Estratègies Metodològiques: Racons, Tallers i Projectes Educatius

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,28 KB

Estratègies Metodològiques en Educació

SOCMARTA: Situació inicial (casal, esplai... descripció del lloc, edats), objectius (què es vol aconseguir, experiència per l'educand), continguts (què ensenyar), metodologia (com?), activitats (teoria), recursos, temporització, avaluació.

Racons d'Aprenentatge

Els racons són una estratègia metodològica organitzada en un espai, un temps i uns continguts amb intenció educativa. Es tracta d'aprendre a partir del que un ja sap.

Tallers Educatius

Els tallers són espais on s'organitzen diverses experiències segons l'interès de l'educand.

Treball Cooperatiu

El treball cooperatiu implica el disseny d'una tasca on els educands es veuen necessitats a col·laborar per tal d'aconseguir un objectiu comú.

Projectes Educatius

Els projectes són un treball individual per part de cada educand sobre el seu propi projecte, basat en pensar, fer i comprovar. És un procés per elaborar el projecte.

Requisits en l'Aprenentatge

Maduració de l'Alumne

La maduració de l'alumne condiciona el procés d'aprenentatge. La maduració es defineix com el nivell de desenvolupament físic, psicològic i social. Hi ha 5 estadis presents: infantesa, primera i segona infància (fins als 11-13 anys), adolescència i joventut (fins als 21 anys), adultesa (fins als 65 anys) i la vellesa (a partir dels 65).

Motivació i Actituds

La motivació s'entén com un conjunt de processos implicats en l'activació, direcció i manteniment d'una conducta.

La motivació intrínseca s'evidencia quan l'individu realitza una activitat pel simple plaer de realitzar-la, sense que ningú de manera òbvia li doni algun incentiu extern. Un hobby és un exemple típic, així com la sensació de plaer, l'autosuperació o la sensació d'èxit.

La motivació extrínseca apareix quan el que atrau no és l'acció que es realitza en si, sinó el que es rep a canvi de l'activitat realitzada (per exemple, una situació social, diners, menjar o qualsevol altra forma de recompensa).

Les actituds són constructes conductuals de caràcter multidimensional que suposen una predisposició per l'acció relativament estable i susceptible de formació i canvi.

Altres factors importants són: activitat discent, cansament. La transferència fa referència a la capacitat de l'alumne o de la persona d'aplicar el que s'ha après en situacions noves, integració, creativitat i autoavaluació.

Tipologia de Continguts

Continguts Conceptuals Teòrics

Fets i conceptes: esdeveniments i successos que requereixen memorització per part de l'educand. Els conceptes són objectes, successos o idees i tenen un significat específic.

Continguts Procedimentals

El fer i el saber fer: Els continguts de procediment estan molt relacionats amb les aptituds, capacitats, competències, enteses com certes disponibilitats que té la persona per realitzar determinades activitats. Podem parlar de capacitats intel·lectuals, de comunicació, de raonament espacial, numèric, artístic, musical, etc.

Entradas relacionadas: