Dret Laboral: Normes i òrgans judicials

Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,25 KB

L'esser humà es caracteritza perquè viu en societat, les unes més complexes que les altres. Però en totes hi ha d'haver unes normes d'obligat compliment que regulin les relacions i possibilitin la convivència. Precisament aquest és el contingut del Dret.


Dret Laboral

Conjunt de normes que regulen les relacions individuals i col·lectives que es desenvolupen en l'àmbit professional i que tenen el seu origen en el treball prestat de manera personal, voluntària, per compte d'altri, retribuïda i en dependència de l'empresari.



Aparició del Dret Laboral

El Dret Laboral és recent, ja que sorgeix amb la Revolució Industrial com a resposta als problemes socials dels treballadors; si bé, abans de l'aparició del Dret Laboral com una branca del Dret amb substantivitat pròpia, el treball assalariat era regulat pel Dret Civil. Neixen, així, una sèrie de normes que evolucionaran fins a l'actual Estatut dels Treballadors (ET).



Òrgans Judicials

Jutjat de lo Social, Sala de lo Social dels Tribunals Superiors de Justícia, Sala de lo Social de l'Audiencia Nacional, Sala de lo Social del Tribunal Suprem



Relacions Laborals

El Dret Laboral regula les Relacions Laborals amb 5 requisits:

  • Personal (prestació duta a terme pel treballador i no un altre)
  • Voluntarietat (no poden obligar-te)
  • Alienitat (treballar per algú)
  • Retribució (rep salari)
  • Dependència (treballador sotmès al poder d'organització i disciplina de l'empresari)

Les Relacions No Laborals o Excloses es regulen per altres normes i NO pel Dret Laboral, les falta algun dels requisits de les Relacions Laborals o tenen especials característiques de la funció realitzada (funció pública).

Hi ha Relacions Laborals que reuneixen tots els requisits de la prestació del treball, però que per les seves característiques especials es regeixen per normatives pròpies. Es tracta de les Relacions Laborals Especials. A aquestes relacions només se'ls aplicarà la normativa laboral general en aquells aspectes no recollits en la norma específica que les regula.



Principis d'interpretació del Dret Laboral

  • PPI Jerarquia Normativa: Comú a totes les branques del Dret
  • PPI Norma Mínima: En les normes laborals de jerarquia superior s'estableixen mínims de dret necessari que les normes de rang inferior hauran de respectar o millorar
  • PPI In Dubio Pro Operario: En cas de dubte a favor de l'operari
  • PPI Norma Més Favorable: Valoració i aplicació en general
  • PPI De Condició Més Beneficiosa: Davant l'aparició d'una norma laboral que fixi condicions pitjors que les contingudes en els contractes, es mantindran les millors condicions establertes anteriorment
  • PPI D'Irenunciabilitat de Drets: Els treballadors no poden renunciar als drets que les normes els reconeixen



Fonts del Dret

  • Fonts Formals: Llei (Constitució, Llei Orgànica, Llei Ordinària, RDLlei, RDLegislatiu, Reglaments, Conveni Col·lectiu, Contracte de Treball), Costum, Principis Generals, Jurisprudència
  • Fonts Materials: Poder Legislatiu (Corts Generals o Parlament (Congrés dels Diputats i Senat) i les Assemblees legislatives de les CCAA), Poder Executiu (Govern, ministeris i organs de govern de les CCAA), Organs Administratius de Rang Inferior (diputacions, municipis, direccions generals...) i Col·lectivitats de persones (representació de treballadors i empresaris)



Conciliació/Demanda

Presentació de papereta de conciliació a IMAC, SEMAC, CEMAC... si no hi ha acord (avinença) es reinicia el termini de prescripció i es repren el de caducitat per presentar de nou la demanda, si no té efecte (no es presenten les parts, en un termini de 15 dies hàbils en la caducitat, o 30 dies hàbils en la prescripció)

Si es presenta la demanda abans del judici oral s'intentarà conciliar i sinó es donarà pas a ratificar la demanda per part del demandant.



Terminis

PRESCRIPCIÓ: Accions que no tenen senyalat un termini especial o van dirigides al cobrament de percepcions econòmiques (1 any des del dia que l'acció es pugui exercitar)

CADUCITAT: Exercici d'acció contra acomiadaments o resolucions de contractes temporals (20 dies hàbils a comptar des del dia següent a la data de l'acomiadament o resolució del contracte)



Recursos

  • SUPLICA: Permet la revisió de les resolucions dels Jutjats Socials per la Sala Social del TSJ competent per raó del territori. El recurs s'interposa davant el jutjat que va dictar la sentència recorreguda. S'haurà de traslladar a la part recorreguda per a la seva impugnació i, posteriorment, s'elevaran les actuacions a la Sala Social del TSJ.
  • CASSACIÓ: Té per objecte la revisió de les resolucions de les Sales Socials dels TSJ i de l'AN degut a l'incompetència o inadequació del procediment, error en l'apreciació de la prova i infracció de les normes de l'ordenament jurídic o de la jurisprudència que fossin aplicables per a la resolució de les qüestions objecte de debat.

Entradas relacionadas: