroisme i la burla, o, en pintura. El Barroc va tenir un fort accent espanyol, amb pintors com Valdés Leal i Velázquez.
Il·lustració
Després del Barroc, la Il·lustració va suposar la confiança en el progrés i la raó. La seva manifestació més característica en el camp de les arts és el neoclassicisme, que, com el Reinaxement, va implicar un retorn a les normes dels antics grecollatins.
La Il·lustració és un moviment francès que va culminar, en certa manera, amb la revolució del 1789 i la fundació d'una democràcia burgesa basada en la separació entre els poders executiu, legislatiu i judicial. Per als escriptors il·lustrats, la literatura tenia una funció bàsicament didàctica i ideològica.
Joan Ramis i Ramis
Maó 1746-1819, és exponent del teatre neoclàssic menorquí. Menorca va estar dominada per l'exèrcit anglès bona part del segle XVIII. Ramis és conegut per Lucrècia, obra escrita en versos alexandrins, influïda pel francès Racine, ambientada a la Roma antiga i que respecta les tres unitats del teatre clàssic.
Reinaxença
Moviment de recuperació política i cultural que, al llarg del segle XIX, es va proposar dignificar la llengua catalana i restablir als territoris on aquesta es parlava una literatura nacional al mateix nivell que la de qualsevol país europeu. Això implicava la superació dels tres segles anteriors i el retrobament amb la gran literatura de l'edat mitjana.
Personatges i Institucions
Amb alguns precedents que es remunten al segle XVIII, la tasca d'estudiosos il·lustrats com Antoni de Capmany, Josep Pau Ballot o Fèlix Amat es considera que la Reinaxença es va iniciar l'any 1833, amb la publicació del poema La pàtria, de Bonaventura Carles Aribau, a la revista El Vapor. El moviment va ser impulsat per erudits i historiadors.