L'Eneida de Virgili i la Retòrica Clàssica: Anàlisi i Conceptes Clau

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,89 KB

L'Eneida de Virgili: Un Viatge Épic

ENEIDA (Virgili): El poema es compon de 12 cants. La primera part ofereix el periple de l’heroi fins a arribar al Laci, i es basa en la influència homèrica del poema l’Odissea. A partir d’aleshores es narren fets de l’heroi com l’enfrontament amb Turn, i es basa en l’obra Ilíada.


  1. Eneas relata la destrucció de Troia a la reina Dido i als seus convidats. 1
  2. Eneas arriba al Laci, on és acollit pel rei Llatí, que li promet la mà de la seva filla Lavínia. 2
  3. Eneas viatja als Inferns acompanyat per la Sibil·la de Cumes. 1
  4. Eneas i Turn lluiten. Eneas el malfereix i, després de meditar sobre perdonar-li la vida o no, decideix matar-lo. 2
  5. Eneas abandona Cartago i la reina Dido se suïcida. 1

Oracions per a un Discurs Eficaç

ORACIONS QUE CAL REALITZAR PER ESCRIURE I PRONUNCIAR UN DISCURS:
  • Inventio: buscar les idees que es diran.
  • Disposito: posar-les en ordre.
  • Elocutio: triar els mots per exposar les idees, amb l'ornament i les figures necessàries.
  • Actio: representar el discurs amb gestos i dicció.
  • Memoria: memoritzar el discurs.

Mitjans per Persuadir l'Audiència

MITJANS PER PERSUADIR ELS OIENTS:
  1. Probare: Convèncer pel raonament.
  2. Mouere: Commoure per aconseguir l'adhesió subjectiva.
  3. Delectare: Agradar per la bellesa del discurs.

El Context Històric i Literari del Segle I aC

S. I a C: El triomf dels corrents filohel·lenístics esdevé evident: es releguen els gèneres literaris itàlics (teatre), els poetes Lucreci, els poetae noui i Catul elaboren una poesia hel·lenitzant al gust de l'aristocràcia cultivada. La prosa arriba al classicisme amb la història de Cèsar, Sal·lusti i sobretot l’oratòria de Ciceró, 3 models de llengua ben diferents entre si. Ciceró va ser el principal artífex de la prosa llatina, ja que hi va contribuir des de diversos gèneres: l'eloqüència i la teoria oratòria, la filosofia i les epístoles. Després de la seva mort els rètors, els gramàtics i els filòsofs el van prendre de model, des de Quintilià fins a Erasme de Rotterdam.

Ciceró va seguir amb èxit la seva carrera política, ja que des del principi anava ocupant les magistratures suo anno, és a dir a l'edat mínima exigida a cadascuna. Els nobiles el menyspreaven com a homo nouus, però alhora se'n servien. Així va ser pretor i l'any 63 aC va esdevenir un dels 2 cònsols, els més alts magistrats, pel partit dels optimats. Des del consolat va enfrontar-se amb Lucreci per derrocar el poder constituït: nom de l’obra.

El 44 aC, després que Cèsar va ser assassinat, Ciceró va tornar a l'escena política amb la intenció de restaurar la República. Era tan sols un senador, però va organitzar la resistència contra Luci Sergi Catilina, que pretenia continuar el poder personal del dictador: el va fer declarar enemic de l'Estat, va fer donar a Brutus i Cassi, els assassins de Cèsar, poders militars excepcionals, va obrir el camí a Octavi, jove hereu de Cèsar. Durant uns mesos va reeixir a realitzar el seu ideal d'un poder basat en l'autoritat moral i intel·lectual d'un gran home. D'aquesta etapa en són testimoni els discursos contra Marc Antoni, Les Filípiques: nom de l'obra.

Entradas relacionadas: