Dret Laboral a Espanya: Guia Completa de Normativa i Drets

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,56 KB

Què és el Dret Laboral?

El Dret Laboral és el conjunt de normes que regulen les relacions laborals entre els empresaris i els treballadors.

Característiques Essencials del Treball Regulat pel Dret Laboral

  • Voluntarietat: El treballador ha de ser lliure durant l'exercici de tota la relació laboral; pren la decisió de treballar o no, decideix si treballa per a una persona o per a una altra i pren la decisió de posar fi a la relació laboral en qualsevol moment.
  • Per compte d'altri: Es treballa per a una altra persona, a la qual se cedeix el fruit del treball cobrant un salari a canvi. Se n'exclou el treball per compte propi, el resultat del qual és per a qui duu a terme l'activitat laboral.
  • Dependència: L'empresari ordena quan, on i com s'ha de realitzar el treball.
  • Personal: El treball s'ha de fer personalment i el propi treballador no pot buscar un substitut perquè faci la seva feina quan ho desitgi.
  • Retribució: Tota activitat laboral ha de ser remunerada, fet que exclou la que es fa de manera gratuïta. En el treball retribuït, l'empleat rep un salari i l'empresari obté els béns i els fruits de la feina realitzada pel treballador.

Legislació Laboral Espanyola: Marc Legal Clau

La Constitució del 1978 va establir els drets i deures laborals bàsics. La Constitució és, per tant, la referència i el punt de partida per a desenvolupar la resta de normes laborals.

Principals Lleis del Dret Laboral a Espanya

  • Text Refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors: Constitueix la legislació bàsica per la qual es regeix el Dret Laboral espanyol i desenvolupa els principals drets i deures laborals recollits en la Constitució. L'Estatut ha estat modificat diverses vegades.
  • Llei Orgànica de Llibertat Sindical: Regula el dret constitucional a la sindicació, el règim jurídic sindical, la representativitat que té, l'acció sindical i la tutela de la llibertat sindical.
  • Llei de Prevenció de Riscos Laborals: Regula les mesures i les activitats necessàries per a la prevenció de riscos derivats del treball.
  • Text Refós de la Llei General de la Seguretat Social: Regula l'estructura, el funcionament i la gestió de la Seguretat Social: afiliació, cotitzacions, acció protectora, recaptació i gestió d'aquestes prestacions.
  • Text Refós de la Llei de Procediment Laboral: Conté les normes processals i procedimentals aplicables en cas de conflictes.

L'Administració Laboral a Espanya: Funcions i Competències

L'Administració laboral té com a funcions principals desenvolupar la política laboral i vetllar pel compliment de la normativa. La Constitució espanyola estableix la competència de l'Estat, en matèria laboral i de la Seguretat Social, per legislar els criteris i els principis bàsics.

El Ministeri de Treball i Afers Socials

La intervenció de l'Estat en l'àmbit de les relacions laborals es realitza a través del Ministeri de Treball i Afers Socials. El màxim responsable polític i administratiu del Ministeri és el Ministre.

La Inspecció de Treball: Funcions i Objectius

La Inspecció de Treball té diverses funcions clau:

  • Investigar les infraccions: en matèria laboral, de seguretat i higiene, i proposar, si escau, a l'autoritat laboral les sancions corresponents mitjançant l'aixecament d'actes d'infracció davant un incompliment de la normativa laboral, i d'actes de liquidació en casos de falta d'afiliació o alta dels treballadors a la Seguretat Social.
  • Assessorar: els treballadors i els empresaris sobre els seus drets i les seves obligacions.

Competències de les Comunitats Autònomes en Dret Laboral

Les Comunitats Autònomes poden dictar disposicions legals i reglamentàries per al desenvolupament dins del seu àmbit territorial de la matèria regulada, però sempre respectant les bases fixades per a tot el territori nacional. L'Estat té competència exclusiva en matèria laboral i de la Seguretat Social quant a la promulgació. Les Comunitats Autònomes, en funció de les competències assumides pels seus estatuts o de les que els hagin estat transferides, podran dictar normes de desenvolupament i executar la normativa estatal en matèria laboral i de la Seguretat Social.

Entradas relacionadas: