Educació: conceptes i teories
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,01 KB
NF1-L'educació
És un conjunt de processos mitjançant els quals les persones adquireixen coneixements, habilitats, valors o hàbits que els transmeten agents diversos (família, escola, comunitat, etc).
L'educació formal
Forma part del sistema educatiu reglat, s'imparteix en un lloc i en un temps definits per les lleis (escoles, instituts, etc). Abarca des de l'educació infantil fins a la universitat. La superació de les etapes comporta el reconeixement d'un títol acadèmic amb validesa oficial. S'organitza amb el marc de les lleis educatives que la regulen, es planifica de forma jerarquitzada en diferents nivells de concreció curricular.
Organització rígida i poc flexible
Jerarquitzada (etapes educatives), currículum establert, instal·lacions concretes, durada determinada. Escolarització primerenca 1er cicle-S'imparteix en llar d'infants públiques o privades.
NF2-Els infants aprenen
Mitjançant el procés pel qual s'adquireixen conceptes, habilitats, valors, conductes, normes o qualsevol altre coneixement.
Teories d'aprenentatge
Aprendentatge per reforç: B.F. Skinner: Conductisme, la conducta és producte de la causa-efecte, tota resposta prové d'un estímul i tot estímul va seguit d'una resposta.
Observació: A. Bandura: L'infant incorpora les conductes que observa i les manté, enforteix o descarta mitjançant el reforç que rep.
Zona de desenvolupament potencial: La persona no és capaç de realitzar una activitat per ella mateixa i necessita ajuda.
Zona real: La persona ja és capaç de realitzar l'activitat sense ajuda.
Zona propera: Es situa en el procés de passar d'una zona a una altra.
Ajuda: L. Vygotsky: Incorporació d'una persona que actua com a mediadora de l'aprenentatge.
Cognició: J. Piaget, Descobriment J.S. Bruner, Significatiu D. Ausubel