Espais claus per a la inclusió social
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,28 KB
(NF2) Els espais claus són:
Treball et dona accés a una renda i marca un estatus i uns èxits professionals i, per tant, personals (autorealització).
Estat minimitza la desigualtat de recursos del sistema, polítiques socials, condicions de nacionalitat per exercir els drets… Per crear protecció social.
Comunitat dóna una relació d’afectivitat, identitat, pertinença… basades en el respecte mutu, la col·laboració i l’equitat.
Depenent dels espais claus, la persona pot estar en situació inclusiva, de vulnerabilitat o exclusió.
Àmbit d’integració social: Acció social que comprèn com a objectiu millorar les condicions de vida de les persones. Hi ha tres tipus d'accions: preventiu, promoció i reinserció.
Existeixen 8 subàmbits que poden influir:
ECONÒMIC
Un àmbit important a nivell de béns, productes i serveis socials que dóna accés a serveis i necessitats bàsiques.
Els principals factors d'exclusió: pobresa econòmica; dificultats financeres; dependència de prestacions socials o aportacions familiars.
Es poden millorar aquests factors amb polítiques socials com una renda suficient a les persones de tots els col·lectius, edats i gènere. Banca cívica o ètica i consum col·laboratiu.
TREBALL
Un àmbit fonamental que pot excloure si tens manca de feina, o dificultat per accedir degut a una transformació social, escletxa salarial o un sou que no cobreix les necessitats.
Els principals factors d'exclusió: Desocupació o treball discontinu o estacional; Subocupació (mercat submergit); Incapacitat; Precarietat laboral.
Es poden millorar aquests factors facilitant l'accés al mercat laboral i millorant la ocupabilitat a partir de programes d'inserció laboral. Incentivar una economia social.
SOCIOSANITARI
És un àmbit que afecta a tots els altres, que es defineix com un estat de benestar físic, mental i social, on família o professionals cuiden a les persones amb desigualtats o menys autonomia.
Els principals factors d'exclusió: No accés al sistema sociosanitari bàsic; Trastorns mentals, diversitat funcional, dependència per autonomia o addiccions; Manca de xarxes de suport; No accés a programes de prevenció i promoció o recursos assistencials.
EDUCATIU I FORMATIU
Els principals factors d'exclusió: Abandonament escolar o desescolarització per nivell econòmic; bullying; No accés al sistema educatiu; Desconeixement de la llengua vehicular o de les noves tecnologies.
PARTICIPACIÓ CIUTADANA I JUSTÍCIA
És important garantir l'accés universal a la justícia i a la ciutadania per adquirir drets.
Els principals factors d'exclusió: Privació de llibertat; Menors no acompanyats o en situació de vulnerabilitat familiar; Administració irregular o que exclou; Víctimes de tracta.
Es pot millorar amb un bon assessorament, accés a serveis socials, educatius i sanitaris, formació i coneixements de l'entorn del país i accions per facilitar l'accés al treball.
RESIDENCIAL I MEDIAMBIENTAL
És necessari l'accés a un habitatge digne; actualment no hi ha suficient oferta d'habitatge públic, amb hipoteques molt altes i pot provocar vulnerabilitat en altres àmbits. És important una bona qualitat mediambiental.
Els principals factors d'exclusió: No accés o pèrdua d'un habitatge; Agrupament residencial; Situació administrativa irregular; Discapacitats en entorns no adaptats; Renda baixa, hipoteca alta; Espais sense serveis; Barris estigmatitzats.
Es pot millorar amb accions socials, polítiques d'habitatge i garantia a l'accés amb cura del treball. Llegislar perquè l'habitatge privat s'adapti a les necessitats de la població. Associacions amb suport a pisos tutelats, xerrades d'habitatges d'inclusió i xarxa d'atenció a les persones sense llar.
CULTURA, LLEURE I ESPORT
No se li dóna importància, però és important per a l'ampliació de formació, augmentar les seves xarxes socials i adquirir hàbits, valors i competències relacionals i vinculades a la salut. És molt important en infants, discapacitats i gent gran.
Els principals factors d'exclusió:
No disposar de suficient autonomia per accedir.
No tenir accés a les activitats.
Viure en entorns sense ofertes suficients.
Accions socials que es poden dur a terme per millorar aquesta situació: casal de gent gran, centres de dia, centres oberts, casals d'infants, centres ocupacionals, centres especials de treball, club social, biblioteques, centres cívics…
Algunes iniciatives interessants són vinculades a l'envelliment actiu i programa apropa cultural. Practicar esport i activitats educatives i inclusives.
RELACIONAL I PARTICIPATIU
Disposar de xarxes familiars i socials dinàmiques, amb espais de participació, és clau per tenir suport del grup i promoure interessos i drets de les persones. Aporten recursos, béns, informació, contactes i suport afectiu.
La participació ciutadana inclou trànsit democràtic, conquesta de llibertats o drets, provisió de serveis públics pot ser conseqüència de no tenir la participació dels moviments socials.
Factors que poden generar exclusió: violència familiar, abandonament, maltractament, desatenció…; rebuig social o estigma; manca d'autonomia o coneixement d'activitats o noves tecnologies; no reconeixement de drets de ciutadania; migrants o mobilitat residencial.
És important l'associacionisme i espais socials on les persones es reuneixin i es relacionin.