Elaboració de la Política Econòmica i el Rol de l'Estat
Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras materias
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,83 KB
Elaboració de la Política Econòmica
1. Actors en la Política Econòmica
a. Restriccions dels Votants
Analitzem les restriccions dels votants: tenen informació? Tenen incentius? Els votants entenen el programa? Els votants són racionals?
b. Restriccions del Govern
Analitzem les restriccions del govern: quin poder té el govern en el parlament? Les lleis que aprova són constitucionals? El govern s’ha de reelegir? Té grups d'interès? Com és la burocràcia del benestar social?
2. Anàlisi del Sector Públic
a. Elecció de Regles i Institucions
Entendre la idea d'elecció de regles i institucions: prenem decisions que limiten les nostres accions, però que maximitzen la nostra utilitat.
b. Individualisme Metodològic vs. Visió Orgànica
L'individualisme metodològic xoca amb la visió orgànica de l'Estat, segons la qual existeix un interès general que els polítics actuen per assolir.
c. Racionalitat Individual
La racionalitat individual: com ens comportem els individus per escollir alternatives.
d. Consistència en el Comportament
La consistència en el comportament: com canviem les preferències.
3. Objectius Positius vs. Normatius
Distingim entre objectius positius (explicar com són les coses) i normatius (com haurien de ser).
4. El Rol dels Economistes
Els economistes detecten fallides o errors en el funcionament del mercat, examinen possibles errors en el funcionament del sector públic i proposen canvis institucionals Pareto-òptims.
Conclusió
Existeixen problemes per determinar la política monetària òptima. La solució implica propostes de canvis institucionals Pareto-òptimes i canvis en el marc legal per solucionar les fallides de mercat.
El Paper de l'Estat en l'Economia
Costos de Decisió i Intervenció Pública
Hi ha dos tipus de costos de decisió: els externs (derivats de decisions privades del mercat) i els col·lectius. Ambdós venen donats per la interdependència social. La presència de costos externs o externalitats és una condició necessària, però no suficient, per a la intervenció pública. La primera opció pot ser la cooperació privada per internalitzar externalitats.
Decisió Col·lectiva Òptima
En la decisió col·lectiva òptima, podem observar que com més persones participen, més costos de decisió hi ha, però menys costos externs. Així, com més persones siguin necessàries per decidir, més costos de decisió. La regla òptima és intentar minimitzar els costos d'interdependència social.
Decisions Públiques i Drets de Propietat
Segons les decisions que es prenen, hi ha decisions públiques que poden alterar els drets de propietat. Si les decisions afecten directament el teu benestar econòmic, els costos esperats són més elevats. Els costos varien segons la regla de decisió que es pren; sovint, ens obsessionem amb els costos i no amb les decisions en si.
Regles de Decisió i Intervenció Estatal
Si l'Estat intervé amb una regla de decisió K''/N, els costos són massa elevats i preferirem que no faci res. Hi ha una relació entre les regles de decisió, la importància econòmica i la decisió col·lectiva. El suport que donaria un individu racional o una activitat al sector públic depèn de la regla de decisió amb la qual actuarà l'Estat. Els països que tenen un percentatge de sector públic més gran, tendeixen a sobrealimentar el sector públic.