Educació Infantil: Finalitat, Projecte, Objectius i Metodologia

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,62 KB

1. Finalitat de l'Educació Infantil

La finalitat de l’educació infantil és contribuir al desenvolupament emocional i afectiu, físic i motor, social i cognitiu dels infants, proporcionant-los un clima i entorn de confiança on se sentin acollits i amb expectatives d’aprenentatge.

2. Projecte Educatiu del Centre

Cada centre educatiu, d’acord amb la seva autonomia pedagògica i organitzativa i en aplicació del capítol I del títol VII de la Llei 12/2009, d’educació, ha d’elaborar un projecte educatiu en el qual s’han de concretar els principis pedagògics i organitzatius, els valors, els objectius i les prioritats d’actuació, i que ha d’incloure:

  • La concreció per al desenvolupament del currículum.
  • Les característiques de l’entorn social, cultural i sociolingüístic, i els criteris d’ús de la llengua catalana en el centre.
  • Els criteris de no-discriminació i d’inclusió educativa.
  • Els criteris per a l’atenció a la diversitat de l’alumnat.
  • La concreció dels criteris metodològics, organitzatius i de seguiment i observació de l’infant.
  • L’organització de l’horari escolar, que inclourà les mesures per a l’acolliment i l’adaptació dels infants.
  • La concreció dels mitjans de relació amb les famílies.

3. Àrees d'Experiència i Desenvolupament

Les àrees d’experiència i desenvolupament del cicle són:

  • Descoberta d’un mateix i dels altres.
  • Descoberta de l’entorn.
  • Comunicació i llenguatges.

4. Funcions del Tutor/a

  1. Cada grup d’infants té una tutora o tutor responsable de l’atenció i el seguiment, tant individual com de grup, del procés de desenvolupament de l’infant, i d’afavorir que tots els infants se sentin segurs i acollits i amb expectatives d’aprenentatge.
  2. El tutor o tutora ha de coordinar l’acció del conjunt de persones que intervenen en el grup d’alumnes, vehicular la informació a les famílies i, si escau, coordinar-se amb els serveis externs que puguin intervenir en infants del grup.

10. Metodologia de Treball

Estructurar la intervenció educativa i els aprenentatges dels infants en diferents àmbits o àrees d’experiència i desenvolupament és una tasca complexa i sempre discutible. És imprescindible tenir present la globalitat amb què els infants actuen i aprenen, per això les activitats i els projectes de treball s’hauran de tractar de manera globalitzada.

Tanmateix, per facilitar a les persones educadores la identificació dels continguts i de les activitats que els infants han de dur a terme per assolir els objectius, agrupem els continguts en els següents àmbits d’experiència i desenvolupament:

  • Descoberta d’un mateix i dels altres.
  • Descoberta de l’entorn.
  • Comunicació i llenguatges.

Dins de l'àmbit "Descoberta d’un mateix i dels altres" s'inclouen:

  • Identificació com a persona, coneixement d’algunes característiques personals pròpies per assolir el grau de seguretat afectiva i emocional corresponent al seu moment maduratiu.
  • Domini progressiu de les possibilitats expressives, perceptives i motores del propi cos i utilització dels recursos personals de què disposa en la vida quotidiana.

5. Relació Família - Escola

  1. Els pares, mares o persones tutores i els centres han de cooperar estretament en l’educació dels infants.
  2. El centre ha d’establir els mecanismes de participació i col·laboració necessaris que permetin compartir amb les famílies els criteris d’intervenció i responsabilitat educativa.
  3. Per facilitar informació a les famílies sobre el seguiment i l’evolució educativa de l’alumnat, cada centre ha d’establir, a començament de curs, el calendari de reunions i entrevistes.
  4. Les famílies han de contribuir a l’educació dels seus fills i filles assistint a les convocatòries de reunions o entrevistes que faci el centre.

6. Principis Generals del Cicle

  1. L’educació infantil és l’etapa educativa i voluntària que s’imparteix als infants de zero a sis anys i que s’organitza en dos cicles.
  2. El primer cicle de l’educació infantil s’organitza d’acord amb els principis d’educació inclusiva i coeducadora.
  3. El català, com a llengua pròpia de Catalunya, s’ha d’utilitzar normalment com a llengua vehicular i d’aprenentatge.
  4. L’acció educativa ha de procurar la integració de les diverses experiències dels infants, promoure el seu desenvolupament integral i l’adaptació al seu ritme evolutiu.
  5. Sempre que sigui possible s’ha d’establir una coordinació amb el segon cicle de l’educació infantil, per tal d’assegurar la transició adequada de l’alumnat i facilitar la continuïtat del seu procés educatiu.

7. Capacitats a Desenvolupar

  1. S’ha d’afavorir el desenvolupament de les capacitats que han de permetre als infants créixer integralment com a persones iguals en el món actual.
  2. El desenvolupament d’aquestes capacitats és el resultat del que s’aprèn. Així doncs, al llarg de l’etapa de l’educació infantil els infants han d’anar desenvolupant les capacitats següents:
    • Progressar en el coneixement i domini del seu cos, en el moviment i la coordinació, tot adonant-se de les seves possibilitats.
    • Assolir progressivament seguretat afectiva i emocional i anar-se formant una imatge positiva de si mateixos i de les altres persones.
    • Adquirir progressivament hàbits bàsics d’autonomia en accions quotidianes, per actuar amb seguretat i eficàcia.
    • Pensar, crear, elaborar explicacions i iniciar-se en les habilitats matemàtiques bàsiques.
    • Progressar en la comunicació i expressió ajustada als diferents contextos i situacions de comunicació habituals per mitjà de diversos llenguatges.
    • Observar i explorar l’entorn immediat, natural i físic, amb una actitud de curiositat i respecte i participar, gradualment, en activitats socials i culturals.
    • Mostrar iniciativa per afrontar situacions de la vida quotidiana, identificar-ne els perills i aprendre a actuar-hi en conseqüència.
    • Conviure en la diversitat, avançant en la relació amb les altres persones i iniciant-se en la resolució pacífica de conflictes.
    • Comportar-se d’acord amb unes pautes de convivència que els portin cap a una autonomia personal, cap a la col·laboració amb el grup i cap a la integració social.
  3. Els objectius de cicle precisen les capacitats que els infants han d’haver desenvolupat en acabar el primer cicle de l’educació infantil, en relació amb els continguts de les àrees.

8. Relació entre Objectius i Capacitats

L’educació infantil afavorirà el desenvolupament de les capacitats i la seva interrelació, que ha de permetre als nens i a les nenes créixer integralment com a persones en el món actual, amb uns aprenentatges continuats i progressius, que seguiran en l’etapa d’educació primària amb l’adquisició de les competències bàsiques que ha d’assolir l’alumnat en finalitzar l’educació obligatòria.

Els objectius de cicle precisen les capacitats que els infants han d’haver desenvolupat en cada cicle de l’etapa d’educació infantil, en relació amb els continguts de les àrees.

9. 8 Objectius del 1r Cicle

Els 8 objectius del primer cicle d'educació infantil són:

  1. Identificar-se com a persona, assolir el grau de seguretat afectiva i emocional corresponent al seu moment maduratiu, i esforçar-se per manifestar i expressar les pròpies emocions i sentiments.
  2. Establir relacions afectives positives, comprenent i apreciant progressivament el seu entorn immediat, iniciant-se en l’adquisició de comportaments socials que facilitin la integració en el grup.
  3. Participar amb iniciativa i constància en les activitats quotidianes d’alimentació, repòs i higiene personal, iniciant-se en la pròpia autonomia i orientant-se en les seqüències temporals quotidianes i en els espais que li són habituals.
  4. Comprendre el llenguatge adult i dels altres infants, comunicar-se i expressar-se a través del moviment, el gest, el joc i la paraula, amb una progressiva millora del llenguatge oral.
  5. Dominar progressivament el cos i l’adquisició de noves habilitats motrius, augmentant la seva autonomia en els desplaçaments, en l’ús dels objectes i l’orientació en l’espai quotidià.
  6. Actuar sobre la realitat immediata, descobrir-ne l’organització a partir de les pròpies vivències i establir relacions entre objectes segons les seves característiques perceptives.
  7. Projectar les pròpies vivències a través de l’activitat lúdica, i anar-les representant a través d’un incipient joc simbòlic.
  8. Iniciar-se en la descoberta i l’ús del llenguatge corporal, verbal, matemàtic, musical i plàstic.

Entradas relacionadas: