Domini del Foc i Evolució Tecnològica: De la Pedra a les TIC
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Medicina y Salud
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,8 KB
El Domini del Foc i la Humanització
Els primers humans, que vivien a les zones volcàniques de l'est i el centre d'Àfrica, ja estaven familiaritzats amb el foc i les seves conseqüències. Fins i tot els grups que van emigrar cap a regions sense volcans van continuar considerant el foc com un ingredient essencial de la seva vida diària. Segurament, sigui per la facilitat d'obtenir aliments més digeribles i suculents o per la necessitat de protecció, els primers homínids van buscar la manera de posseir el foc. Dominar el foc va ser, potser, la millor idea que han tingut els humans en tota la seva història. S'han trobat pedres calcinades, restes de fogueres que cremaven fa prop de mig milió d'anys. L'ús del foc va significar un gran salt per a l'evolució dels éssers humans cap a una espècie cultural.
Beneficis del Foc
- Defensa contra depredadors.
- Possibilitat de colonització de territoris freds.
- Millora de la digestibilitat dels aliments i accés a nous aliments.
- Perfeccionament de les eines.
- Augment de la capacitat de sociabilitat, comunicació i enriquiment del llenguatge.
Les Primeres Eines
Una eina és qualsevol artefacte capaç de multiplicar la intensitat o l'eficiència de l'energia del braç. Una pedra o un palet serien exemples d'eines simples, usades fins i tot per goril·les. Si cal triar un episodi de l'evolució a partir del qual l'home deixa de ser un animal més i comença a desenvolupar activitat creadora, potser hauríem de fixar-nos en el moment en què algú va dissenyar intencionadament la primera eina: la pedra tallada (Homo habilis). Per construir eines cal tenir unes mans hàbils i un cervell desenvolupat. La destresa dels humans utilitzant les mans, lligada amb el bipedisme, va ser la causa de l'estimulació de l'evolució del cervell. L'existència d'espècies humanes que comencen a dominar el foc i l'art de tallar la pedra assenyala l'època del paleolític, on el domini dels materials va anar a més.
De la Ceràmica a la Roda
Les societats d'agricultors primitives construïen les seves primeres cabanes amb branques, palla i fang. El descobriment de la rajola i la totxana va ser un gran avenç tecnològic per a una civilització que no coneixia els materials durs (habitatges més sòlids...). Això va ser un dels avenços més importants de la humanitat. Aviat va aparèixer el torn, una peça circular de fusta que gira sobre un eix vertical, i els terrissaires només havien de posar les mans per modelar el fang. Inconscientment, havien inventat la roda, gràcies a la qual es va reduir al mínim l'esforç necessari per arrossegar objectes.
Aplicacions Modernes
Aparells electrònics no existirien sense la ceràmica: aïlladors, semiconductors... La ciència dels materials està creant també fibres refractàries d'altres prestacions, utilitzades en el revestiment de forns...
Les TIC
El procés de transformació cap a una societat fonamentada en la producció de coneixement ha de conjugar quatre factors importants: la producció de creixement a partir de la recerca científica, la transmissió mitjançant l'educació i la formació, la difusió a través de les tecnologies de la informació i la comunicació, i la injecció de coneixement al mercat. Aquests quatre aspectes han d'estar relacionats entre ells.
Funcions de les TIC
- Digitalitzar la informació: dades, imatges, sons...
- Emmagatzemar la informació.
- Establir canals de comunicació digitals multidireccionals.
- Facilitar instruments per fer qualsevol tipus de procés de dades de manera ràpida i fiable.
- Automatitzar els processos.
- Ser un suport per a la recerca científica, l'educació i la formació.
Amenaces i Oportunitats
Un dels reptes principals al qual ens hem d'enfrontar és el de compatibilitzar raonablement els nous sistemes tecnològics amb els sistemes tradicionals i crear així un model de desenvolupament sostenible.
La Societat del Coneixement Porta a la Deshumanització?
Hi ha certa tendència a pensar que l'ús dels nous avenços tecnològics, especialment els relacionats amb les tecnologies de la informació i les comunicacions, està substituint algunes feines, atributs i activitats tradicionalment humanes, la qual cosa fa que es dilueixi la nostra personalitat i que caiguem en una societat cada cop més deshumanitzada. Un banc o una empresa, davant d'una petició determinada, ens dóna respostes del tipus "ordinador". La implantació d'un procés automatitzat en una empresa que obliga a acomiadar 500 treballadors, perquè el treball es mecanitza.