Escola Mallorquina i Noucentisme: Autors, Obres i Context Històric
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,84 KB
Escola Mallorquina
L'Escola Mallorquina va sorgir a la segona meitat del segle XIX. El seu primer teoritzador va ser Josep Lluís Pons i Gallarza.
Miquel Costa i Llobera
Vida: (Pollença, 1854 - 1922). Va néixer en una família de senyors rurals. Va estudiar dret a Barcelona, on es va interessar per la Renaixença. Després d'una crisi espiritual que el va dur a Roma a fer estudis eclesiàstics, va ser sacerdot el 1888. Va formar part de la vida cultural participant als Jocs Florals, però quan va ser nomenat canonge de la Seu de Palma es va dedicar plenament al ministeri sacerdotal.
Obra: La seva poètica té ressons romàntics. El 1885 va publicar Poesies (recopilació de poemes escrits al llarg de 12 anys). El 1906 va publicar Horacianes, un llibre de ressons clàssics i programàtic. Tots els seus poemes reflecteixen l'harmonia que, segons Maragall, hi ha d'haver entre idees i paraules.
Joan Alcover
Vida: (Palma, 1854 - 1926). Es va dedicar a la vida política. Entre 1899 i 1903 van morir la seva dona i dos fills, fet que va marcar la resta de la seva vida i el va fer començar a escriure en la seva llengua materna, el català.
Obra: El tema essencial de la seva obra és el dolor. La seva poesia és profunda. La seva obra poètica es recull en dos llibres: Cap al tard i Poemes bíblics.
Gabriel Alomar
Vida: (Palma, 1873 - 1941). Escriptor i crític literari. Forma un cas a part dins l'Escola Mallorquina. S'oposava a la societat mallorquina, encara més tancada que la catalana. El seu liberalisme topava amb el conservadorisme dels intel·lectuals illencs.
Obra: Influït pel parnassianisme, amb una llengua elaborada, recull influències decadentistes. Va escriure proses i un sol llibre de poemes, La columna de foc.
Noucentisme
1. Lliga Regionalista i creació de la Mancomunitat
El 1901 es va crear la Lliga Regionalista, un partit que recollia les aspiracions de la burgesia catalana. Enric Prat de la Riba va ser qui va donar forma teòrica al projecte polític de la Lliga, primer a través del diari La Veu de Catalunya i després amb el llibre La nacionalitat catalana. El 1907, Prat de la Riba va ser elegit president de la Diputació de Barcelona. El 1914 es va constituir la Mancomunitat de Catalunya i Prat de la Riba va ser nomenat president. Va morir el 1917, però l'obra que havia començat va acabar el 1925. Arran del cop d'estat de Primo de Rivera, la Mancomunitat va deixar de ser efectiva (1923).
2. Moviment Noucentista
El moviment noucentista va ser un moviment politico-cultural que entre 1906 i 1923 va recollir les aspiracions dels capdavanters de la burgesia catalana. El 1906 és l'any en què la Lliga Regionalista guanya les eleccions, Eugeni d'Ors publica el Glosari a La Veu de Catalunya i Enric Prat de la Riba publica La nacionalitat catalana.
3. Ideologia del Noucentisme
Un grup de joves van publicar les bases ideològiques del noucentisme. Literàriament, partien del rebuig de tot allò que tingués a veure amb el modernisme. El veritable ideòleg va ser Eugeni d'Ors, que va establir la ideologia del nou moviment, considerant la raó i l'intel·lecte per damunt del sentiment i l'instint.
4. Literatura Noucentista
El noucentisme va crear una ideologia sobre com havia de ser la literatura. Com a moviment ciutadà, va bandejar la literatura d'ambientació rural en què les forces tel·lúriques actuaven d'una manera incontrolada. El primer aspecte de la literatura noucentista és l'artifici. A més, té importància la perfecció formal, i això només es podia aplicar a un gènere literari: la poesia.