Espècies Unisexuals, Hermafrodites i Desenvolupament Embrionari
Espècies Unisexuals i Hermafrodites
Les espècies es classifiquen en unisexuals o hermafrodites segons si cada individu produeix gàmetes d'un sol tipus o de tots dos, respectivament.
Unisexuals
Són espècies de sexes separats. Els mascles són els individus que produeixen espermatozous i les femelles les que generen òvuls. Molts invertebrats i tots els vertebrats són unisexuals.
Hermafrodites
Són espècies en què cada individu disposa d’òrgans reproductors dels dos sexes (ovaris i testicles). Esponges, cnidaris, cargols terrestres i els anèl·lids són exemples d'espècies hermafrodites. Quan la diferència entre mascles i femelles és notòria, diem que l’espècie mostra dimorfisme sexual.
La Fecundació
És la unió d’un òvul i un espermatozou. Els dos nuclis es fusionen en una única cèl·lula, que s’anomena zigot.
Fecundació Interna
Quan el mascle introdueix els espermatozous a l’interior de l’aparell reproductor femení, mitjançant un òrgan copulador.
Fecundació Externa
Quan els òvuls i els espermatozous s’uneixen fora del cos de la mare.
Desenvolupament de l’Embrió
Quan el zigot es va dividint successivament i forma l’embrió. Segons on es desenvolupa, els animals es divideixen en:
Ovípars
L’embrió creix fora del cos de la mare i a l’interior d’un ou, i es desenvolupa a partir dels nutrients continguts dintre d’aquest. Amfibis, ocells, peixos, rèptils i la majoria d'invertebrats són ovípars. La mare guarda i protegeix l’ou en alguns casos, com en escurçons, alguns taurons i rajades, i alguns invertebrats (com els escorpins).
Vivípars
L’embrió creix a l’interior del cos de la mare, a l’úter, i rep els nutrients a través del cordó umbilical, un conjunt de vasos sanguinis que comuniquen l’embrió amb la placenta, que a la vegada és un òrgan situat a la cara de l’úter. Els mamífers són vivípars.
Desenvolupament de la Cria
Desenvolupament Directe
Les cries neixen amb el mateix aspecte que els adults, encara que són més petites. El desenvolupament consisteix en un augment de la mida i una maduració de l’aparell reproductor. Mamífers, ocells i rèptils tenen desenvolupament directe.
Desenvolupament Indirecte
Les cries (larves) neixen amb aspecte i comportament molt diferents de l’adult. Per arribar a adults, les larves se sotmeten a una metamorfosi (conjunt de canvis profunds). Artròpodes, esponges, cnidaris, mol·luscs, equinoderms, peixos i amfibis tenen desenvolupament indirecte.
Cicle Biològic (Metamorfosi)
És el conjunt de fases en el creixement d’un organisme des que neix fins que mor. Depèn del tipus de reproducció i desenvolupament de l’embrió.
Metamorfosi Completa
Els adults es reprodueixen sexualment i ponen ous, dels quals surt una larva que acostuma a ser molt diferent dels seus progenitors. A mesura que la larva creix, se sotmet a una sèrie de mudes. No obstant això, per tal que assoleixi la maduresa, encara cal una última transformació: un període de repòs dins d’un capoll mentre es desenvolupen els teixits propis de l’adult. En aquesta fase, l’animal s’anomena pupa o crisàlide. La majoria d’insectes tenen metamorfosi completa.