L'Element Humà i el Dret Laboral a l'Empresa
Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral
Escrito el en catalán con un tamaño de 8,39 KB
La importància de l'element humà a l'empresa
L'element humà a l'empresa està format per les persones que col·laboren en l'organització i evolució de l'activitat empresarial.
L'element humà és el factor diferenciador de les empreses, és l'element únic i irrepetible de l'organització.
Característiques de l'activitat laboral
- Voluntarietat: cada persona decideix si treballa, on ho fa i de quina manera.
- Per compte d'altri: es treballa per a una altra persona, la qual es beneficia del fruit del treball i, per això, compensa el treballador amb un salari.
- Retribució: el treball ha de ser remunerat; la persona desenvolupa una activitat laboral a canvi d'un salari que li paga l'empresa.
- Subordinació: dins de l'activitat laboral, el treball de la persona està sotmès a les decisions de l'empresari, que dirigeix l'activitat.
El marc normatiu laboral
El marc normatiu laboral és la legislació laboral, és a dir, el conjunt de lleis i normes legals que determinen l'entorn del treball.
La jerarquia normativa laboral
Les principals normes laborals, de més a menys importants, són: la Constitució, els tractats internacionals, l'Estatut dels Treballadors, els convenis col·lectius i el contracte laboral.
La Constitució espanyola és la norma legal suprema de l'ordenament jurídic i està per sobre de qualsevol altra; és el fonament jurídic de la societat, ja que suposa les bases sobre les quals es fonamenten la resta de les normes i es desenvolupen els drets i les llibertats fonamentals dels ciutadans.
Els tractats internacionals són normes legals que un conjunt de països s'obliguen a complir i respectar. En l'àmbit laboral, hi ha els convenis de l'OIT (Organització Internacional del Treball) i les normes de la UE (Unió Europea).
- Els convenis de l'OIT són una mena de normes internacionals del treball dictades per l'Organització Internacional del Treball, que té com a objectiu la promoció de la millora de les condicions laborals i de vida dels treballadors.
- Les normes de la Unió Europea en l'àmbit laboral són el conjunt de normatives dictades per la Unió Europea amb la finalitat de garantir un mínim nivell de vida.
L'Estatut dels Treballadors és la norma laboral bàsica que fonamenta tot el marc normatiu del treball, ja que desenvolupa i concreta el conjunt de drets, llibertats i obligacions que tenen els treballadors i les empreses.
Els convenis col·lectius són acords pactats entre els representants dels treballadors i de les empreses d'un sector econòmic on es fixen les condicions de treball i les normes de convivència que s'aplicaran en un període determinat.
El contracte de treball és un acord, normalment d'àmbit individual, en què la persona treballadora i l'empresa pacten les característiques de la relació laboral per compte d'altri, tot respectant sempre les condicions mínimes estipulades al conveni col·lectiu corresponent al sector en qüestió.
Les organitzacions sindicals
Els sindicats són organitzacions on les persones treballadores s'associen lliurement per defensar els seus drets laborals i són els seus interlocutors en els processos de negociació col·lectiva.
Els sindicats serveixen per protegir els drets laborals dels treballadors, assessorar-los en aspectes legals i permetre que puguin discutir amb l'empresa com a representants vàlids dels treballadors.
Principals sindicats a Espanya:
- CCOO: Comissions Obreres
- UGT: Unió General de Treballadors
- CGT: Confederació General de Treballadors
- USO: Unió Sindical Obrera
Negociació col·lectiva
La negociació col·lectiva és el procés que té com a finalitat assolir un acord entre treballadors i empreses sobre les condicions en què es desenvoluparà l'activitat laboral.
Els convenis col·lectius
Un conveni col·lectiu és un acord negociat i celebrat entre els representants dels treballadors d'una empresa, on es regulen les condicions de treball i les normes de convivència laboral que s'aplicaran en una empresa o un sector d'empreses durant un determinat període de temps.
Els convenis col·lectius poden ser de dos tipus: d'empresa o sectorials.
Els conflictes laborals
Es plantegen quan hi ha una discrepància o un desacord sobre aspectes rellevants de les relacions laborals entre empresa i treballadors.
- Es busca un acord entre les parts de caràcter voluntari.
La vaga
Es tracta de la interrupció de la prestació laboral per part dels treballadors amb la finalitat d'imposar certes condicions a l'empresa o manifestar una protesta.
En el comunicat de vaga s'han d'especificar els aspectes següents:
- Objectius de la vaga.
- Gestions realitzades amb anterioritat per solucionar el conflicte.
- Data d'inici.
- Composició del comitè de vaga.
El contracte de treball
Un contracte de treball és un acord on es reflecteixen les voluntats d'una empresa i un treballador, el qual es compromet a prestar personalment a l'empresa els seus serveis retribuïts, a actuar sota la seva direcció i a cedir-li, des de l'inici, el resultat que obtingui amb la seva activitat.
- Els subjectes del contracte de treball són la persona treballadora i l'empresa i, amb la signatura del contracte, ambdós assumeixen un conjunt de drets i d'obligacions de caràcter recíproc.
- La persona treballadora presta de manera personal els seus serveis a l'empresa.
- La direcció i l'organització de l'activitat laboral és competència de l'empresa.
- Els fruits del treball, és a dir, el valor de la seva prestació, pertanyen a l'empresa.
Contingut i característiques
- El contingut de la prestació laboral: el tipus de treball que s'ha de realitzar.
- La durada: pot concertar-se per temps indefinit o per una durada determinada, amb relació a les característiques de l'empresa i del lloc de treball.
- La remuneració salarial: el salari, les pagues extraordinàries i altres components salarials, determinats d'acord amb el conveni col·lectiu i la normativa vigent.
- El període de prova: de manera general, és de 6 mesos per als tècnics titulats i, per a la resta de treballadors, de 2 mesos en empreses de 25 o més treballadors, i de 3 mesos en empreses de menys de 25 treballadors.
La Seguretat Social
La Seguretat Social és una entitat pública que organitza i gestiona un sistema de cobertures socials que garanteix una sèrie de serveis assistencials i de prestació social suficients a les persones treballadores i els seus familiars davant de situacions de necessitat, malaltia, accident, jubilació, atur, etc.
El salari
El salari és la totalitat de les percepcions econòmiques dels treballadors, en diners o en espècie, per la prestació professional dels serveis laborals per compte d'altri.
El salari mínim interprofessional (SMI) és la remuneració mínima que pot tenir una persona treballadora que realitzi la jornada completa per a qualsevol tipus de professió o ofici. A Catalunya, el salari mínim és de 641 € bruts (dada desactualitzada).
Garanties del salari
- FOGASA (Fons de Garantia Salarial).
- Preferència dels salaris no pagats per l'empresa sobre altres deutes de l'empresa en cas que no pugui fer front a les seves obligacions econòmiques.
Composició del salari
El salari base és la remuneració principal de la persona treballadora i es fixa en funció de la seva categoria professional acordada al conveni col·lectiu de l'empresa o del sector.
Els complements salarials són:
- Antiguitat.
- Coneixements especials.
- Penositat, toxicitat, perillositat...
- Primes de productivitat, assistència, puntualitat.
- Hores extraordinàries.
- Gratificacions extraordinàries.