Esquemes Electropneumàtics: Potència, Maniobra i Elements de Control
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Tecnología Industrial
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,61 KB
Esquemes Electropneumàtics
Esquema de Potència
Esquema de potència: Tots els aspectes relacionats amb el moviment del cilindre (l'actuador pneumàtic, l'electrovalvula de potència, vàlvules auxiliars de moviment o captació).
Esquema de Maniobra
Esquema de maniobra: L'esquema de comandament serà elèctric, i indicarà la forma com s'activa l'electrovalvula de potència i altres electrovàlvules que poden influir en el control del cilindre.
Electrovalvules
Les electrovalvules estan accionades elèctricament mitjançant una o dues bobines electromagnètiques (solenoides), les quals són monoestables o biestables, generalment són 5/2. També hi ha monoestables dobles que són 5/3. Estan formades per: cos de la vàlvula, nucli acoblat a la corredora de la vàlvula, bobina o solenoide, connector de la bobina.
Tipus d'Electrovalvules
- Monoestables: Disposa d'una bobina que mou un sol sentit de la vàlvula, l'altre sentit té retorn per molla.
- Biestables: Disposa de dues bobines elèctriques que mouen els dos sentits de la vàlvula, també s'anomenen vàlvules d'impulsos ja que no cal mantenir el senyal elèctric per mantenir estable una posició.
- Monoestables dobles o de tres posicions: Disposen de dues bobines elèctriques que mouen els dos sentits de la vàlvula, també disposen de molla a cada costat que fan que la posició estable sigui la central de la vàlvula de vies de forma que no s'alimenta cap bobina. Les més utilitzades són: de centres tancats, de centres oberts o d'aplicació a escapament.
Elements de Comandament o Senyal
Els elements de comandament o senyal són:
- El polsador: Genera un senyal elèctric en prémer-lo.
- L'interruptor, commutador o selector: Pot disposar dels mateixos contactes que un polsador, la diferència es troba en l'estabilitat. L'interruptor és un element biestable que conserva la posició sense la necessitat de mantenir-lo polsat. El commutador funciona igual que l'interruptor però pot disposar de diversos contactes independents o commutats.
- El final de cursa: Encarregat de captar la posició on es troba el vastèg de l'actuador.
- El detector magnètic (reed): És un microinterruptor magnetosensible que s'activa quan rep la influència d'un imant.
- Els detectors de proximitat: Actuen per proximitat i no per contacte i no disposen de cap part mòbil. S'utilitzen quan es necessita una detecció d'objectes ràpida, sense manteniment i resistent al desgast. Els més utilitzats són els inductius, els capacitius i els òptics.
Característiques dels Detectors de Proximitat
- Sense manteniment i resistents al desgast.
- No hi ha contacte físic, per tant, lliures de rebots.
- Alta freqüència operativa.
- Es poden instal·lar en qualsevol posició.
- Temps de vida independent de la freqüència operativa.
- Insensibles a les vibracions.
- Insensibles a l'acumulació de pols.
- Estancs a l'aigua.
- Molt resistents als productes químics.
Tipus de Detectors de Proximitat
- Inductius: Sense contacte físic i independentment de la forma de l'objecte, detecten qualsevol objecte metàl·lic dins la seva zona activa. S'utilitzen bàsicament com a finals de cursa, per mesurar distàncies, posició, velocitat i comptatge.
- Capacitius: Sense contacte físic i independentment de la forma de l'objecte, detecten qualsevol objecte metàl·lic a més de substàncies no metàl·liques com aigua, vidre, plàstic, fusta, paper, etc. S'utilitzen per detectar la presència i el nivell de líquids, pols i granulats, boles i sòlids.
- Òptics: Dispositius capaços de detectar la presència o absència d'objectes o qualsevol canvi en les característiques físiques, utilitzant únicament llum i sense necessitat de contacte físic.
- El pressostat: Transforma un senyal pneumàtic en elèctric digital, molt utilitzat en instal·lacions pneumàtiques que han de controlar la pressió de treball. El funcionament és similar a la vàlvula de seqüència.
Elements de Memòria i Retardament
Els elements de memòria i retardament són:
- El relé: Format bàsicament per una bobina, un nucli magnètic, una molla i diversos contactes elèctrics. En aplicar tensió a la bobina que disposa d'un nucli de ferro, genera un camp magnètic el qual atrau una placa que té fixats uns contactes elèctrics, que s'obriran o tancaran depenent de la seva configuració (n.o. o n.t.).
- Contactor: Disposa de contactes de potència que estaran dimensionats en funció de la càrrega que s'hagi d'activar. També disposa de contactes de maniobra que poden ser n.o. i n.t.
- El temporitzador: Té un funcionament similar al relé convencional, la diferència es troba en què els contactes no es mouen instantàniament quan s'aplica un senyal elèctric a la bobina, sinó que aquests es mouran en funció del temps. Depenent del tipus d'activació dels contactes podrà ser:
Tipus de Temporitzadors
- A la connexió (on delay): El contacte no s'activa fins després d'un temps d'haver aplicat el senyal a la bobina.
- A la desconnexió (off delay): El contacte s'activa instantàniament quan s'aplica tensió a la bobina.