Egipte, Grècia i Roma: Història i Civilització

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,23 KB

Egipte: Regions i Poder del Faraó

A Egipte hi ha dues grans regions:

  • Baix Egipte: Una vall extensa formada pel delta del Nil.
  • Alt Egipte: Una terra àrida on només hi pot haver vida a l'estreta zona regada per les aigües del riu.

El Poder del Faraó

El faraó tenia el poder absolut. Era qui garantia l'ordre i la justícia i era el cap suprem de l'exèrcit.

Les Tombes Egípcies

Les primeres tombes egípcies varen ser unes construccions rectangulars senzilles i de poca altura: les mastabes. Després de les mastabes varen néixer les piràmides. Les més destacades són les de Keops, Kefren i Micerí.

Hipogeus

Grans cambres funeràries excavades sota terra que estaven decorades amb molt de luxe.

Grècia: Polis i Democràcia

Govern oligàrquic: És una forma de govern en la qual el poder és exercit per una minoria econòmicament molt poderosa. La civilització grega va néixer a la península Balcànica i a les costes i illes del mar Egeu.

Polis

La polis tenia dues parts:

  • La part baixa, on s'hi edificaven els habitatges, les botigues i els edificis públics situats al voltant d'una gran plaça (l'Àgora).
  • A la part alta, o acròpolis, una espècie de ciutadella on podien refugiar-se en cas de perill, hi havia els edificis religiosos principals.

Acròpolis: Ciutat alta fortificada.

Democràcia: Una ciutat governada pels ciutadans.

Roma: Monarquia, República i Imperi

L'Època de la Monarquia

El rei tenia els poders màxims: administrava justícia, comandava l'exèrcit i era el pontífex màxim.

Patricis i Plebeus

  • Patricis: Eren una minoria de famílies aristòcrates, que es consideraven descendents dels fundadors de Roma i s'agrupaven en grans famílies amb avantpassats comuns.
  • Plebeus: Era el grup més nombrós i era format pels pagesos, els artesans i els comerciants. No tenien propietats territorials ni drets polítics.

La tribu de la plebs: Defensava els interessos dels plebeus.

Entre el 500 i el 250 a.C. la ciutat de Roma es va apoderar de la península Itàlica. Entre el 264 i el 146 a.C., Roma es va enfrontar a Cartago. Entre els segles II a.C. i I d.C., les regions romanes varen conquerir Grècia i el Mediterrani occidental.

Al final del segle I a.C. es varen produir conflictes socials i guerres civils a Roma. La crisi del segle I a.C. va fer que el Senat i els magistrats confiessin el poder a caps militars. L'enfrontament entre aquests generals va provocar guerres civils violentes.

L'any 48 a.C., Juli Cèsar va ser proclamat dictador perpetu i assumí els poders màxims. Partidaris de la república i patricis, que veien que perillaven els seus poders, assassinaren Cèsar a les portes del Senat de Roma (44 a.C.).

Colosseu

És una construcció típica romana característica per ser rodona, on els esclaus lluitaven a vida o mort i l'emperador decidia si vivien o morien. Era com un teatre on els ciutadans gaudien de l'espectacle.

Entradas relacionadas: