Dret Laboral a Espanya: Guia Completa de Normativa i Conceptes Clau

Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,53 KB

Dret Laboral

És el conjunt de normes que regulen les relacions nascudes de la prestació de serveis personals, lliure, per compte aliè, remunerat i en situació de dependència. Aquest dret està entre el dret públic i el privat. Dret privat perquè regula la relació entre dos particulars i dret públic perquè l'estat hi intervé mitjançant normes de compliment obligat.


Dret Públic

Interessos Col·lectius

Dret Constitucional: Principalment regula l'organització de l'Estat i les comunitats autònomes i estableix els drets bàsics dels ciutadans.

Dret Administratiu: Generalment regula l'organització de les administracions públiques estatals, autonòmiques i locals i la seva relació amb els administrats.

Dret Fiscal: Fa referència, majoritàriament, a la regulació de tot allò relatiu a l'ingrés, la gestió, etc., dels impostos.

Dret Penal: Regula les conductes que poden constituir delictes o faltes.

Dret Processal: Es dedica a regular l'organització dels tribunals i el procediment que cal seguir davant d'aquests tribunals quan ens hi adrecem. S'ha de tenir present que reclamar per un acomiadament requereix un procediment diferent que reclamar per les vacances.

Dret Internacional Públic: Es dedica a les relacions i els conflictes entre els estats i altres organismes supranacionals, com ara la UE.


Dret Privat

Interessos Particulars

Dret Civil: Acostuma a regular tot el que fa referència a la persona, la família, béns, patrimoni, herències.

Dret Mercantil: Conjunt de normes que regulen els actes de comerç o l'activitat econòmica empresarial.

Dret Internacional Privat: Regula les relacions i els conflictes entre persones de diferents estats i, per tant, diferents ordenaments jurídics.

El dret laboral a Espanya sorgeix al segle XVIII a la Revolució Industrial.


La Relació Juridicolaboral Comuna

Quan un determinat tipus de treball té una sèrie de característiques:


Característiques del Treball

  • Personal: El treball l'heu de fer vosaltres mateixos, ningú no us pot substituir.
  • Voluntari: Ningú no us pot forçar a treballar.
  • Retribuït: El treballador ha de cobrar un salari per la seva feina.
  • Per Compte d'Altri: L'empresa s'enduu els beneficis del vostre treball, però també n'assumeix els riscos.
  • Dependent: El treballador està sotmès al poder d'organització i disciplina de l'empresari.


Les Relacions Laborals Especials

Es regeixen per la seva pròpia normativa.


Aquestes Relacions Especials Són

Personal d'alta direcció, Servei de la llar familiar, Penats en institucions penitenciàries, Esportistes professionals, Artistes en espectacles públics, Persones que intervenen en operacions mercantils per compte d'un empresari sense assumir-ne el risc i la ventura, Treballadors discapacitats que presten servei en centres especials d'ocupació, Estibadors portuaris, Advocats que presten serveis en despatxos d'advocats individuals o col·lectius. La relació laboral de residència per a la formació d'especialistes en ciències de la salut, Professorat de religió, Qualsevol altre treball que sigui expressament declarat com a relació laboral de caràcter especial.


Relacions Excloses del Dret Laboral

Funcionaris públics, Prestacions personals obligatòries, Consellers en societats, quan no facin cap altra activitat a l'empresa, Treballs familiars, llevat que es demostri que es paga un salari, Treballs realitzats a títol d'amistat, benvolença o bon veïnatge, Agents comercials que intervenen en operacions mercantils assumint-ne el risc. Transportistes amb autorització administrativa. Poden utilitzar l'autorització per fer transports per a clients diversos, Treballs per compte propi (AUTÒNOM). Al paleta que m'ha fet les obres de la cuina li pago l'obra, però no tinc l'obligació de donar-lo d'alta a la Seguretat Social, TRADE (Treballadors Autònoms Econòmicament Dependents) són una categoria singular de treballadors autònoms, als quals se'ls aplica el règim comú establert per l'Estatut de Treball Autònom.


Les Normes Internacionals i Comunitàries

Aquestes normes s'apliquen un cop han estat aprovades pel Congrés i el Senat, formen part del dret intern espanyol i prevalen sobre la resta de normes de dret intern.


Els Reglaments i les Directives de la UE

Els reglaments s'apliquen directament en cada estat membre sense necessitat que s'aprovi prèviament en els seus parlaments cap mena de norma (a empreses i persones). Les directives vinculen l'estat membre destinatari i l'obliguen a dictar normes o modificar les seves lleis d'acord amb allò que disposen (a l'estat membre).


Els Convenis i les Recomanacions de l'Organització Internacional del Treball (OIT)

L'OIT és un organisme depenent de l'ONU format pels representants dels governs, els sindicats i les organitzacions d'empresaris dels estats membres.


Els Tractats o Convenis Internacionals

L'estat espanyol signa tractats o convenis amb un altre estat o amb més estats a la vegada, la majoria de vegades amb la finalitat de protegir els interessos dels treballadors emigrants als països corresponents.


La Constitució Espanyola de 1978

És la norma fonamental i suprema del nostre ordenament jurídic. La Constitució recull un model democràtic de relacions laborals i dissenya un sistema de protecció dels drets laborals amb diferents graus de protecció, segons que es tracti de drets fonamentals o no. La Constitució recull el dret a la igualtat, a la llibertat sindical i a la vaga, que esdevenen drets fonamentals. La protecció màxima consisteix en el fet que si hi ha alguna llei que hi va en contra, es pot posar en coneixement del Tribunal Constitucional. Pel que fa a la protecció mitjana, podem trobar diferents drets i llibertats dels ciutadans amb continguts laborals. Els drets de protecció mínima són els principals rectors de la política social i econòmica.

Entradas relacionadas: