Europa al segle XVI: Monarques, Humanisme i Reforma Protestanta

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,68 KB

EUROPA A L'INICI DEL SEGLE XVI: Llegenda del mapa:

  1. Franc Comtat
  2. Conf. Suïssa
  3. Ducat de Savoia
  4. R. Gènova
  5. R. Florència
  6. R. Venècia
  7. Estats Pontificis
  8. Ducat de Milà

(PREGUNTES)

  1. Quins canvis van aportar alguns monarques al segle XV?
  2. Quines conseqüències van tenir?
  3. Quin nom es va donar a aquest tipus de monarquia?

Van centralitzar el poder i el van retenir amb mà ferma i, de manera progressiva, van anar prescindint dels parlaments per governar. (PREGUNTA)

  1. Què va facilitar la invenció de la impremta?

Va facilitar l'elaboració de molts exemplars d'un text en poc temps i amb un cost menor. La primera obra impressa va ser la Biblia en dos volums. El primer llibre imprès en català va ser la traducció d'un llibre italià.

L'HUMANISME I LA SEVA EXPANSIÓ: Característiques de l'humanisme:

  • Antropocentrismo
  • Recuperació art clàssic
  • Mètode científic
  • Impremta→Difusió del saber
  • Innovació científica i tecnològica

Pensadors humanistes: Petrarca, Erasme de Rotterdam, Pico della Mirandola, Baltasar Castiglione, Thomas More, Maquiavel, Vesalius, Copèrnic.

LA IMPREMTA: Ordre d'activitats que es feien en una impremta:

  1. Els caixistes componen el text amb els tipus mòbils i formen pàgines.
  2. Les pàgines composades són portades a la premsa i s'entinta el motlle.
  3. El paper es col·loca i s'imprimeix mitjançant pressió.
  4. Els fulls impresos es deixen assecar.
  5. Els fulls es pleguen i s'ordenen fins a formar el llibre. Després s'enquadernen.

Funcionament d'una impremta: El nou sistema d'impressió es basava en la tipografia, és a dir, en la combinació d'uns tipus mòbils.

LA REFORMA PROTESTANT I LES SEVES CONSEQÜÈNCIES: Llegenda del mapa: Catòlics PROTESTANTS luterans calvinistes anglicans. (RECUADRO) Principis iguals dels catòlics i protestants: L'afirmació de l'existència d'un sol Déu. La creença que el baptisme és l'inici de la vida cristiana. La defensa que els deu manaments són el resum de la moral pel qual tot cristià s'ha de regir. Principis diferents dels catòlics i protestants: Els catòlics accepten 76 llibres sagrats, mentre que els protestants en tenen 10 menys. Els protestants no tenen devoció pels sants ni per la Mare de Déu, mentre que els catòlics creuen en la seva intercessió per arribar al cel. Els protestants no segueixen el Papa i no formen part de l'Església Catòlica. En canvi el catolicisme va ser fundat pel mateix Jesucrist a Sant Pere. (PREGUNTA) Explica de manera concisa les decisions del concili de Trento: És el moviment de Contrareforma, una renovació de l'església que va reafirmar la doctrina cristiana, el poder del papa i la disciplina del clergat davant de l'avenç del protestantisme.

L'ART RENAIXENTISTA: Obra: Església de San Lorenzo Autor: Filippo Brunelleschi Any: 1421-1470 Període del Renaixement: Quattrocento Característiques artístiques de l'obra: Els arquitectes van aspirar a crear un espai harmònic amb l'ús d'elements senzills i ordenats. Van utilitzar: la llinda, el fris i la columna grega, i l'arc de mig punt i la cúpula romana. Altres obres d'aquest artista: Capilla Pazzi, Hospital dels innocents, etc. Obra: Pietat Autor: Miquel Àngel Any: 1499 Període del Renaixement: Cinquecento Característiques artístiques de l'obra: És una representació del cos humà i per mostrar-ne els volums amb una proporcionalitat i una harmonia perfecta. Altres obres d'aquest artista: Creació d'Adam, Esclaus, etc. Obra: La Mare de Déu de les Roques Autor: Leonardo Any: 1494-1508 Període del Renaixement: Cinquecento Característiques artístiques de l'obra: Leonardo va ser el primer a aplicar la perspectiva aèria amb la tècnica de l'esfumat (sfumato), desdibuixant els contorns i els detalls i modificant els colors. Altres obres d'aquest artista: La Mona Lisa, Santa Anna, etc. (PREGUNTES) Defineix què és la perspectiva i com s'aconsegueix: És una tècnica artística que es fa servir per crear il·lusió de profunditat i distància en una superfície plana. Explica cadascun dels elements que van canviar la concepció de l'art en el Renaixement: a) Els nous ideals basats en l'antiguitat i en l'Humanisme: Els arquitectes es van inspirar directament en els vestigis arqueològics i van adoptar els estils clàssics. Els pintors i escultors van inspirar la mitologia grecoromana, també la bellesa del cos humà. A més van millorar les tècniques com ara la pintura a l'oli i la perspectiva. b) La importància dels mecenes en el desenvolupament de l'art: Va crear un cercle d'humanistes per estudiar els filòsofs grecs. Va fundar la Biblioteca Laurenziana que contenia gran quantitat d'obres clàssiques, va organitzar tallers per copiar-los i defondre'ls. c) La importància que va adquirir l'artista: A diferència dels artistes medievals, els renaixentistes van començar a signar les seves obres per remarcar-ne l'originalitat i promoure el reconeixement dels seus contemporanis. (RECUADRO) Arquitectes: F. Brunelleschi, L. B. Alberti, Bramante, Andrea Palladio, Miquel Àngel Escultors: Donatello, L. Ghiberti, Miquel Àngel, B. Cellini Pintors: Filippo Lippi, Sandro Botticelli, Piero della Francesca, Andrea Mantegna, Leonardo Da Vinci, Miquel Àngel, Rafael Sanzio, Giorgione.

Entradas relacionadas: