Éssers Vius: Organització, Química i Aigua
Enviado por Chuletator online y clasificado en Química
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,24 KB
Els éssers vius
- Són complexos, ja que necessiten interactuar amb moltes molècules externes diferents.
- Són éssers cel·lulars (unicel·lulars/pluricel·lulars).
Nivells d'organització
Són nivells d'organització abiòtics el subatòmic (partícules), l'atòmic (àtoms) i el molecular (molècules), ja que existeixen en la matèria no viva.
Electró → Àtom → Proteïna → Mitocondri → Cèl·lula → Formiga → Població → Bosc
Composició química
Element químic: substància que no es pot descompondre en d'altres mitjançant reaccions químiques.
Àtom: part més petita.
Molècula: unió de dos o més àtoms.
Substància composta: dos o més elements químics.
Magnesi: Electropositiu (esquerra de la TP) Clor: Electronegatiu (dreta de la TP)
Els enllaços químics
- Enllaç iònic: es dona quan un dels àtoms capta electrons de l'altre. L'àtom que en capta es transforma en ió negatiu o anió, i el que perd, en un ió positiu o catió. Ions antagònics: efectes contraris.
- Enllaç covalent: es forma quan dos àtoms comparteixen electrons.
- Ponts d'hidrogen: es dona entre les molècules dipolars dels hidrurs, i es produeix perquè quan l'hidrogen estableix un enllaç covalent, els electrons compartits es distribueixen.
- Van der Waals: es dona entre molècules apolars, a causa de les atraccions electrostàtiques que s'originen.
- Interaccions hidrofòbiques: les molècules apolars no es poden dissoldre en aigua, i tendeixen a agrupar-se entre elles i evitar el contacte amb l'aigua.
- Ponts disulfur: es formen quan reaccionen dos grups que contenen sofre.
L'aigua i les seves propietats
- Elevada tensió superficial: per l'elevada força de cohesió entre les molècules gràcies als enllaços d'hidrogen.
- Elevada calor específica: perquè per aconseguir que les molècules estiguin lliures i agitades, cal trencar molts enllaços d'hidrogen.
- Elevada calor de vaporització: perquè és la quantitat de calor que s'ha de donar a una substància química determinada per aconseguir canvi d'estat.
- Més densitat en estat líquid que en sòlid: perquè quan està en estat líquid, les molècules estan més juntes que en estat sòlid.
- Elevada constant dielèctrica: és donada per tenir molècules dipolars.
- Baix grau d'ionització: perquè l'enllaç entre l'oxigen i l'hidrogen és molt fort.
Dissolucions i dispersions col·loidals
Si el medi intern dels organismes no fos una dissolució tampó, el que passaria seria que els éssers vius no mantindrien constant el seu pH al seu medi intern.
Baixada (→) Pujada (←)
pH = -log[H+]
Experiment: La sal absorbeix l'aigua de la patata, crea un medi hipertònic a la superfície de la patata de manera que l'aigua dins la patata per pressió osmòtica surti. I les bactèries no poden viure.