Emocions i Relacions: Guia Completa
Enviado por Chuletator online y clasificado en Inglés
Escrito el en catalán con un tamaño de 8,24 KB
Expressions Comunes en Anglès i Català
Be fond of (exp) Be in the doghouse (exp) Be over the moon (exp) Be sick of (exp) Down in the dumps (exp) Have something / nothing in common (exp) 'Me time' (exp) Keep your cool (exp) Lose your head (exp) Love at first sight (exp) Through thick and thin (exp) Under the weather (exp) | Tenir afecte a (exp) Estar en un compromís (exp) Estar molt feliç (exp) Estar fart de (exp) Estar deprimit (exp) Tenir alguna cosa / res en comú (exp) 'Temps per a mi' (exp) Mantenir la calma (exp) Perdre el cap (exp) Amor a primera vista (exp) En les bones i en les males (exp) No sentir-se bé (exp) |
Verbs Relacionats amb les Relacions
Ask somebody out (V) Be in a relationship (V) Break up with (V) Flirt (V) Get married to (V) Get on well with (V) Get over (V) Get to know (V) Go out with (V) Have children (V) Have something in common (exp) Have problems (V) Make a commitment (V) Meet somebody (V) | Convidar a sortir (V) Estar en una relació (V) Trencar amb (V) Flirtejar (V) Casar-se amb (V) Portar-se bé amb (V) Superar (V) Conèixer (V) Sortir amb (V) Tenir fills (V) Tenir alguna cosa en comú (exp) Tenir problemes (V) Comprometre's (V) Conèixer algú (V) |
Verbs Frasals Comuns
Chill out with (V) Come up with (V) Go over (V) Meet up with (V) Put up with (V) | Relaxar-se amb (V) Idear (V) Repassar (V) Reunir-se amb (V) Aguantar (V) |
Guerra de Corea (1950-1953)
Context: Després de la Segona Guerra Mundial, Corea va ser dividida al paral·lel 38 entre el nord comunista, recolzat per la Unió Soviètica, i el sud capitalista, recolzat pels Estats Units.
- Desencadenant: El 1950, Corea del Nord va envair Corea del Sud, començant la guerra.
- Desenvolupament: L'ONU va intervenir en suport a Corea del Sud, liderada principalment pels Estats Units, mentre que la Xina i la Unió Soviètica van recolzar Corea del Nord.
- Resultat: La guerra va acabar en un punt mort al mateix lloc on va començar, amb un alto el foc el 1953. La frontera va romandre al paral·lel 38 i es va establir la Zona Desmilitaritzada de Corea.
Guerra de Vietnam (1955-1975)
- Context: Després de la derrota francesa a Dien Bien Phu el 1954, Vietnam va ser dividit al nord comunista, recolzat per la Unió Soviètica, i el sud capitalista, recolzat pels Estats Units.
- Desencadenant: La guerra va començar el 1955 després que Vietnam del Nord intentés unificar el país sota el seu govern comunista.
- Desenvolupament: Els Estats Units es van involucrar en suport al sud, enviant tropes i recursos per combatre les forces del nord i els guerrillers del Viet Cong.
- Resultat: La guerra va acabar el 1975 amb la caiguda de Saigon i la reunificació de Vietnam sota el govern comunista del nord. Va ser una derrota per als Estats Units i va portar a un canvi en la política exterior nord-americana.
Teoria del Procés Oposat: Richard Solomon
La teoria del procés oposat, de Richard Solomon, explica que després d'experimentar una emoció intensa, com ara la por o el plaer, sorgeix una emoció oposada una vegada que l'estímul desapareix. Per exemple, després de sentir dolor, experimentem alleujament, o després d'estar enamorats i sentir-nos bé amb la nostra parella, ens sentim tristos quan ella és absent. Aquests processos oposats ajuden a mantenir un estat emocional estable.
Teoria de W. James-K. Lange
- A principis del segle XX, el psicòleg nord-americà William James i el danès Karl Lange van desafiar aquest punt de vista i van proposar una hipòtesi alternativa: que l'emoció ocorre després que el còrtex cerebral rebi els senyals dels canvis en el nostre estat fisiològic.
- Segons aquesta teoria, les emocions procedeixen de certs canvis fisiològics: un augment o disminució de la pressió sanguínia, freqüència cardíaca i tensió muscular. La base de l'emoció rau en la percepció de les sensacions fisiològiques. Si veus l'incendi de casa teva, sents por perquè el còrtex ha rebut senyals que el teu cor batega ràpid, els teus genolls tremolen i les teves mans suen. Així, W. James va escriure: «No plorem perquè estem tristos, sinó que estem tristos perquè plorem».
W. James: “Per al sentit comú, quan perdem la nostra fortuna ens sentim abatuts i plorem; si topem amb un ós, tremolem i comencem a córrer; si un rival ens insulta, ens encoleritzem i el colpejem. La hipòtesi que defensarem considera incorrecte aquest ordre; sosté que un dels estats d'ànim no és immediatament induït per l'altre, sinó que entre els dos s'interposen els canvis corporals i que la tesi més racional és dir que estem tristos perquè plorem, irritats perquè ens barallem, temorosos perquè tremolem, i no en ordre invers [...] sense els estats corporals consecutius a la percepció, aquesta última seria un mer estat cognitiu, pàl·lid, incolor, desproveït de calor emocional” (1890, pàg. 1068).
Teoria de W. Cannon-P. Bard
- Per a Walter Cannon i Phillip Bard, les emocions consisteixen en una activació fisiològica que prepara l'organisme per a l'acció, i els seus mecanismes són exclusivament fisiològics. En contra de James-Lange, defensen que l'activació fisiològica i l'expressió emocional són simultànies i no es produeixen una darrere de l'altra. Els individus no sempre són capaços de percebre els canvis interns (del fetge o dels ronyons) i, tanmateix, tenen experiències emocionals.
- En oposició a la teoria de James-Lange, que defensa que les emocions són respostes cognitives que interpreten canvis fisiològics de l'organisme, la teoria de Cannon-Bard postula que l'estat corporal (o resposta física) i la sensació conscient de l'emoció (o sentiment) tenen lloc al mateix temps.
Teoria Cognitiva de S. Schachter
- El 1962, Stanley Schachter i Jerome P. Singer defensen una teoria fisiològico-cognitiva de les emocions. Assenyalen que els canvis corporals són necessaris per experimentar emoció, però no suficients, perquè un estat emocional depèn de dos factors: l'activació fisiològica i la interpretació cognitiva de la situació. El teu cos pot estar alterat i excitat, però fins que no puguis interpretar i etiquetar els canvis que experimentes no sentiràs una emoció autèntica. Les etiquetes emocionals (sentir por, enfadament o alegria) depenen de les interpretacions del succés i de les respostes corporals.
- Imagina que, mentre llegeixes el diari en una cafeteria, algú s'apropa furtivament i et diu"mans enlair". Sense importar qui sigui la persona, el teu cos s'activarà (el cor bategarà més ràpid, les palmes de les mans et suaran, etc.). Si la persona és un desconegut, interpretaràs aquesta activació com a por; en canvi, si la persona és un amic, interpretaràs l'activació com a sorpresa.