Ensenyament inicial de l'escriptura
Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,34 KB
TEXT 1. Fons, Montserrat (2006). “La complexitat de l’ensenyament inicial de l’escriptura”. Articles de didàctica de la llengua i la literatura, 40: 11-19.
PREGUNTES
1. Paper del mestre
SOCIOCULTURAL: Nosaltres, les mestres, els hem de convidar a provar-ho, deixar-los escriure servint-se del que ells saben i reconèixer tot el que hi aporten. S’ha de fer-los participar tot el que puguin. Frase que li agrada a la profe: La llengua escrita té un origen social, ja que apareix per resoldre la necessitat que hi ha d’establir la comunicació diferida.
DESENVOLUPAMENT EVOLUTIU: com a mestra hem de reconèixer en quina etapa es troba cadascun dels nostres infants. D’aquesta manera els podrem acompanyar, guiar i proporcionar estratègies per encaminar-los a l’adquisició de la lectoescriptura.
COGNITIU: El/La mestre/a mostra de manera transparent els processos que ell/ella mateix/a segueix a l’hora d’escriure als infants, per tal de guiar-los en els seus propis processos.
TEORIA D’APRENENTATGE ADOPTADA: Els mestres hem de deixar temps perquè l’infant exposi els seus coneixements i els comparteixi amb els altres esdevé essencial. No hem d’intervenir precipitadament, ja que, molt sovint, les preses ens porten a fer interpretacions errònies.
ASPECTES EMOCIONALS: El mestre ha de crear un ambient afectiu i segur, confiant en les capacitats de cadascun dels infants que hi ha a l’aula. Tanmateix, ha de transmetre als infants que l’error no és un fet negatiu, sinó que és un procés d’aprenentatge.
2. IMPLICACIONS ESCRIPTURA:
L’escriptura és una activitat social ja que resol la necessitat que hi ha d’establir la comunicació diferida. LA IMPORTÀNCIA DELS MISSATGES AMB SIGNIFICAT. En aquest context, les propostes de producció de textos no haurien de ser altra cosa que fer participar l’infant en les necessitats d’escriptura que genera la mateixa dinàmica de l’aula. També és important que conegui diferents gèneres discursius, fent partícip a l’infant de les necessitats d’escriptura.
3. “sobrecàrrega cognitiva”
-Concepte: massa estimulació i precoç. solució: Valorar i motivar
-Conseqüències que pot tenir en el desenvolupament dels infants com a futurs lector/escriptor: pot arribar a la frustració i el bloqueig. En aquests casos, es manifesta una debilitació del procés i s’acostuma a desplaçar l’atenció cap als nivells més baixos, com ara la descodificació o la distribució en full, oblidant les exigències globals i acabant el text sobtadament.
Hem d’establir un crima de seguretat a l’aula i que l’error no sigui entès com un aspecte negatiu.