Drets Laborals, Sindicats i Convenis Col·lectius

Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,07 KB

Què és un Sindicat?

Un sindicat és una associació permanent i sense ànim de lucre (sense benefici econòmic), de treballadors per compte aliè, que té com a objectiu la defensa i la millora de les condicions de treball dels seus afiliats enfront dels empresaris i les seves organitzacions. Queden exclosos del dret a la sindicació els jutges, magistrats, fiscals, forces armades i Guàrdia Civil.

La Llibertat Sindical Inclou:

  • Dret a fundar, suspendre o extingir un sindicat.
  • Dret del treballador a afiliar-se o separar-se d'un sindicat.
  • Dret a elegir lliurement els representants d'un sindicat.
  • Dret a l'activitat sindical.

Representació dels Treballadors en l'Empresa

Garanties dels Delegats i Comitè:

  1. No ser acomiadats o sancionats com a conseqüència del seu exercici com a representants dels treballadors.
  2. Prioritat de permanència a l'empresa respecte als altres treballadors en supòsits de suspensió o extinció per causes econòmiques o tecnològiques.
  3. Expressar lliurement la seva opinió en aspectes relacionats amb la seva representació.
  4. Obertura d'expedient contradictori en el cas de sancions per faltes greus o molt greus.
  5. Disposar d'un crèdit horari per a l'exercici de les seves funcions de representació.

Plans d'Igualtat en les Empreses

El contingut que han d'incloure els plans d'igualtat en les empreses són els següents:

  • Obligatorietat per a les empreses de 50 treballadors o més: és recomanable que totes les empreses sense excepció tinguin un pla d'igualtat, però només és obligatori a les empreses de 50 o més treballadors.
  • Participació dels treballadors en el disseny del pla d'igualtat: mitjançant els representants sindicals, les delegades de personal o els membres del comitè que han d'ajudar en la creació d'un pla ajustat al tipus d'empresa a la qual pertanyen.
  • Temporització de durada i revisió dels plans d'igualtat: la durada pot ser la que l'empresa consideri més oportuna i la que li permeti aplicar de manera més adequada les mesures adoptades. Poden tenir, com a màxim, una durada de 4 anys.

Negociació Col·lectiva i Convenis Col·lectius

La negociació col·lectiva és el procés encaminat a aconseguir un acord entre treballadors i empreses sobre les condicions en què es desenvoluparà l'activitat laboral. Les relacions laborals són les activitats que vinculen l'empresa amb els treballadors a través dels seus representants.

Un conveni col·lectiu és una norma que neix de l'acord entre l'empresa i els treballadors d'una empresa o un grup d'empreses (sector) i que regula les relacions laborals. Els convenis col·lectius són el resultat d'un procés anomenat negociació col·lectiva.

Legislació Laboral

  1. Estatut dels Treballadors: Norma fonamental que detalla el conjunt de llibertats, drets i obligacions dels treballadors i les empreses.
  2. Convenis Col·lectius: Acords bàsics pactats entre els representants dels treballadors i de les empreses d'un sector d'activitat. Són fruit de la negociació col·lectiva i acorden les condicions de treball i les normes de convivència aplicades durant el període de vigència.
  3. Contracte de Treball: Acord entre el treballador i l'empresa en què s'exposen els detalls de la relació laboral, respectant les condicions mínimes fixades als convenis col·lectius.
  4. Llei de Llibertat Sindical: Norma que desenvolupa la representació col·lectiva dels treballadors a través dels sindicats, que defensen els seus interessos i negocien els acords amb les empreses o els seus representants col·lectius (patronals).
  5. Normes Laborals de la UE: Normes comunitàries europees que fixen un marc de referència i garanteixen unes condicions laborals mínimes, l'equiparació de les condicions de treball i la lliure circulació de mà d'obra a tot el territori de la UE.

Què és el Treball?

És el conjunt de tasques i activitats que les persones desenvolupen dins de l'empresa. Constitueix l'aportació de l'element humà en l'empresa com a factor de producció.

Característiques del Treball:

  • Voluntarietat: la persona decideix si treballa, on ho fa i de quina manera. És plenament lliure de decidir dins de la relació laboral.
  • Per compte d'altri: es treballa per a una altra persona (l'empresa), que es beneficia del fruit del seu treball. Per això la compensa pagant-li un salari.
  • Remuneració: el treball ha de ser retribuït; la persona fa una activitat laboral a canvi del salari que li paga l'empresa.
  • Subordinació: Dins de la relació laboral, el treball està subjecte a les decisions de l'empresari, que és qui dirigeix l'activitat laboral.

Entradas relacionadas: