Evolució biològica: teoria i evidències
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,16 KB
L'evolució biològica
3.1. Evolució i teoria de l'evolució. Alguns antecedents.
La idea que els éssers vius evolucionen és molt antiga, però ha quedat en segon pla convivint amb la idea predominant de què les formes de vida han estat i estan conformades des de l'inici de la seua existència segons uns patrons que no han canviat. Aquesta última concepció es denomina fixisme i, juntament amb el creacionisme o idea que els éssers vius han sigut creats per una ment intel·ligent o divina, ha sigut recolzada per les religions. En els nostres dies, fixisme i creacionisme conviuen amb concepcions científiques sobre l'origen dels éssers humans. Inclús assistim actualment a un ressorgiment inusitat del creacionisme, àmpliament defensat per alguns poderosos sectors conservadors americans, que insisteixen en el fet que aquesta teoria ha de ser explicada en les escoles com ho és la teoria de l'evolució.
Hi ha molta gent que pensa que l'evolució és “només” una teoria i no un fet, la qual cosa ha motivat que moltes vegades s'haja plantejat el tema de l'evolució com si haguérem de prendre posicions a favor o en contra. Per tant, és important fer una distinció conceptual entre evolució i teoria de l'evolució.
Per evolució biològica s'entén el procés de variació, modificació i diversificació dels organismes a partir d'una forma original comuna. Que hi ha evolució biològica és un fet confirmat per moltes proves que provenen de distints àmbits:
- Paleontologia: estudi dels fòssils;
- Biogeografia: distribució geogràfica dels organismes;
- Genètica: anàlisi de l'herència biològica;
- Embriologia: anàlisi de les formes de desenvolupament dels organismes;
- Anatomia comparada: anàlisi de les formes comparades dels éssers vius.
A partir del fet provat de l'evolució, el que cal fer és explicar com és aquesta possible, quins mecanismes es posen en marxa perquè es produeixi.
Una teoria de l'evolució pretén explicar els mecanismes pels quals es regeix aquesta evolució. Una teoria, per tant, és un model explicatiu de les causes possibles d'un fenomen existent, així com dels seus mecanismes operatius, i la seva validesa depèn tant dels seus pressupòsits teòrics, com del rigor de la seva comprovació.
La teoria de l'evolució va ser enunciada amb evidències científiques per primera vegada en 1859 per Charles Darwin (1809-1882) en la seva obra L'origen de les espècies. En ella proposava la selecció natural com principal mecanisme del fet evolutiu.
No obstant això, la idea de l'evolució biològica no era nova. Ja en els segles VI i V a.C., alguns presocràtics, com Anaxímenes i Empédocles, van proposar algunes idees molt rudimentàries sobre evolució per a explicar l'aparició d'alguns fòssils i ho van fer en un llenguatge amb abundants elements mitològics.
La noció moderna de l'evolució biològica apareixerà en el s. XVIII amb la defensa d'un cert transformisme a partir de variacions hereditàries.