Estratègies Competitives, Dimensió i Creixement Empresarial
Enviado por Chuletator online y clasificado en Economía
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,92 KB
Estratègies Competitives
Dins dels nivells d’estratègies, les estratègies corporatives i de negoci tenen una orientació competitiva, per a la millor posició competitiva de l’empresa a nivell corporatiu i de negoci.
Per tant, per aconseguir un avantatge competitiu (conjunt de característiques internes que l’empresa ha de desenvolupar per obtenir i reforçar una posició d’avantatge davant les altres empreses) cal estudiar la cadena de valor, que és una eina analítica que descompon i analitza totes les activitats del procés productiu per estudiar l’aportació de valor de cada activitat i els costos que suposen. Normalment, l’element que s’utilitza per millorar la posició competitiva de l’empresa és la creació de valor, que és el valor afegit per assolir l’èxit d’una estratègia.
Tipus d'Estratègies de Negoci
Les diferents estratègies de negoci que una empresa implanta per obtenir un avantatge competitiu són:
- Estratègia de diferenciació: Fer que el producte sigui diferent, únic i que el client estigui disposat a pagar més pel producte. D’aquesta manera, es considera un client fidel.
- Estratègia de lideratge de costos: Produir a un cost baix per oferir el producte a un preu més baix que el de la competència.
- Estratègia d’enfocament o alta segmentació: Centrar-se en un segment del mercat aplicant o bé la diferenciació o el lideratge de costos.
Dimensió de l'Empresa
La dimensió d’una empresa és la capacitat de producció determinada per la tecnologia, el nombre de treballadors i el mercat. Per decidir aquesta dimensió cal saber:
- La capacitat necessària: Nivell màxim de producció en un període determinat que s’aconsegueix amb un estudi del mercat.
- La localització de les zones estratègiques, que es basa en:
- Demanda del mercat: Analitzar la població i la zona per veure si hi ha interès pel producte que es vol oferir.
- Subministrament de matèries primeres: Valorar la qualitat de les matèries primeres, el cost i la facilitat per obtenir-les.
- Mercat de treball: El coneixement del treballador, el cost laboral, etc.
- Comunicacions i transports: On s’ubica l’empresa, si és un lloc de fàcil accés per transport i comunicació.
- Subministraments: Que tingui disponibles tots els subministraments (llum, aigua, internet, etc.).
- Cost de la construcció i del solar: No a tot arreu són iguals.
- Legislació: Tenir clara la normativa legal, tant fiscal, mercantil com social.
- Inversió i el finançament: Ubicar l’empresa en un lloc on l’accés a institucions financeres sigui fàcil.
- Desenvolupament econòmic de la regió: Valorar el desenvolupament, si es preveu futur o no.
L’empresa, doncs, creix o internament o externament:
Creixement de l'Empresa
Creixement Intern
L’increment de capacitat productiva, l’augment de la varietat de productes i diversificar la producció (produir béns que tenen a veure amb el producte original). Quan una empresa vol augmentar la producció però sense canviar el producte, ha d’utilitzar les estratègies de màrqueting. Si l’empresa creix, haurà de crear noves instal·lacions i, per tant, incrementar el seu patrimoni.
Creixement Extern
Quan el mercat nacional no és suficient, les empreses s’internacionalitzen. Poden fer-ho mitjançant:
- Fusió pura d’empreses: Unió entre diverses societats per crear una nova. L’empresa que és fruit de la negociació assumeix els drets i obligacions de les altres; el patrimoni és únic.
- Absorció d’empreses: Quan una empresa absorbeix una o més empreses. L’empresa absorbida s’extingeix i l’empresa que absorbeix es queda amb el patrimoni de les altres.
- Participació de societats: Quan una empresa compra una part del capital social d’una altra per dominar-la. Pot ser el 80%, +50% o -50%.
- Cooperació d’empreses: Relacions entre empreses individuals que, amb acords, col·laboren per assolir objectius comuns, minimitzant costos i riscos.
- Clúster: Grup d’empreses del mateix negoci que tenen reptes semblants i, per tant, cooperen per ser més competitives.
- Trust: Conjunt d’empreses que formen les diferents fases del procés productiu i volen reduir costos i dominar el mercat.
- Càrtel: Grup d’empreses del mateix sector productiu que dominen el mercat i es posen d’acord quant als preus i les estratègies de venda.
- Hòlding: Forma d’organització d’empreses on l’empresa matriu aconsegueix les accions i participacions de les altres.