Dret Laboral: Normes i Principis Clau

Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,66 KB

Va néixer el Dret Laboral: Que regula les relacions laborals i que protegeix la part més dèbil: el treballador. El Dret del Treball és el conjunt de normes i principis que s'ocupa de la regulació del treball humà. La seva finalitat principal és equilibrar les forces d'empresari i treballador en la relació laboral. Característiques:

  • VOLUNTARIETAT: El treballador presta els seus serveis voluntàriament a l'empresari
  • DEPENDÈNCIA: el treball es realitza sota el poder de direcció de l'empresari
  • ALIENITAT: El treballador lliura els fruits del treball a l'empresari
  • REMUNERACIÓ: El treballador obté una retribució a canvi dels serveis que presta a l'empresari

Constitució Espanyola: És la llei de lleis. La norma suprema de l'ordenament jurídic espanyol. La resta de normes han de respectar les normes, regles i principis continguts en ella.

  • LLEIS ORGÀNIQUES: Aprovades per les Corts Generals (poder legislatiu) per un procediment especial que requereix majoria absoluta del Congrés. Regulen els drets fonamentals i les llibertats públiques. Ex. LOLLS.
  • LLEIS ORDINÀRIES: Aprovades per les Corts Generals (poder legislatiu); es requereix majoria simple del Congrés. Regulen matèries no reservades a llei orgànica. Ex. Llei de Prevenció de Riscos Laborals

Reglaments: Són lleis obligatòries i aplicables en tots els Estats membres. Reials Decrets aprovats pel Consell de Ministres (el Govern en ple). Ordres Ministerials: reglaments aprovats per un Ministre. Resolucions: dictades per Secretaris d'Estat o Directors Generals.

NORMES PROFESSIONALS: Convenis col·lectius. Norma específica del Dret del Treball. Acord negociat lliurement entre representants dels treballadors i dels empresaris. Ha de respectar els mínims que estableix l'Estatut dels Treballadors. Per regular les condicions de treball i les normes de convivència que s'han de regir. Obliga a tots els treballadors i empresaris que estiguin inclosos dins el seu àmbit d'aplicació i durant el seu temps de vigència.

JERARQUIA NORMATIVA: Disposició de Dret comunitari, C.E, Tractats i convenis internacionals, Lleis orgàniques, Normes amb rang de llei ordinària, Reglaments, Convenis col·lectius, Contractes de treball, Usos i costums.

NORMA MES FAVORABLE: En el cas que dues o més normes es discuteixi quina s'ha d'aplicar, s'ha d'escollir la que sigui més favorable per al treballador en el seu conjunt i en còmput anual.

IRRENUNCIABILITAT DE DRETS: Els treballadors, encara que vulguin, no poden renunciar als drets laborals que els reconeguin les lleis o qualsevol norma aplicable.

PRINCIPI PROOPERARI: Quan existeixen diverses interpretacions per una norma laboral, s'ha d'aplicar la més favorable per al treballador.

PRINCIPI DE CONDICIÓ MÉS BENEFICIOSA: L'ocupador està obligat a respectar i mantenir les condicions de treball tot i la posterior aprovació d'una norma que, amb caràcter general, estableixi condicions menys favorables que les que tenien a títol individual.

ESTATUT TREBALLADORS: Regulació del contracte de treball, drets i deures, drets de representació col·lectiva i de reunió, normativa negociació.

Màxima: Vinculen tots els poders públics, Llei orgànica, Procediment urgent davant els tribunals, Possibilitat de recurs davant el Tribunal Constitucional. Exemples: Drets col·lectius: Reunió, associació, lliure sindicació, vaga. Drets individuals: no discriminació, intimitat.

Mitjana: Vinculen tots els poders públics, Llei ordinària. Exemples: Dret al treball, lliure elecció de professió o ofici, remuneració suficient, negociació col·lectiva, adopció de mesures de conflicte col·lectiu.

Mínima: Seguretat Social, Plena ocupació, Descans, Formació professional.

Directives: Són normes que marquen uns objectius als destinataris, que en un termini determinat, han d'adoptar les mesures necessàries per aconseguir els objectius previstos. Ex. Directiva Mesures de seguretat en la construcció.

Administració laboral: Està formada per òrgans especialitzats del Ministeri de Treball i Seguretat Social i les Conselleries o Departaments de Treball de les CCAA. Desenvolupen la política laboral dels poders públics. Vigilen el compliment de la normativa laboral.

Entradas relacionadas: