Elaboració del Cava i Xampany: Diferències i Mètode Champenoise

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Electricidad y Electrónica

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,16 KB

El Cava i el Xampany

Diferències clau

Cava

Temperatura mitjana: 14-15ºC (maduració perfecta).
Clima: Mediterrani amb influència continental.
Sòl: Argilós i calcari.
Pluges: 514mm.
Hores de sol: 2500h (mitjana).
Xapalitzacio: No.
Raïms: Blancs (Macabeu, Xarel·lo, Parellada, Subirat Parent, Chardonnay) i rossats (Trepats, Monastrell, Pinot Noir o barreges).
Vins: Mateixa anyada, acidesa equilibrada, estil fresc, floral, afruitat, més lleuger, amb possibilitat d'absència de sucre.
Criança: Jove (mínim 9 mesos), Reserva (mínim 15 mesos), Gran Reserva (mínim 30 mesos).

Xampany

Temperatura mitjana: 10ºC (límit de maduració).
Clima: Septentrional fred.
Sòl: Calcari.
Pluges: Abundants (més de 600mm).
Hores de sol: Escasses.
Xapalitzacio: Obligada.
Raïms: Blanc de Noirs (majoria o totalitat de negres com Pinot Noir), Blanc de Blancs (Chardonnay), Rossats (barreja de negres i blancs).
Vins: Barreja de raïm de diferents vins i anyades (Xampany), mateixa anyada (Millesimé), una sola finca o Cru (Monocru).
Acidesa: Molt alta.
Estil: Vinosos, grau d'alcohol superior, amb dosificació de sucre.
Criança: Mínim 15 mesos (Xampany), mínim 36 mesos (Millesimé).

Conservació i Tast

Caves: Joves i Reserves (consumir durant l'any), Grans Reserves i Caves Especials (fins a 2 anys).
Xampanys: Normals i Millesimés (consumir durant el primer any), Grans Millesimés i Cuvées Especials (4 a 6 anys).
Condicions ideals: Espai fresc i fosc amb temperatura constant al voltant de 14-15ºC, ampolles de peu.
Tast: La copa és important. Temperatura de servei: 6ºC (joves), 6-8ºC (criança).

Mètode Champenoise

  1. Vermea: Vi més baix en graduació alcohòlica i més elevat en acidesa. Vinificacions per separat i barreja posterior.
  2. Embotellat: Addició de licor de tiratge (sucre i llevats).
  3. Fermentació: Durada de 3 mesos. Temperatura crucial (14ºC ideal, 18ºC bombolla més gruixuda).
  4. Criança: 9 mesos (Cava), 15 mesos (Xampany).
  5. Pupitre (Remogut): Neteja de les ampolles, remogut manual o mecànic.
  6. Desgorjament: Congelació del coll de l'ampolla i extracció dels llevats.
  7. Licor d'expedició: Ajust del nivell de dolçor (Brut Nature, Extra Brut, Brut, Sec, Semisec, Dolç).

Microoxigenació i Granulats de Fusta

La microoxigenació pot suplir la dificultat de transferència natural d'oxigen d'algunes fustes que han perdut aquesta capacitat per excés d'utilització. (S'ampliarà informació sobre granulats de fusta).

Entradas relacionadas: