L'Edat de Bronze: Desenvolupament de Societats, Comerç i Cultura

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,33 KB

L’Edat de Bronze: El Desenvolupament de les Societats

Definició: La denominació “Edat de Bronze” prové del sistema de les tres edats de C.J. Thomsen. L’Edat de Bronze europea es divideix en tres o quatre fases: antic, mig, recent i final.

Característiques Generals:

  • Aparició dels primers processos de concentració de poder i d’acumulació de riquesa en tombes i dipòsits. Dipòsits: acumulacions deliberades d’objectes que apareixen aïlladament i amb caràcter d’ocultació, alienes completament a un context funerari.
  • Tendència a l’agregació poblacional, la jerarquització territorial i la distinció de grups culturals ben definits.
  • Nous sistemes d’organització social cada cop més complexos, amb sistemes policials a la Mediterrània oriental i Pròxim Orient, i sistemes de cabdillatges a la resta d’Europa.
  • Generalització de les xarxes de distribució de mercaderies i noves ideologies. La navegació és un mitjà de desplaçament plenament normalitzat.
  • Tota Europa, des de la Mediterrània a Escandinàvia i des de les estepes a l’Atlàntic, queda unida. Totes les elits... falta... necessitat d’estany en l’aliatge del bronze exigeix d’un subministrament regular de dos productes, el primer...
  • Major especialització metal·lúrgica.
  • Millores econòmiques orientades a l’explotació intensiva de la ramaderia i l’agricultura. Parcel·lació.
  • Nous cultes i noves pràctiques rituals.
  • Dues són les tradicions funeràries a Europa: les inhumacions individuals en fossa o cista amb o sense túmul, i les inhumacions col·lectives en megalítics tardans, hipogeus (illes) i coves es mantenen. La incineració és marginal, amb l’excepció d’Hongria.

Cultura Micènica

La cultura minoica es basa en el desenvolupament de palaus (Cnossos) com a centres de poder administratiu, comercial, artesanal i religiós (culte al brau i deessa de la serp).

1900 a.C. (fase propalacial) i l'erupció del volcà de Tera van suposar el desenvolupament d’un sistema d’escriptura sil·làbica: lineal A.

Al llarg d’aquests segles construïren l’anomenada talassocràcia minoica.

Organització en petits regnes-estats independents amb potents estructures definides, enterraments monumentals i una organització territorial dirigida des del palau.

El palau esdevé un centre de poder polític, religiós i econòmic (organització del comerç, administració, gestió dels recursos i dels excedents, recaptació d’impostos...).

Tombes: riques i arquitectura imponent.

Els micènics esdevenen intermediaris entre les societats del Mediterrani oriental i el Mediterrani central-occidental i Europa.

Imperi Hitita

L'Edat de Bronze a Anatòlia està caracteritzada pel desenvolupament de l’imperi hitita i la seva capital Hattusha amb el seu palau i els temples.

L’imperi hitita suposarà l’en...

Costa Sirio-Palestina

Ciutats-estat com Ugarit i Byblos amb una clara vocació comercial.

Crisi del 1200 a.C. al Mediterrani Oriental

Desaparició de Troia, diverses ciutats de llevant sirio-palestí (Ugarit, Xipre) i de les civilitzacions hitita i micènica.

Irrupció dels pobles del mar i establiment dels filisteus i dels israelites.

Entradas relacionadas: