EUA: Potència Mundial, Auge i Crisi del 29
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3 KB
Estats Units, Primera Potència Mundial
Els països europeus van patir una greu crisi econòmica després de la Gran Guerra, però Estats Units en va sortir beneficiat. La venda d'aliments, armes i productes industrials als aliats va estimular el creixement econòmic, i les pèrdues materials i humanes van ser petites en comparació amb altres països que havien participat a la guerra. Estats Units es va convertir en la primera potència econòmica i financera mundial, i a més, eren els creditors principals del món. La banca americana es va consolidar com la principal inversora.
La Prosperitat Americana (1919-1929)
- Noves fonts d'energia (electricitat, petroli) van impulsar noves indústries (automòbil) i nous mitjans de comunicació (ràdio, telègraf, cinematògraf).
- Nova organització del treball (taylorisme). Augmentava la productivitat i reduïa costos.
- Aparició de la societat de consum a causa de l'augment dels salaris obrers i la millora del nivell de vida de la població.
American Way of Life
Prometia l'enriquiment i el benestar dels ciutadans americans. Es fomentava en el consum individual de béns i en el desenvolupament dels mitjans de comunicació. Es van imposar espectacles de masses (cinema, esports, cabaret, teatre) i corrents musicals innovadors.
Les Dificultats Europees
- La producció agrícola i industrial es trobava en retrocés i l'atur era molt elevat.
- Els preus dels productes no paraven de pujar i les monedes nacionals es devaluaven.
- El pagament dels emprèstits de guerra empitjorava la crisi econòmica, especialment greu a Alemanya, que no va poder pagar les reparacions de guerra exigides pel Tractat de Versalles. A mitjan dècada del 1920, la situació econòmica europea va començar a millorar gràcies a la firma del Pla Dawes (1924) i als Acords de Locarno (1925).
Crac del 29 i Gran Depressió
Causes de l'Enfonsament de la Borsa (1929)
- La sobreproducció va causar l'acumulació d'estocs, baixada de preus i fallida d'empreses.
- L'especulació va produir l'increment del preu de les accions per sobre dels beneficis.
- La situació va generar desconfiança entre els inversors i les seves accions, que ningú volia comprar.
El Dijous Negre
El 24 d'octubre de 1929, una gran onada de pànic va afectar la borsa de Nova York: tothom volia vendre les seves accions i ningú en volia comprar. El preu de les accions era molt més alt que el seu valor real. Tretze milions de títols es van posar a la venda, i aquesta oferta d'accions va fer que el preu caigués en picat, fet que va provocar l'enfonsament de la borsa.
La crisi es va estendre a tots els sectors de l'economia, fet que va provocar una recessió econòmica generalitzada. El consum va disminuir i l'atur augmentava.