Evolució del Cinema Americà: De Porter a Griffith

Enviado por Chuletator online y clasificado en Plástica y Educación Artística

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,33 KB

Cinema als Estats Units al segle XX

Tot comença amb la diferència entre els Estats Units i França. Els Estats Units patien una indiferència entre productes de la classe obrera i productes per a la burgesia, a diferència de França.

Això va causar que totes les persones es convertissin en simples espectadors de cinema.

Els realitzadors d'aquest cinema van intentar entusiasmar el públic amb pel·lícules de perill, emoció i suspens.

Els protagonistes eren: bombers, guàrdies urbans, lladres, rodamons o personatges involucrats en situacions difícils, ja fossin incendis, persecucions o tiroteigs.

Descripció de la pel·lícula Assalt i robatori

Assalt i robatori d'un tren va ser el títol de pel·lícula més famós de l'època. Va ser realitzada l'any 1903 per Edwin S. Porter. És considerada la pel·lícula de l'oest o western de tota la història del cinema. La pel·lícula va ser un cronometratge mut americà. Utilitzava una sèrie de tècniques no convencionals, incloent-hi: edició composta, rodatge en localitzacions i moviment de càmera freqüent. És una de les primeres pel·lícules a fer servir cross-cutting, on es mostren dues escenes produint-se simultàniament, però en llocs diferents.

El muntatge cinematogràfic

El muntatge és la base de tot el que s'anomena llenguatge cinematogràfic. És un procediment de filmar figures de manera separada i enganxar-les per crear una sola seqüència. El públic aprenia a relacionar les dues imatges entenent que guardaven una relació de continuïtat. Totes les grans descobertes expressives que el cinema americà va efectuar, recopilades i aprofitades, van ser per un home que va portar el setè art a una edat adulta: David Wark Griffith, el gran fixador del llenguatge cinematogràfic.

Trajectòria cinematogràfica

Griffith va començar a fer pel·lícules cap al 1907 i va debutar com a director el 1908.

En els sis anys següents, fins al 1914, va realitzar al voltant de 450 pel·lícules de curta durada, tal com aleshores es feien.

Va tenir molts films sota la seva responsabilitat i això li va permetre dominar al màxim la tècnica per explicar visualment una història.

Griffith, amb les seves narracions, volia mostrar una semblança entre elles a les novel·les de Charles Dickens i a la narrativa fulletonesca del segle XIX.

Pel·lícules de Griffith

David Wark Griffith va ser una figura fonamental per al desenvolupament del cinema. Des dels seus inicis, els anys 1907 i 1908, va dirigir un gran nombre de pel·lícules de curta durada. En aquestes pel·lícules, Griffith va permetre que la tècnica que dominés fos la narrativa i la del muntatge.

Tipus de narracions

Griffith va innovar en el tipus de narracions cinematogràfiques. Principalment, es va inspirar en les novel·les de Charles Dickens i la narrativa fulletonesca del segle XIX.

Va voler crear relats sobre la història americana, on combinava moments importants històrics i peripècies dels personatges individuals.

A través dels seus films, hi va explorar diversos temes com: la guerra civil americana, la intransigència humana en diferents èpoques, històries d'amor i conflictes entre el bé i el mal.

Increment de la durada

Griffith, més endavant, va buscar fer un salt llarg al llargmetratge, on va produir pel·lícules de més durada.

Això va ser un canvi molt significatiu en l'estructura del cinema.

Les pel·lícules anteriors a 1914 eren de més curta durada, no eren més llargues que de vint minuts o mitja hora, així que la producció de llarga durada va ser un canvi dràstic.

Star System

Griffith on també va contribuir va ser en el desenvolupament del sistema d'estrelles del cinema. En l'Star System hi van destacar actors com: Lilian Gish i Mary Pickford, que van ser actrius d'èxit reconegudes en les pantalles. Apareixen a causa de l'ús habitual del primer pla. A través del seu treball es van crear personatges molt aclamats i adorats pel públic, on a partir d'aquí moltes estrelles del cinema van ser reconegudes mundialment.

Pel·lícules 1915 i 1916

Griffith va produir diverses pel·lícules destacades durant aquest període. El naixement d'una nació (1915) és considerada una obra mestra, tot i les seves connotacions racistes, i va ajudar a avançar el llenguatge cinematogràfic amb la seva narrativa complexa i el seu ús innovador del muntatge. Intolerància (1916), tot i ser un fracàs inicialment, és també una obra important, amb quatre històries interrelacionades que exploraven la intransigència humana en diferents èpoques de la història. Aquestes pel·lícules van mostrar la capacitat de Griffith per abordar temes complexos i produir obres cinematogràfiques de gran impacte visual i emocional.

Tècnica del muntatge

Griffith va contribuir en un dels aspectes més importants referent a la tècnica del muntatge. El muntatge va ser utilitzat per crear relats complexos amb més d'una acció simultània i històries relacionades entre elles. També va introduir el concepte d'accions paral·leles, on mostrava diverses situacions que es desenvolupaven alhora en diferents escenaris i personatges. Aquesta tècnica desenvolupada va ser essencial, ja que va establir les bases principals del llenguatge cinematogràfic modern.

Cinema als anys 20

Els anys 20 van ser l'edat d'or per al cinema mut, compost d'una gran varietat de gèneres i estils cinematogràfics. El públic s'aficionava per les aventures de capa i espasa de Douglas Fairbanks, els melodrames passionals de Rodolfo Valentino i els vertiginosos westerns de Tom Mix. El gènere que va destacar per sobre de tots era el cinema o slapstick, amb estrelles del cinema com Charles Chaplin, interpretant al personatge Charlot, on combinava la comèdia i tocs emocionals. Els anys 20 van significar una evolució del cinema on s'incorporaven les produccions més completes i ben explicades juntament amb una expressió visual més madura.

Entradas relacionadas: