Emmagatzematge i logística de productes
Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,49 KB
Sòlids compactes:
Són aquells productes sòlids que presenten una forma definida que no es pot alterar.
Sòlids a l'engròs:
Són aquells productes sòlids que s'adapten a la forma del recipient.
Líquids:
En aquest cas la relació pes/volum és màxima, i ara el factor clau vindrà marcat per la geometria de l'envàs.
Gasos:
L'emmagatzematge de gasos es fa en recipients pressuritzats.
Emmagatzematge frigorífic:
Permet la permanència d'aliments en cambres frigorífiques en les condicions més adequades per al manteniment durant el major temps.
Congelat:
Permet que la temperatura del producte es mantingui a -18°C o a una temperatura inferior del seu emmagatzematge, transport i distribució.
Tripotologia o forma de mercaderia:
És clau a l'hora d'efectuar el seu emmagatzematge, ja que aquesta va a influir en les necessitats dimensionals del magatzem, en els mitjans de transport i en els de manipulació.
Petit producte:
No superior a un litre de volum i no necessàriament en paquets regulars (lates).
Embalum tipus prismes:
Són aquells que presenten forma regular (caixes grans de maizena).
Embalums tipus placa:
Són aquells que han de tenir una superfície superior a 0,5 metres quadrats (mantequilla d’hojaldre).
Embalums tipus barra o tub:
Són aquells que han de tenir una longitud superior a 1 metre (rollos de paper).
Embalums grans:
De forma general presenten un volum comprès entre 50 litres i 2 metres cúbics (nivell industrial).
Condicions especials: Congelats.
Permet que la temperatura del producte es mantingui a -18°C en el curs del seu emmagatzematge, transport i distribució, amb el mínim de variació o fluctuació que s'indiqui en la seva reglamentació específica.
Condicions especials: Refrigerat.
Permet la permanència d'aliments en cambres frigorífiques en les condicions més adequades al manteniment durant el major temps possible.
Magatzem frigorífic.
Establiment industrial integrat per locals, instal·lacions equips dedicats de forma permanent o circumstancial a l'emmagatzematge frigorífic d'aliments.
Matèries primeres:
Materials dels quals partim en qualsevol procés de transformació.
Producte acabat:
Productes ja acabats però no estan condicionats o envasats.
Producte condicionat:
Producte acabat el material de condicionament o envasat.
Coproductes:
De la fabricació d’un producte, inevitablement queden retalls, i amb aquests es fan altres productes per aprofitar les restes.
Subproductes:
Productes que ja no es poden vendre però encara tenen un valor, per exemple del pa vell, es pot vendre més barat pels clients que tenen gallines.
Semielaborats o productes intermedis:
Són aquells que han passat per una primera transformació a partir de primeres matèries, però no estan acabats del tot, és un producte que necessita un segon tractament per a transformar-lo en un producte final, o un producte acabat, que complementi a un altre.
Materials consumibles:
Són aquells que es consumeixen en l'activitat, però no apareixen com a tals en el producte final (farina, ous...).
Materials no consumibles:
Són aquells que s'utilitzen en el procés productiu, per obtenir altres productes objecte de la nostra activitat (sucre, mermelada...).
Envasos primaris:
Són materials que acompanyen al producte (caixes, blonda...).
Envasos secundaris:
Materials per facilitar en el transport (bosses de plàstic).
Comanda:
És una activitat administrativa que posa en funcionament una sèrie d'accions que tenen per finalitat el fet de rebre o d'enviar una mercaderia.
Procés de recepció:
D'un enviament en el magatzem comporta: Identificació del enviament. Descàrrega de mercaderia. Comprovació i recepció. Assignació d'ubicació definitiva. Control de mercaderies. Col·locació física.
Expedició:
Confecció d’ordres i de programes, de realització dels programes i aspectes administratius de l'extracció. Verificació, embolicat, evitar moviments, pesat i etiquetat.
Comanda:
És el document pel qual rebem les necessitats de subministrament dels clients o de la línia de producció.
Dades:
Dades identificatives del client: codi, raó social, adreça, persona responsable. Nombre identificatius que el client ha assignat a la comanda. Dades de lliurament i d'acceptació. Dades de facturació. Dades de cobrament.
Proposta de comanda:
El client anticipa una necessitat que ha de confirmar posteriorment. No és una proposta ferma de demanda.
Comanda en ferma:
El client confirma la comanda.
Comanda oberta:
El client es compromet a demanar una quantitat total aproximada durant un període.
Comanda programada:
El client compromet quantitats i dates al llarg d'un període.
Comanda unitària:
És aquella que es realitza per cobrir una necessitat no habitual ni representativa.
L'albarà:
És un document que justifica el lliurament d'una mercaderia en forma i temps, i d'aquesta forma es pot justificar el lliurament de la mercaderia, per posteriorment cobrar la factura.
Requisits:
Numeració o un codi únic, data, dades del client, relació d’embalums, indicar els articles, quantitats i referències, descomptes.