Evolució Humana: Teories, Orígens i Adaptacions Clau
Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,14 KB
Creacionisme i Fixisme
Creacionisme: Origen de la Vida
El creacionisme és un pensament filosòfic que sosté que tot ésser viu ha estat creat per un Déu o un ens superior.
Fixisme: Estabilitat de les Espècies
El fixisme és una branca del creacionisme que postula que totes les espècies actuals no han canviat (sense evolució) des del principi de la vida.
L'Evolucionisme i les Seves Teories
Evolucionisme: Adaptació i Canvi
L'evolucionisme és un pensament filosòfic i científic que argumenta que totes les espècies han evolucionat per canviar i poder adaptar-se al seu entorn.
Lamarck (S. XIX): Teories Evolutives
Les teories de Jean-Baptiste Lamarck (segle XIX) eren finalistes, és a dir, tenien com a meta arribar a la perfecció. Dues de les seves teories principals eren:
- Teoria de l'herència dels caràcters adquirits: Sosté que, generació rere generació, els éssers vius hereten les virtuts desenvolupades pels seus progenitors.
- Teoria de l'ús i el desús: Afirma que «tots els òrgans que no s'utilitzen s'acaben perdent i els que sí es desenvolupen».
Darwin: La Selecció Natural
Charles Darwin, tot i que les idees de Lamarck són considerades errònies en gran part, va proposar la seva pròpia teoria. La seva teoria principal, la selecció natural, postula que la natura té tot el poder. Aquesta teoria diu que la natura escull a l'atzar les espècies més adaptades, que són les que aconseguiran sobreviure i reproduir-se.
Microevolució: Petits Canvis en Espècies
La microevolució estudia espècies que experimenten petits canvis al llarg del temps.
Macroevolució: Grans Canvis en Espècies
La macroevolució estudia espècies que experimenten grans canvis, que poden portar a la formació de noves espècies o grups taxonòmics superiors.
Origen dels Homínids: La Falla del Rift
Fa entre 7 i 15 milions d'anys, a la zona de l'Àfrica, es va formar una falla que va separar el continent en dues parts: la Falla del Rift. A la part oest (zona més freda) es van quedar ximpanzés, goril·les i altres simis. En canvi, a la part est (sabana), aquestes espècies es van desenvolupar cap a prehumans i humans, que van adoptar una posició bípeda per diverses raons:
- Poder observar des de més altura.
- Poder recollir aliments amb més facilitat.
- Poder utilitzar les mans per a altres tasques.
Teories del Bipedisme
Teoria Antiga: Bipedisme i Manipulació
La teoria antiga del bipedisme (primer bipedisme, després manipulació) deia que els homínids es van posar de peu d'un dia a l'altre, van tenir les mans lliures i van començar a utilitzar-les. Aquesta teoria, però, era errònia.
Teoria Nova: Manipulació i Bipedisme
La teoria nova (manipulació i després bipedisme) suggereix que els homínids eren braquiadors i que es van posar de peu per tenir les mans lliures. Així tenien a disposició l'índex i el polze, però inicialment no sabien com utilitzar-los. L'exemple dels Oreopithecus demostra que no sempre tenir el cervell més desenvolupat garanteix la supervivència; ells no sabien utilitzar les mans i es van extingir.
Les Eines i l'Evolució Humana
Una eina és un instrument fabricat per l'ésser humà a partir de recursos naturals, generalment per la necessitat de reduir l'esforç en les tasques. Els primats podien fer eines molt senzilles, que no passaven del mode 1; no eren punxagudes ni estaven polides. En canvi, els homínids que van evolucionar van desenvolupar diversos modes de tallar una pedra:
- Mode 1: Tallaven la pedra.
- Mode 2: L'allargaven.
- Mode 3: La polien.
- Mode 4: Li feien formes més complexes.
Necessitaven les eines per caçar, per tallar coses, per recollir aliments, etc. A més, les eines eren culturals perquè passaven de generació en generació, transmetent coneixement i habilitats.
Tipus de Selecció en l'Evolució
Selecció Natural (individus per separat)
La selecció natural és un procés inherent que es produeix a l'atzar, on els individus més ben adaptats a l'entorn són els que sobreviuen i es reprodueixen amb més èxit.
Selecció Tècnica (entre grups)
La selecció tècnica fa referència a les estratègies de supervivència desenvolupades pels homínids en grup, que van provocar i accelerar la seva evolució.
Teoria "Out of Africa"
La teoria "Out of Africa" postula que alguns grups d'homínids es van adaptar millor que d'altres. Aquells que no podien defensar-se o adaptar-se van ser desplaçats o van desaparèixer, mentre que els que sí ho van fer van prosperar, sovint gràcies a la fabricació de noves eines i una millor adaptació a l'entorn, expandint-se fora d'Àfrica.