Escultura grega arcaica: Kouroi i Kórai
Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,95 KB
L'escultura grega del període arcaic (segle VIII - VI aC)
Context històric
Aquesta època va veure la formació de les polis, governades inicialment per reis, que gradualment van perdre poder en favor de l'aristocràcia (oligarquia). El creixement demogràfic i l'escassetat de terres i aliments van impulsar els grecs a fundar colònies per tota la Mediterrània. Aquestes colònies no només van servir com a centres comercials, sinó que també van ser punts de contacte amb altres civilitzacions, cosa que va generar importants influències culturals.
Influències artístiques
- Arquitectura: Aparició dels primers trets dels ordres dòric i jònic.
- Escultura:
- Representació de la figura humana (kouroi i kórai) com a tema principal.
- Influència de l'estatuària egípcia i oriental, però amb un incipient camí cap a l'antropocentrisme, el dinamisme i la recerca de l'ideal clàssic.
Influències literàries i culturals
- Surgiment dels poemes èpics d'Homer: la Ilíada i l'Odissea (segle VIII aC).
- Naixement de la filosofia amb figures com Tales de Milet i Pitàgoras, marcant el pas del mite al logos.
- Celebració dels primers Jocs Olímpics a Olímpia l'any 776 aC.
Anàlisi formal dels kouroi i kórai
Característiques comunes
- Escultures exemptes o de bulto rodó, fetes de marbre i marbre policromat de Paros.
- Simetria: Un eix vertical central divideix l'estàtua en dues meitats iguals, exceptuant la posició del braç en la kórai i la cama avançada en el kouros, elements que trenquen la rigidesa i aporten dinamisme.
- Frontalitat: Actitud hieràtica determinada per la posició frontal del cos i el rostre, accentuada pel péplum o túnica en la kórai, amb plecs verticals.
- Geometria: Desnaturalització a través de l'ús d'elements geomètrics en els cabells, els ulls ametllats, l'anatomia (músculs) i els plecs de la roba de la kórai.
Altres característiques destacables
- Restes de policromia en els cabells, el rostre i la roba de la kórai, evidenciant l'ús del color en l'estatuària grega des dels seus inicis.
- Representació estereotipada de la boca (somriure arcaic).
- Absència de suport a la part posterior.
Kouros
Significat
- Representació d'un déu (normalment Apol·lo).
- Representació d'una persona important.
- Ofrena a una divinitat.
- Escultura funerària.
- Representació en honor als atletes guanyadors dels Jocs Olímpics.
Funció
En el cas del Kouros d'Anavyssos, a més de commemorar una victòria esportiva, també és l'estàtua funerària d'un jove anomenat Kroissos, mort en combat.
Kórai
Significat
En el cas de la Kórai d'Anavyssos, a més de commemorar una victòria esportiva, també és l'estàtua funerària d'un jove anomenat Kroissos, mort en combat.
Funció
Estàtua votiva.
Influències en l'escultura grega arcaica
- Xoana: Imatges primitives de fusta anteriors al segle VIII aC, caracteritzades per la rigidesa i la geometria formal.
- Influència egípcia: Model adoptat a partir dels viatges comercials i culturals dels grecs a Orient i la vall del Nil. Les estàtues colossals egípcies van influir en la frontalitat, el hieratisme, la rigidesa, l'esquematisme i el colossalisme de l'escultura arcaica. No obstant això, també hi ha diferències notables, com la nuesa i la falta de suport posterior en les escultures gregues.
Conclusió
L'escultura grega arcaica, tot i mostrar influències externes, va iniciar un camí propi cap al naturalisme, anticipant una de les característiques més importants de l'estatuària clàssica dels segles V i IV aC.