Drets Humans: Definició, Tipus i Evolució Històrica
Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,1 KB
Què són els Drets Humans?
Els drets humans són aquelles llibertats que tota persona té pel sol fet de la seva condició humana, independentment del que diguin les lleis vigents i de la seva situació social, ètnia o nacionalitat. Són els drets que tenen els homes i dones per la dignitat que els atorga el fet de ser persones. Van començar a Anglaterra al s. XVII i, més tard, als EUA. Van ser proclamats l’any 1948 a les Nacions Unides amb el títol de Declaració Universal dels Drets Humans. Això va aconseguir una convivència pacífica entre les persones, basada en el respecte a la dignitat de tots els éssers humans. Aquests drets han de ser respectats per part dels individus i l’Estat.
Característiques dels Drets Humans
- Inherents a la persona: es tenen pel fet de ser persona, independentment de les circumstàncies.
- Individuals: són drets de cada persona individual.
- Universals: afecten a tothom, sense cap mena de distinció.
- Irreversibles: no poden ser anul·lats.
- Inalienables: no s’hi pot renunciar, ni comprar-los ni vendre’ls (dret a la vida).
- Inviolables: han de ser respectats per tothom en qualsevol situació.
- Preferents: els drets humans tenen preferència davant d’altres drets.
La pena de mort és contrària als drets humans.
Base Ètica Comuna
Els drets humans són propis de qualsevol humà perquè és persona, no per la seva cultura; són universals. Els drets humans s’han convertit en una base ètica majoritàriament acceptada per construir una convivència social pacífica i justa.
Classificació dels Drets Humans
- Llibertat: drets civils i polítics o 1a generació dels drets humans.
- Igualtat: drets econòmics, socials i culturals o 2a generació.
- Fraternitat o solidaritat: dret a la pau, al desenvolupament o a un medi ambient saludable o 3a generació.
Legislació dels Drets Humans
El Dret serveix perquè els individus es puguin defensar: és una eina de protecció contra els abusos d’altres individus o de l’Estat. La Declaració Universal dels Drets Humans és un ideal, però no una llei que pugui obligar. Els Estats van signar pactes per obligar a protegir els drets humans dels seus ciutadans. Els Drets Humans han passat de ser un ideal a ser un dret constitucional: qualsevol persona pot reclamar-los per a ella i per als altres perquè així ho reconeix la Constitució.
Primera Generació
Origen: moviments revolucionaris d’inspiració liberal. La independència dels EUA i la Revolució Francesa van comportar el reconeixement dels drets dels ciutadans basats en la llibertat individual. Els drets cívics i polítics de la Declaració del 1948 estan desenvolupats en el Conveni Internacional sobre els Drets Civils i Polítics. Alguns drets: dret a la vida, no a l’esclavitud i no a la tortura, dret a un tracte digne, dret a la presumpció d’innocència i a ser escoltat i defensat, dret a circular lliurement dins la nacionalitat, dret a la privacitat, dret a la llibertat d’expressió i de pensament, dret a l’associació, dret a tenir una família...
L’Estat de Dret
El poder públic s’obliga a respectar els drets bàsics de les persones. Hi ha llocs on no es respecten els drets humans i hi ha ONG, com Amnistia Internacional o Creu Roja, que denuncien aquestes violacions. El respecte als drets humans és una condició necessària per formar part d’Organitzacions Internacionals (UE).
Segona Generació
Origen: moviments obrers d’inspiració socialista. Amb el reconeixement dels drets d’aquesta generació, l’Estat es compromet a què tots els ciutadans puguin gaudir de les mateixes oportunitats per desenvolupar-se, d’acord amb la seva dignitat de persones. Per això se’ls vincula al valor de la igualtat. Aquests drets estan desenvolupats en el Conveni Internacional sobre els Drets Econòmics, Socials i Culturals. Es refereixen a la justa distribució de la riquesa per part de l’Estat: dret a treballar per guanyar-se la vida, dret a una remuneració adequada al seu treball i amb condicions dignes, dret a la vaga, dret a la seguretat social, dret a l’educació, dret a gaudir de la salut física i mental, dret a una alimentació adequada...
L’Estat del Benestar
Els poders públics s’obliguen a impulsar accions per tal que tots els ciutadans gaudeixin dels drets reconeguts en els convenis internacionals. Les Nacions Unides han creat organismes per promocionar els drets socials com OIT (Organització Internacional del Treball), UNESCO (per l’educació, la ciència i la cultura), UNICEF (per la infància)...
Tercera Generació
Origen: Moviments socials com pacifisme, ecologisme, voluntariat... i es refereixen a la qualitat de vida en tot el planeta. Dret a néixer i viure en un ambient saludable i en un món en pau, dret a un desenvolupament que permeti una vida digna. La defensa jurídica d’aquests drets és molt complicada.
Evolució Històrica dels Drets Humans
Abans del 1948
El concepte dels drets humans provenia de les reflexions de la filosofia grega, el dret romà i el cristianisme. Hi ha la Declaració dels Drets de Virgínia (1776) i Declaració d’Independència dels Estats Units, el mateix any per Thomas Jefferson. Declaració dels drets de l’home i del ciutadà (aprovada per l’Assemblea Nacional) que només afectaven als ciutadans d’un Estat. Altres tractats: Convenció sobre l’esclavitud, 1926 (prohibeix l’esclavitud i persegueix als qui la practiquen). Convenció per la prevenció i sanció del delicte de genocidi, 1946 (reconeix el genocidi com un delicte que ha de ser perseguit). Declaració dels Drets Humans, 1946 (com a resposta als horrors causats en la 2a Guerra Mundial: holocaust i bomba atòmica i com a desig d’evitar que es repetís).
Després del 1948
Convenció Europea dels Drets Humans, 1950 (permet una intervenció judicial en matèria dels drets humans). Tribunal Europeu dels Drets Humans (especialitzat en delictes contra els drets humans que està per sobre dels tribunals de cada estat europeu). Altres importants: Pactes de Nova York, 1966 que van fer possible el Conveni Internacional sobre els Drets Econòmics, Socials i Culturals i el Conveni Internacional sobre els Drets Civils i Polítics.
Acords firmats de convencions d’algun aspecte de la Declaració del 1948: drets de l’infant, l’eliminació de la discriminació racial i de la discriminació de la dona, drets de les persones afectades de retard mental, dret dels impedits, la tortura i altres tractes cruels...
La defensa dels drets humans és cosa de tots, és cosa tan del nostre dia a dia com dels grans organismes internacionals. Totes les persones que tenen el dret a ser respectades tenen el deure moral de respectar els drets dels altres.