Estructura institucional de les comunitats autònomes
Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,9 KB
ASSAMBLEA LEGISLATIVA O PARLAMENT
Constituït per una sola cambra. Integrat pels parlamentaris, elegits per sufragi universal, majors de 18 anys i residents al territori de la comunitat. És un sistema que intenta que estiguin representades les zones del territori de la CA.
Funcions:
Aprovar pressupostos autonòmics, exercir el poder legislatiu, elegir el president de la comunitat, elegir el Defensor del Poble de la comunitat.
CONSELL DE GOVERN
El seus integrants són designats pel president de la comunitat. Assumeix l’exercici de les funcions polítiques i administratives i la potestat reglamentària.
Funcions
El President porta a terme la direcció del Consell, és la representació suprema de la comunitat i l’ordinària de l’Estat a la comunitat. Els consellers, constitueixen el nexe entre el govern de la CA i l’administració general, s’ocupen de l’administració de les competències assumides per cada CA com sanitat, educació...
TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA
Constitueix la màxima instància en relació amb el dret autonòmic. Estenen la seva jurisdicció a tot el territori de la CA.
Estan especialitzats en 4 sales:
civil, penal, social i contenciosa administrativa. Els tribunals superiors de justícia de les CCAA s’encarreguen de les causes i casos previstos a la Llei Orgànica del Poder Judicial i als estatuts d’autonomia.
ALTRES ORGANS INSTITUCIONALS
Defensor del Poble: Designat pel Parlament, defensa els drets i llibertats dels ciutadans davant els possibles abusos de les administracions autonòmiques. Síndic de Greuges a Catalunya.
Tribunal de Comptes: Controla els comptes i la gestió econòmica de la CA i del seu sector públic. Tribunal de Comptes de Catalunya.
ADMINISTRACIÓ AUTONÒMICA (hi ha una doble administració: general i perifèrica)
Administració general de les CCAA: es concentra a les conselleries, òrgans que comprenen una o més àrees d’activitat administrativa com ensenyament.
Administració territorial o perifèrica de les CCAA: organismes que exerceixen les funcions de l’adm. Central en cadascuna de les províncies o territoris que les componen.
ÒRGANS CONSULTIUS (CONSULTIU)
Consell Consultiu: la missió del qual és assessorar i emetre dictàmens sobre les disposicions dels òrgans consultius. La seva funció consisteix a fer dictàmens jurídics, examinar la legalitat de totes les qüestions sotmeses per les autoritats de la CA i imposades per la llei.
Consell Econòmic i Social: actua com a institució consultiva del govern autonòmic en matèria socioeconòmica i laboral.
ORGANISMES PÚBLICS (INSTRUMENTAL)
Administracions especialitzades creades per assolir tota mena d’objectius, com agilitar, executar o prestar serveis públics com Organismes Autònoms, Entitats Públiques empresarials... com per exemple l’agència catalana de consum.
FINANÇAMENT DE LES CCAA
La Constitució regula el sistema de finançament de les CCAA llevat dels territoris forestals. Els recursos o els ingressos de les CCAA estant constituïts per:
- Impostos, taxes i contribucions especials propis.
- Emissió de deute públic com bons, obligacions...
- Multes i sancions en àmbit de la seva competència.
- Rendiments del patrimoni i ingressos de dret privat.
El Fons de Compensació Interterritorial té per finalitat corregir els desequilibris econòmics interterritorials. S’atorguen fons econòmics a les CA menys desenvolupades que no poden assegurar un nivell mínim de prestacions dels serveis públics fonamentals assumits. Es distribueix en les CCAA en proporció directa als índex d’atur i migració de cada territori i en proporció inversa al nivell de renda entre altres variables.