Ètica de Kant: Principis morals universals

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,08 KB

El problema de la moral:

La necessitat d'un criteri moral = defensa el principi d'utilitat o de la màxima felicitat com a criteri per distingir el bé del mal, saber què cal fer per obrar correctament i elaborar les lleis, decidir les accions de govern o crear les institucions polítiques. El seu objectiu és l'exposició detallada, clara i precisa d'aquest principi per posar-lo en valor i eliminar les objeccions i les interpretacions errònies.

Utilitrasime:

És una ètica que pot ser eudemonista, que es identifica amb la felicitat, i hedonista, que identifica la felicitat amb la consecució del plaer o la reducció del dolor.

Facultats:

Intel·ligència com a desig de saber, coneixement i desenvolupament d'una cultura intel·lectual, sensibilitat estètica plasmada en la creació o el gaudi de l'art i sentiments morals orientats a la consideració vers als nostres semblants. Podem distingir en els plaers la quantitat i qualitat, essent els plaers de l'intel·lecte qualitativament més valuosos que els plaers corporals.

Empirisme:

Preguntem quin plaer és més desitjable a les persones que han experimentat els dos tipus de plaers i han estat familiaritzats, són capaços d'apreciar-los, han tingut més possibilitats d'experimentació i estan més habituats a l'autoobservació i reflexió. Si responen guiats per la pròpia experiència i no per qualsevol idea preconcebuda, diran que el mode de vida basat en l'exercici de les facultats superiors és més valuós.

Acontentament:

Satisfacció de les necessitats corporals (plaers sensibles).

Felicitat:

Satisfacció de les necessitats intel·lectuals (plaers intellectuals).

Ètica de Kant: Principis morals universals

Kant busca establir principis morals universals i objectius basats en la raó humana i la dignitat inherent de tots els éssers humans. Hi ha diversos aspectes clau de l'ètica de Kant:

Imperatiu Categòric:

Kant argumenta que les accions morals es basen en l'obligació de complir amb el deure i no en la conseqüència de l'acció. L'Imperatiu Categòric és una regla moral que ha de ser seguida independentment de les nostres preferències personals. La formulació més coneguda de l'Imperatiu Categòric és: "Actua només segons aquella màxima que puguis voler alhora que es converteixi en una llei universal".

Dignitat Humana:

Kant sosté que els éssers humans tenen un valor intrínsec i una dignitat inherent que els diferencia de tots els altres éssers. Això implica que tractar-los com a mitjans per a un fi està moralment malament, ja que cal respectar la seva autonomia i dignitat.

Racionalitat Universalitat:

Les normes morals que es deriven de l'ètica de Kant han de ser aplicables a tots els éssers racionals en totes les situacions, independentment de les circumstàncies particulars. En resum, l'ètica de Kant es centra en la raó, el deure i la dignitat humana, i proposa un marc ètic que prescindeix de les conseqüències específiques de les accions en favor de principis morals universals.

Entradas relacionadas: