Estructura moral de l'ésser humà: Bases biològiques i continguts morals

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,46 KB

Bases biològiques de la moralitat - Estructura moral de l'ésser humà

L'estructura moral de l'ésser humà ha sigut estudiada per molts autors. El primer que hem de tenir en compte és que qualsevol organisme viu es veu enfrontat des del seu naixement al repte de ser viable en relació amb el seu medi, i per això es veu obligat a respondre a les provocacions que en rep. L'estructura bàsica és:

Suscitació ---- Afecció ---- Resposta.

Aquesta estructura permet a l'animal adaptar-se al medi. En l'animal no humà la suscitació procedeix d'un estímul que li provoca una resposta perfectament ajustada al medi. En l'ésser humà, la resposta no es dona de manera automàtica gràcies al cervell. Una vegada triada la resposta, l'ésser humà sempre es sent obligat a justificar-la. El procés de resposta a la suscitació en els humans segueix els següents passos:

  1. Ens fem càrrec, a través de la intel·ligència, que els estímuls procedeixen d'una realitat estimulant per la que ens sentim afectats.
  2. La resposta davant de la realitat no ens és donada de forma automàtica. Imaginem un conjunt de possibilitats i triem la que ens pareix millor.
  3. Quan triem una possibilitat, renunciem necessàriament a les altres, i per això l'elecció ha de ser justificada.

Continguts morals

Els valors, idees i principis que justifiquen les meues eleccions en la vida són els continguts morals. Cada raó per a triar porta amb si unes referències morals que justifiquen el perquè d'aquella decisió. Aquest valor moral depèn de la mena de referent que haja triat la persona que actua.

La moral al cervell

S'ha comprovat mitjançant les tècniques de neuroimatge que quant es proposa a una persona en un experiment un dilema moral que afecta personalment el subjecte, el cervell activa les zones encarregades de processar les emocions mentre que quan aquest dilema no afecta al subjecte aquestes zones pertanyen al neocòrtex. Investigadors del camp de la neurociència mantenen de manera hipotètica que hi ha unes certes estructures cerebrals que de manera inconscient generen judicis morals sobre què està bé i què està malament. Això es deu a l'“òrgan moral” que els científics descriuen. Aquest òrgan varia segons l'educació que haja rebut cadascun.

La forja del caràcter

  • Caràcter i temperament: definició
  • Consciència moral: definició

La consciència moral és la capacitat de captar els principis pels quals distingim el que és bo i el que és dolent i saber aplicar-los a les situacions concretes.

Principis morals: definició

Un principi moral és una orientació del comportament expressada en termes molt generals com per exemple “respecta la dignitat de tot el món”.

Valors generals i valors morals: definició i característiques

Els valors, en general, són qualitats valuoses que descobrim en les persones i les coses, com la bondat d'una persona o la bellesa d'un quadre. Es caracteritzen per tenir:

  • Doble polaritat
  • Dinamisme
  • Matèria
  • Historicitat

Els valors morals, com la justícia, són aquells que va adquirint una persona sobre la base de la seua experiència. Característiques:

  • Depenen del lliure albir humà, és a dir, només són possibles quan una persona és capaç de prendre decisions lliurement
  • En comportar la moralitat responsabilitat, en la mesura que actuem amb llibertat, som responsables de les nostres accions i decisions.
  • Aquests valors estan lligats als sentiments morals com la compassió o la indignació
  • Són valors que considerem tan importants que tendim a pensar que haurien de ser universals.
  • Aquests valors no depenen dels gustos de cada persona, sinó que han d'interessar a tothom ja que es tracta de valors que marquen la diferència entre algú civilitzat i algú per civilitzar.

Normes generals i normes morals: definició i característiques. Quadre pàg 199

Les normes en general són regles de conducta que ens permeten organitzar la nostra vida confiant que la resta de les persones també les seguisca. Dins de les normes morals existeixen tipus depenent de diverses característiques.

Definició de judici moral

Un judici moral és un acte mental que permet diferenciar entre el correcte o incorrecte. És una valoració que la persona realitza enfront d'una acció jutjant si és bona o dolenta.

Entradas relacionadas: