Etapes de l'Adquisició de l'Escriptura en Infants
Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,7 KB
Teories de l'Adquisició del Llenguatge
Teoria Conductista (Skinner)
Experiment: A partir d'una caixa, Skinner explica un tipus d'aprenentatge per condicionament operant. (Campana - menjar - gos). El gos associa el so de la campana amb el menjar i saliva quan la sent. De la mateixa manera, un colom aprèn que si prem un botó obtindrà menjar.
Relació amb la llengua: Un bebè aprèn que quan plora, la mare l'agafa. Davant d'una acció hi ha una reacció positiva o negativa. El llenguatge s'adquireix a partir de l'experiència. El nen aprèn per condicionament operant: conducta - recompensa/càstig.
Problemes:
- Com s'explica que els nens puguin produir frases que no han sentit mai?
- Com s'expliquen errors que no han sentit mai (per exemple, "he obrit")?
Teoria Innatista (Chomsky)
El llenguatge és una habilitat innata. Els humans estem dotats d'una capacitat innata per al llenguatge. Tenim, de manera innata (en els gens), un conjunt de regles lingüístiques que ens permeten entendre qualsevol tipus d'enunciat i crear-ne de nous.
El nen va entenent la gramàtica, tot el funcionament de la llengua. Rep inputs i va associant el funcionament. A partir d'aquí, entén el funcionament i crea outputs; va dient paraules i frases noves. No cal que li ensenyin totes.
Problemes:
- No té en compte els aspectes psicosocials ni afectius. (Per parlar cal tenir contacte social).
- No explica el paper de l'ensenyament-aprenentatge de la L1.
Teoria Cognitiva (Piaget)
L'adquisició del llenguatge es relaciona amb l'aparició de la funció simbòlica (la capacitat humana de representar-se mentalment la realitat). Aquesta funció també es manifesta amb el joc o el dibuix.
Com que el llenguatge és un sistema de signes, Piaget diu que ha de partir prèviament d'una representació mental: primer s'ha de construir la noció d'objecte (significat), per més endavant adquirir el significant (paraula).
El llenguatge és un reflex de la capacitat cognitiva: construcció autònoma, prèvia, individual (1es fases: monòleg). El nen aprèn la llengua del grup social en què està immers per imitació.
Problemes:
- No explica els errors que fan els nens en el procés d'adquisició del llenguatge (per exemple, "m'he morit").
- No té prou en compte els aspectes socials.
Teoria Sociocultural (Vigotsky)
El llenguatge té el seu origen en el procés de comunicació, per tant, és social: el nen vol comunicar abans de ser capaç de parlar (s'expressa amb gestos, balbotejos...). Més endavant utilitza la paraula.
L'adquisició del llenguatge es dóna en un espai social compartit.
Funcions Mentals Inferiors: memòria, atenció, intel·ligència bàsica... Compartides amb altres animals.
Funcions Mentals Superiors: llenguatge, pensament matemàtic... Són mediats per la cultura.
Problemes: No explica amb detall les característiques de l'adquisició del llenguatge.
Etapes de l'Evolució de l'Escriptura (Teberosky)
Teberosky descriu 5 etapes en l'evolució de l'escriptura dels nens i nenes (entre 2 i 7 anys) des d'un enfocament constructivista. No és un mètode d'ensenyament, sinó una guia d'observació.
Etapa 1: Gargot o Grafismes Primitius (2-3 anys)
Escriure imitant l'escriptura adulta. El nen diferencia què és escriure i què és dibuixar, però no s'estableix cap relació entre llenguatge oral i llenguatge escrit.
Activitats: Mostrar l'acte d'escriure, el codi escrit i la seva funcionalitat. Donar significat a l'escriptura. Compartir el fet d'escriure. Tenir estímuls escrits significatius. Llegir i escriure textos reals i propers.
Etapa 2 (Part 1): Presil·làbic No Diferenciat (P3-P4)
Escriptures no diferenciades (encara no es pot llegir el que escriuen). Fan grafismes acostats a les grafies convencionals. Se solen diferenciar lletres i números. Alineació horitzontal i orientació esquerra-dreta. Encara no estableixen una relació entre llengua oral i llengua escrita.
Etapa 2 (Part 2): Presil·làbic Diferenciat
Per escriure coses diferents modifiquen la quantitat de les grafies, les combinen... Encara no estableixen una relació entre llengua oral i llengua escrita.
Activitats: Elaborar conjuntament els referents de l'aula: escriptura compartida. Treballar amb l'ordinador. Dictar a la mestra. Escriure davant seu verbalitzant. Activitats per prendre consciència fonològica.
Etapa 3: Sil·làbica (5 anys)
Escriure com a producció controlada per la segmentació sil·làbica de la paraula. S'inicia la relació escriptura-parla. Perceben la segmentació de la veu i representen cada síl·laba amb una lletra.
Etapa 4: Sil·labicoalfabètica
S'hi sol arribar cap als 5 anys. Són més capaços de segmentar i discernir la parla oral, i comencen a escriure o confegir paraules amb algunes síl·labes completes.
Etapa 5: Alfabètica (5-6 anys)
Escriure com a producció controlada per la segmentació alfabètica exhaustiva de la paraula. Comencen a establir totes les correspondències entre els sons i les grafies. Alguns nens fins i tot apliquen algunes regularitats ortogràfiques.
Activitats: Activitats que afavoreixin el treball d'escriptura compartida, per parelles, individual. Treballar tot el procés de composició escrita. Tot tipus de text. Crear textos a partir d'uns altres. Utilitzar tot tipus de lectura. Potenciar la revisió i la correcció.