Eutrofització i Contaminació de l'Aigua: Causes, Efectes i Solucions

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,94 KB

Què és l'Eutrofització?

L’eutrofització és un procés de contaminació de masses d’aigua, com rius, llacs i embassaments, provocat per un excés de nutrients, principalment nitrogen (N) i fòsfor (P). Aquests nutrients afavoreixen el creixement descontrolat d’algues i altres organismes vegetals, alterant l’equilibri ecològic de l’ecosistema aquàtic.

Causes de l'Eutrofització

L’origen de l’eutrofització pot ser natural o antropogènic (causat per l’activitat humana):

Origen Natural de l'Eutrofització

  • L’acumulació de nutrients en llacs i embassaments durant llargs períodes.
  • L’aportació de sediments rics en matèria orgànica.

Origen Antropogènic de l'Eutrofització

(Moltes més ràpides i intenses)

  • Abocaments d’aigües residuals amb alt contingut en nutrients.
  • Fertilitzants agrícoles i ramaders, que arriben als rius i llacs per l’escorrentia.
  • Indústries que descarreguen substàncies riques en fòsfor i nitrogen.
  • Deforestació, que redueix la capacitat dels ecosistemes per retenir nutrients.

Conseqüències de l'Eutrofització

  • Pèrdua de biodiversitat: Molts organismes moren per la manca d’oxigen.
  • Aigües tòxiques: Algunes algues produeixen toxines que afecten la fauna i la salut humana.
  • Mala qualitat de l’aigua: L’aigua es torna tèrbola, amb mala olor i gust desagradable.
  • Danys econòmics: Impacte en la pesca, el turisme i el subministrament d’aigua potable.

Com Prevenir i Controlar l'Eutrofització?

  • Reduir l’ús de fertilitzants i promoure tècniques agrícoles sostenibles.
  • Millorar el tractament d’aigües residuals per eliminar nutrients abans d’abocar-les.
  • Fomentar la reforestació per evitar l’erosió i l’entrada de sediments als rius.
  • Crear zones humides artificials per filtrar contaminants.
  • Regular les activitats industrials per limitar els abocaments de nitrogen i fòsfor.

Mesura de la Qualitat de l'Aigua

Indicadors de Qualitat de l'Aigua

  • Indicadors físics: com ara la terbolesa, els sòlids en suspensió, el color, la conductivitat, l'olor, el sabor i la temperatura.
  • Indicadors químics: com ara el pH, la duresa (suma de les concentracions de cations de Mg i Ca), l'oxigen dissolt, els indicadors de matèria orgànica, els metalls i els nutrients.
  • Indicadors biològics: ecològics, microbiològics, fisiològics i ecotoxicològics.

Índexs de Qualitat de l'Aigua a Catalunya

  1. La temperatura: determina el grau de qualitat de l'aigua (ha de ser baixa perquè l'aigua estigui en bona condició).
  2. La DQO o demanda química d'oxigen: és l'indicador de la degradació de la matèria orgànica (si la demanda d'oxigen és alta, l'aigua no està en bon estat).
  3. La concentració d'oxigen dissolt (OD): és la quantitat d'oxigen que conté l'aigua (ha de ser alta perquè estigui en bon estat).
  4. La conductivitat elèctrica: és un indicador del contingut de sals que conté l'aigua (si la conductivitat és alta, l'aigua estarà en bon estat).
  5. La matèria en suspensió: influeix en la quantitat de llum solar que arriba als organismes.

Agents Contaminants de l'Aigua

Contaminants Físics

ContaminantOrigenEfectes
TemperaturaUtilització de l'aigua en refrigeracióRedueix la concentració d'O2 dissolt
Partícules radioactivesAbocament de residus radioactius i fuites en refrigeració de centrals nuclearsMort d'ecosistemes, mutacions...
Sòlids en suspensióProcessos d'erosió, abocaments d'aigües residualsAugment de la terbolesa de l'aigua, canvi en les propietats organolèptiques, alteracions en les cadenes tròfiques

Contaminants Químics Inorgànics

ContaminantOrigenEfectes
Metalls pesants (Zn, Cd, Pb, Hg...)Mineria, abocaments industrials, aigües residuals urbanesBioacumulació
Sals (clorurs)Tractament i desinfecció d'aigües, intrusió marina, indústriaVariacions en el gust de l'aigua, variació en la conductivitat elèctrica
Fòsfor i derivatsDetergents (aigües domèstiques), fertilitzants (aigües agrícoles)Eutrofització
Nitrogen i compostos nitrogenatsResidus animals i vegetals, abocaments ramaders (purins, gallinassa), aigües fecals domèstiquesMetahemoglobinèmia, acidificació del medi, eutrofització
Compostos sulfuratsAmbients anòxics, indústria tèxtil i paperera...Acidificació de les aigües
pHMineria, indústria...Alcalinització o acidificació de les aigües

Contaminants Químics Orgànics

ContaminantOrigenEfectes
DetergentsAigües residualsEscumes, eutrofització...
PesticidesAigües residuals agrícolesS'acumulen en animals superiors a través de les cadenes tròfiques
Aromàtics, clorats, dioxinesIndústria química, processos de combustióAcumulació en sediments i teixits adiposos

Entradas relacionadas: