Europa al Segle XVII: Crisi, Guerres i Economia de l'Antic Règim
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,33 KB
El Declivi de la Monarquia Hispànica al Segle XVII
Zones d'Influència dels Habsburg Austríacs
A més a més de les possessions patrimonials d'Àustria, la branca austríaca dels Habsburg governava sobre Bohèmia i Hongria i, cosa que era més important, era la portadora de la corona imperial.
L'Evolució Política de França: Enric IV a Lluís XIV
Durant el regnat d'Enric IV, es va reforçar el poder de la monarquia. El rei es va esforçar a restablir la pau religiosa amb importants concessions als protestants. El regnat del seu fill, Lluís XIII, es va caracteritzar per la reforma de l'administració, la lluita contra els Habsburg i la submissió de la noblesa a l'autoritat reial. Per dur a terme aquesta política, el rei va disposar de la col·laboració del cardenal Richelieu. Durant la regència de la vídua de Lluís XIII, Anna d'Àustria, va augmentar la inestabilitat interior, a causa de les insurreccions del parlament i de la noblesa.
Situació Territorial i Política d'Europa
Itàlia era una realitat geogràfica, fragmentada políticament en diferents estats, entre els quals sobresortien els de l'Església. La monarquia hispànica controlava directament Sicília, Nàpols i Milà, i exercia una gran influència sobre la resta de territoris, exceptuant Venècia i Savoia.
Suïssa era una confederació formada per tretze cantons, els uns catòlics i els altres protestants. Formalment, eren part del Sacre Imperi, però, de fet, es tractava d'estats independents.
A l'oest i al nord del continent hi havia Anglaterra, les Províncies Unides, Dinamarca i Suècia. Es tractava d'estats protestants amb una important activitat marítima i comercial, que girava al voltant del mar del Nord, el Bàltic i les possessions colonials.
Polònia era un estat molt extens, situat a l'Europa central. Es tractava d'un regne inestable, a causa de l'actitud bel·ligerant de la noblesa. Rússia ocupava un ampli territori des del mar Blanc fins al Caspi, i des de la frontera polonesa fins a Sibèria. Al principi del segle XVII es va veure sacsejada per nombroses insurreccions populars i revoltes nobiliàries.
La Guerra dels Trenta Anys: Hegemonia i Nou Ordre
Aquest conflicte dirimia l'hegemonia continental, i de la qual va sorgir un nou ordre internacional basat en l'equilibri entre potències.
Es van enfrontar:
- Espanya
- França
- Suïssa
- Alemanya (diversos estats)
- Dinamarca
- Suècia
- Àustria
- Itàlia (diversos estats)
- Països Baixos
- Hongria
- Gran Bretanya
Quin tractat va posar fi al conflicte?
Després d'anys de guerres i de llargues i difícils negociacions, es va arribar a la Pau de Westfàlia, signada el 1648.
Per què van continuar lluitant Espanya i França?
La signatura de la Pau de Westfàlia no va afectar la confrontació entre França i la monarquia hispànica. Les delegacions de totes dues monarquies no es van posar d'acord i la guerra va continuar. Es dirimia l'hegemonia a Europa i el prestigi de les cases de Borbó i d'Àustria.
Punt 5 Unitat 10:
Característiques de l'Agricultura de l'Antic Règim
L'agricultura era la base de l'economia, ocupant al voltant del 90% de la població. El cereal era el principal producte d'alimentació. La producció era escassa a causa de:
- La dependència del clima.
- Les poques eines o rudimentàries.
- La mala qualitat de les llavors.
Guaret: Tècnica agrícola que obligava a deixar una part dels camps incultes durant un o més anys, amb l'objectiu que les terres recuperessin la fertilitat.
Com afectava el clima la producció?
Al llarg del segle, les condicions climàtiques van provocar pèrdues successives de collites. Aquest fet es veia agreujat pels problemes de transport i l'escassa integració dels mercats.
Què és el Putting Out System?
Activitat que s'escapava del control dels gremis. Un comerciant portava la matèria primera als pagesos, que elaboraven les peces. Posteriorment, el comerciant les recollia i les venia a través de circuits de distribució que no controlaven els gremis, molts dels quals eren colonials.
Tipus de Mercats
- Local o regional:
- Era el més proper i el més freqüent.
- Estatal:
- Estava poc articulat.
- Internacional:
- Presentava moltes dificultats (per anar de París a Cadis es trigava entre tres setmanes i dos mesos).
- De llarga distància:
- Era més arriscat però també més rendible.