Domus Romana a Pompeia: La Casa del Poeta Tràgic

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,39 KB

Autor: Desconegut

Cronologia: Segle I aC

Estil: Romà imperial pompeià

Materials: Diversos

Sistema constructiu: Arquitravat

Localització: Pompeia

Context històric:

Pompeia estava habitada per un poble preromà, els oscs. La ciutat va ser fundada al segle VII aC i va ser conquerida pels romans durant la República. La van convertir en una colònia romana (Colonia Veneria Cornelia Pompeianorum). Posteriorment, es va convertir en una ciutat d'estiueig, en la qual hi havia tots els serveis d'una ciutat romana. Va arribar a tenir 20.000 habitants.

L'erupció del Vesuvi va destruir completament la ciutat, que va quedar sepultada per les cendres fins al segle XVIII, quan es van iniciar les excavacions. La lava i la cendra van permetre mantenir pràcticament intacta la ciutat.

Descripció formal

És una típica domus romana, el nom de la qual ve donat pel mosaic que es va trobar al seu interior, d'estil hel·lenístic. Els elements de suport són els murs i els suportats, les cobertes de la casa. Tenia dos pisos, tot i que el segon no s'ha conservat. Correspon al tipus de les domus romanes: cases molt tancades, sense finestres per preservar la intimitat i resguardar-se dels lladres. La llum arribava gràcies als dos patis interiors.

S'hi entrava per un corredor, el vestibulum, fins a la porta. El passadís continuava fins a l'atri, que era un espai buit amb una obertura al sostre, compluvium, que es corresponia a terra amb una espècie de pila rectangular, l'impluvium, destinada a recollir l'aigua de la pluja. A continuació, trobàvem el tablinium (habitació on l'amo rebia els clients) i, seguidament, el peristylum, un jardí envoltat d'un pòrtic sostingut per columnes. En ell s'obrien una sèrie d'habitacions, alae, com la cuina, el menjador (triclinium), altres habitacions privades i també el lararium, una mena de capella petita on es veneraven els déus de la casa (lars). Les dependències de servei se situaven on quedaven espais lliures, com la cuina, el bany i les latrines.

També és important comentar que a l'interior no hi havia gaires mobles, però sí una rica decoració pictòrica a les parets.

Temàtica

La Casa del Poeta Tràgic és una domus més modesta. Els arqueòlegs pensen que era la d'una família de classe mitjana que s'havia enriquit, possiblement amb el comerç. El nom deriva del mosaic que decorava el terra del tablinum, on hi ha representada una escena teatral. El famós mosaic del gos que hi ha a l'entrada amb la inscripció Cave canem era un fet normal a les cases pompeianes. El nom li ve d'un mosaic del tablinum que representa un assaig teatral.

Models i influències

Les domus romanes partien, tant en estructura com en decoració, de les gregues, les quals al segle III aC ja es decoraven amb mosaics i pintures. L'art del mosaic romà va influir en la decoració de les basíliques paleocristianes i les esglésies bizantines (opus tesselatum). L'urbanisme romà ha estat un model a seguir al llarg de la història.

Entradas relacionadas: