Elements Clau de l'Arquitectura Romànica: Guia Essencial

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,69 KB

Variabilitat de l'Arquitectura Romànica

L'arquitectura romànica sorgeix amb la transició de l'Alta a la Baixa Edat Mitjana (aproximadament segle XII) i es caracteritza per la fusió de diferents cultures constructives dels pobles bàrbars assentats al territori. Els principals focus d'arquitectura romànica van ser la frontera entre Holanda i Alemanya, la Llombardia i la regió del riu Loira. A causa de l'extensió de l'Imperi Romà, hi ha diferents formes de construcció segons els recursos, la localització, etc., per la qual cosa, en intentar-la recuperar, es troben moltes variants que s'adapten al propi temps i a la forma de construir local.

El Deambulatori a les Esglésies Romàniques

Les esglésies eren un punt de propaganda religiosa i difusió del cristianisme. Per tant, el propi edifici havia d'explicar les idees cristianes, combinant dues funcions principals:

  • Celebrar la missa.
  • Educar la gent: aquesta funció la complien els elements ornamentals, ja que la majoria de la població era analfabeta.

Aquesta combinació va fer sorgir la idea que, si a la basílica cristiana es feia l'absis més gruixut, s'aconseguia un espai més organitzat. Les naus laterals es van començar a utilitzar com a deambulatori, permetent a la gent passejar per l'església i 'empapar-se' del coneixement que proporcionaven els ornaments. La introducció d'absidioles, capelles més petites, va enriquir l'experiència de deambular.

El Westwerk: Façana Occidental Romànica

Un westwerk (o obra occidental) és un tipus de façana particular de les esglésies romàniques, caracteritzat per plantes cobertes amb voltes i sovint flanquejat per torres. Aquesta construcció, orientada a l'oest, confereix una gran imposició i potència a l'edifici. Exemples notables inclouen el Monestir de Sant Miquel, l'Abadia de Saint-Riquier, i el que es pot observar amb precisió en el valuós plànol del convent de Saint-Gall.

Arcs Faixons i Murs en l'Arquitectura Romànica

Els arcs faixons serveixen per alleugerir les voltes de canó i eliminar progressivament l'espessor dels murs. Això reflecteix un desig de desmaterialització de l'edifici. Gràcies als arcs faixons, l'edifici s'entén com l'addició de mòduls, fragments que van formant un volum, permetent una ordenació de l'espai en perspectiva amb un diafragma estructural. La incorporació dels arcs faixons indica que hi va haver una reflexió i un replantejament sobre com alleugerir la volta de canó.

La Cripta: Element Clau de l'Arquitectura Romànica

A les esglésies romàniques hi ha una sèrie de desnivells que creen àmbits distints. La cripta és l'espai resultant de la manipulació de la part de l'absis, elevant-lo de manera que queda un espai a sota, la qual cosa potencia la importància visual de l'absis. És on es guarden els tresors i les relíquies de l'església. La cripta es va convertir en un element típic del romànic.

Volta de Creueria Normanda i Volta d'Aresta

El romànic tardà és el que va permetre la transició cap al gòtic. L'arquitectura normanda va descobrir que la volta d'aresta funcionava estructuralment millor que la volta de canó. La volta de creueria és un tipus d'arc faixó utilitzat al punt on dues voltes de canó es creuen. Això va permetre alleugerir els murs i reforçar els pilars, creant un espai més fluid, homogeni i unificat. La volta d'aresta necessita reforçament mitjançant nervis, per això també es coneix com a volta nervada. La volta d'aresta es divideix en quatre parts que anomenem plementeria, gràcies als nervis que distribueixen el pes a les quatre cantonades i, al seu torn, als quatre pilars.

Entradas relacionadas: