Evolució del Treball i la Societat en el Segle XXI
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,79 KB
Feminització de la feina
Finals del segle XX, es va feminitzar la feina i es va basar en la importància del treball emocional i les relacions personals, així com en la flexibilitat laboral (capacitat d'improvisar, disponibilitat fora d’horaris, resposta immediata) i la implicació personal.
Uberització de la feina
Al segle XXI, predominen els treballs temporals, sobretot les feines poc qualificades, tot lligat amb l’economia col·laborativa (compartir recursos). Com a conseqüències, hi ha la situació laboral inestable, salari mínim i desprotecció laboral.
Demografia
A l’estudi de la població se l’anomena demografia. El terme es va encunyar a mitjans del segle XIX, en una època en què les nacions començaven a elaborar estadístiques oficials sobre el caràcter i la distribució de les seves poblacions. La demografia es considera una branca de la sociologia, perquè els factors que influeixen en el nombre de naixements i defuncions en un grup o societat determinats, així com les migracions de la població, acostumen a ser de tipus social i cultural.
Les taxes de naixements i defuncions són elevades, i l’índex de mortalitat infantil és especialment alt. La població creix poc, si és que creix, i l’elevat nombre de naixements es compensa més o menys amb el de morts.
En la primera part del segle XIX, té lloc una disminució de les taxes de mortalitat mentre que la fertilitat es manté alta. Per tant, aquesta és una fase que es defineix per un gran increment de la quantitat de població.
Actualment, contempla el desenvolupament industrial i la caiguda de les taxes de natalitat fins a un nivell en què la població es manté novament estable.
La fertilitat continuarà essent alta en les societats dels països subdesenvolupats perquè s’han mantingut les postures tradicionals pel que fa a la grandària de les famílies: tenir un gran nombre de fills sovint s’entén com a desitjable, atès que proporciona una font de mà d’obra per a les explotacions agrícoles familiars.
Societat de consum
A la revolució industrial, la societat va passar del sector primari al secundari. Al segle XX, es va basar en el sector terciari i en la deslocalització.
Es basa en la sobreproducció constant (obsolescència programada, seguir consumint), la població amb poder adquisitiu, transports i comunicacions, màrqueting i ètica (com més tens, millor ets).
Tipus d’ocupació
Coll Blau: treball manual i poc qualificat
Coll Rosa: oficina, treball cognitiu
Coll Blanc: atenció a les persones, treball emocional
Societat de la informació
Hi ha sociòlegs que consideren que la nostra societat no funciona moguda pels diners, interessos polítics, emocions, ideals… sinó que tots aquests elements socials segueixen regles de codificació, transmissió i interpretació de la informació.
Tots els aspectes de la nostra societat es poden qualificar com si fossin informació en moviment constant.
La societat és el mateix que una xarxa de nodes (punts connectats a una xarxa) connectats que s’intercanvien informació.
Mitjans de comunicació
- Fred: TV que has d’interpretar tot (anys 80)
- Calent: TV on no s’ha d’interpretar (ara)