Estratègies per Motivar a l'Aula: Guia Pràctica
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,81 KB
Estratègies per Motivar a l'Aula
Factors que influeixen en la motivació
La motivació depèn de factors interns, com els coneixements previs o estils atributius, i factors externs, com l'estil docent o el material escolar. Per millorar la motivació, cal tenir en compte tots aquests aspectes:
Propostes per augmentar la motivació
1. Objectius i Continguts Significatius
Els alumnes han de conèixer els objectius d'aprenentatge. Quan perceben la seva rellevància i connexió amb el món real, la seva motivació augmenta. Utilitzar anècdotes i analogies ajuda a connectar amb aspectes personals i emocionals. L'aprenentatge significatiu busca fer el contingut abstracte més personal, concret i familiar, transformant les estructures formals i intel·lectuals en una narrativa accessible i imaginable.
2. Expectatives i Atribucions Desitjables
Seleccionar i organitzar tasques perquè l'alumne percebi que pot aconseguir l'èxit amb esforç. Davant d'un fracàs, procurar que l'atribució sigui a un esforç insuficient, no a una manca de capacitat. Posar èmfasi en les atribucions internes, modificables i controlables. L'estil atributiu es pot canviar amb un entrenament basat en reforçament sistemàtic i verbalitzacions que incideixin en el procés cognitiu. Fomentar activitats que depenguin de les capacitats dels alumnes i que tinguin probabilitats d'èxit.
3. Individualitzar el Procés d'Aprenentatge
Separar les activitats d'aprenentatge de les d'avaluació. L'alumne ha de percebre que les tasques promouen l'aprenentatge, no l'avaluació constant, evitant així l'ansietat. En l'avaluació, la finalitat ha de ser comprovar el progrés individual (comparativa intrasubjecte), evitant comparacions amb els companys i el deteriorament de l'autoestima.
4. Modelar el Pensament
El processament de la informació i la solució de problemes requereixen estratègies que cal explicitar perquè l'alumne les incorpori. És útil que el mestre "pensi en veu alta" mentre resol un problema o reflexiona, perquè l'alumne incorpori aquest pensament a la seva pròpia estructura.
5. Clima Relaxat a l'Aula
La motivació sorgeix més fàcilment quan els alumnes se senten acceptats i valorats. L'acceptació implica: a) Oferir oportunitats per participar i expressar opinions en una atmosfera lliure d'amenaces, on cada opinió sigui valorada positivament. b) Oferir oportunitats per expressar sentiments i emocions, oferint un feedback comprensiu, avaluatiu i formatiu.
6. Límits i Directrius Definits
Els límits i directrius indiquen les expectatives del professor. Cal establir-los de manera raonable i ser capaç de modificar-los en funció de les respostes i necessitats dels alumnes.
7. Comunicació d'Expectatives
La manca de motivació pot ser resultat d'una pobra comunicació d'expectatives. Conèixer les expectatives del professor ajuda a assolir els estàndards.
8. Tolerància a l'Error
Fer veure als alumnes que aprendre dels errors és vàlid. L'error com a estímul per a la millora.
9. Aprenentatge Cooperatiu
La competència directa entre alumnes pot generar frustracions. El treball cooperatiu potencia la motivació intrínseca, sempre que els grups estiguin ben cohesionats i tothom pugui fer aportacions.
10. Feedback Adient
Proporcionar feedback no només per corregir errors, sinó també per remarcar els aspectes positius.
11. Variar els Estils de Treball
La repetició de procediments pot desgastar la motivació. Les variacions metodològiques estimulen l'atenció i la motivació.
12. Activitats Desafiant de Dificultat Moderada
La motivació augmenta amb activitats desafiants però assequibles.