Espanya: Societat Postindustrial i Delimitació de Fronteres

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,86 KB

La societat europea és una societat postindustrial. Malgrat que la Revolució Industrial s'originà a Europa, actualment és el sector serveis el que genera més llocs de treball i produeix més riquesa. Una societat postindustrial és aquella que ha evolucionat des d'una economia basada en la indústria cap als serveis. Aquest procés s'anomena terciarització de l'economia.

Delimitació del Territori Espanyol

L'Estat espanyol té un total de 2.032 km de frontera amb cinc estats diferents: França, Portugal, Andorra, el Marroc i el Regne Unit. Aquestes fronteres polítiques són el resultat de molts segles d'història, durant els quals els conflictes polítics i bèl·lics van ser freqüents. Actualment, aquestes fronteres són estables en gran part del seu recorregut, tot i que presenten alguns aspectes particulars:

  • Frontera amb França: Trobem l'enclavament de Llívia, una vila que pertany a l'Estat espanyol malgrat que està totalment envoltada per l'Estat francès.
  • Frontera amb el Regne Unit (Gibraltar): L'Estat espanyol fa frontera amb el Regne Unit a Gibraltar, que és un territori d'ultramar de la Corona britànica. Gibraltar, situat a l'extrem sud de la península, a la badia d'Algesires, va passar a mans britàniques durant la Guerra de Successió Espanyola. Amb la signatura del Tractat d'Utrecht (1713) es va formalitzar i legalitzar aquesta conquesta. Des d'aleshores, l'Estat espanyol ha intentat diverses vegades recuperar aquest territori sense èxit. L'any 2002, els habitants de Gibraltar van rebutjar en referèndum una proposta de cosobirania entre el Regne Unit i Espanya.
  • Frontera amb Portugal (Olivença): Olivença és un municipi de cultura portuguesa de la província de Badajoz, situat a la riba est del riu Guadiana. Portugal no el reconeix com a territori espanyol perquè considera que el Tractat de Badajoz de 1801, pel qual Olivença va passar a formar part de l'Estat espanyol, va quedar derogat amb els acords del Congrés de Viena de 1815.
  • Frontera amb el Regne del Marroc: Té diversos punts de contacte que són causa de discrepàncies polítiques. Els indrets més coneguts són les ciutats de Ceuta i Melilla. Són illes molt petites i molt properes a la costa, llevat del penyal de Vélez de la Gomera, que era una illa però que actualment ja està unit al continent per una franja de terra.

Com a conseqüència de la posició estratègica de l'Estat espanyol entre Europa i Àfrica, ha esdevingut una frontera exterior de la UE. Des de l'inici de les Comunitats Europees, un dels seus objectius era la lliure circulació dels ciutadans dels estats membres. Aquest objectiu es va fer realitat amb l'Espai Schengen (1995), amb el qual quedaven pràcticament eliminades les fronteres entre els estats de la UE.

Entradas relacionadas: