L'Edat Moderna a partir del segle XV

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,82 KB

Perquè l'Edat Moderna comença al segle XV

A la segona meitat del segle XV, Europa va superar la crisi i va entrar en una etapa de recuperació demogràfica i econòmica, enriquint la burgesia i enfortint la monarquia.

Aquests canvis van ser protagonitzats per la puixança del comerç, que va impulsar Europa a l'explotació de nous territoris, i per la burgesia, que va fomentar el creixement de les ciutats.

Aquesta nova societat en expansió va impregnar un esperit crític que va denunciar els abusos de l'Església. També es va proposar una nova manera de comprendre el món, anomenada 'humanisme', que posava l'ésser humà al centre de l'univers en comptes de Déu.

Recuperació demogràfica i econòmica

La desaparició d'epidèmies com la pesta negra va augmentar la natalitat, permetent incrementar la població. A finals del segle XV, Europa tenia 70 milions d'habitants.

L'augment de la demanda va impulsar la posada en marxa de nous correus i la cerca de terres noves. A més, el rendiment agrícola va millorar, generant excedents agrícoles comercialitzables.

Les millores en la navegació van facilitar l'activitat comercial (Mediterrani, Bàltic, mar del Nord), incrementant el comerç de la producció artesanal i el creixement de les ciutats i rius fluvials.

L'ascens de la burgesia

El poder econòmic dels burgesos es basava en la possessió de capital, invertint en activitats com viatges comercials, manufactures i banques, que els proporcionaven beneficis. Així van sorgir les primeres empreses capitalistes, on l'intercanvi comercial esdevenia una font de riquesa important.

Algunes famílies van exercir una gran influència política, ja que eren banquers o comerciants que havien acumulat fortunes.

L'enfortiment de la monarquia

Durant el segle XVII, els reis van aconseguir imposar la seva autoritat sobre la noblesa feudal, centralitzant el poder i creant una nova organització, la 'monarquia autoritària'.

Els monarques autoritaris com els Reis Catòlics de Castella, Francesc I de França i Enric VIII d'Anglaterra van mantenir el poder sense dependre dels parlaments de govern.

L'humanisme, revolució cultural

Al segle XV, l'humanisme va ser un nou corrent cultural a Europa que va revolucionar la manera de pensar de les persones, lligat al renaixement artístic.

L'ésser humà, centre de la creació

La mentalitat medieval situava Déu al centre del món (teocentrisme), però els humanistes van començar a valorar els grecs i romans, admirant-los i aprenent d'ells des dels àmbits polític, filosòfic i científic.

Per això van haver d'aprendre llatí per traduir els clàssics. Gràcies al redescobriment del món clàssic, van situar l'ésser humà com a centre de la natura (antropocentrisme).

Entradas relacionadas: