Divisió del Treball: Durkheim, Marx, Foucault, Taylor, Ford, Fayol

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,08 KB

La Divisió del Treball Segons Durkheim

Per a Durkheim, la divisió del treball és un fenomen social que transforma la societat. La societat evoluciona de l'estatus adscrit a l'adquirit, amb una creixent complexitat del treball que reflecteix una major complexitat social. Aquest canvi implica una transició de la solidaritat mecànica a la solidaritat orgànica.

La Divisió del Treball Segons Marx

Marx veu la divisió social del treball com a resultat de la relació amb el treball i el control dels mitjans de producció. Aquesta relació genera la divisió capitalista del treball, que segons Marglin, busca:

  • Augmentar l'eficàcia, la productivitat i la producció.
  • Exercir control sobre els productes i el procés de producció.

Foucault: Genealogia, Discurs i Poder

Foucault, en la seva obra "Genealogia, discurs i poder" i "La disciplina", introdueix el concepte de genealogia (G) com una tècnica històrica. Aquesta tècnica identifica sèries individuals d'esdeveniments dispersos que s'integren al llarg del temps, configurant un nou model de poder. La genealogia explica la formació de coneixement i discursos sense necessitat d'un subjecte central.

El discurs (D) és vist com combinacions específiques de poder i saber. Els discursos, tot i ser dependents d'un sistema en una època concreta, estableixen normes i pràctiques.

El poder (P) es defineix com una situació estratègica complexa en una societat. El poder disciplinari s'estableix en el cos, gravant la norma en la consciència.

Foucault explica els mecanismes de poder com un conjunt de dimensions que influeixen en l'espai disciplinari, creant i mantenint una relació de poder independent dels individus que l'exerceixen.

El Model Clàssic d'Empresa: Taylor, Ford i Fayol

El model clàssic d'empresa es basa en les idees de:

  • Taylor: Racionalització de l'organització del treball i de l'empresa (OCT), amb divisió del treball i parcel·lació de tasques.
  • Ford: Producció en massa.
  • Fayol: Racionalització de l'administració mitjançant la divisió funcional.

Aquest model, conegut com a OCT (Organització Científica del Treball), proposa:

  • Una concepció piramidal de l'empresa.
  • Especialització organitzativa i definició precisa de tasques.
  • Una visió pessimista del treballador, que requereix supervisió i control estrictes.
  • Centralització i manca de coordinació.

Kowler: Acumulació, Regulació i Fordisme

Kowler, en el seu estudi sobre "Acumulació, regulació i fordisme", descriu un model d'acumulació estable i susceptible de reproducció durant un període prolongat, tant a nivell internacional com nacional i sectorial. Aquest model es caracteritza per dos factors clau: el règim d'acumulació i el mode de regulació.

Womack i la Producció en Massa

Womack, a "L'origen de la producció en massa. La màquina que va canviar el món", analitza el canvi radical que va suposar la producció en massa. Aquest nou model de producció, basat en la fragmentació del treball, va tenir un impacte significatiu tant en els treballadors com en la producció mateixa:

  1. Els treballadors es van convertir en part d'una cadena amb una clara divisió del treball.
  2. Les eines es van especialitzar en una única funció, accelerant la producció i permetent una major disponibilitat de productes al mercat.

La producció en massa és, doncs, un procés de producció industrial que simplifica la tasca de cada treballador per millorar l'eficiència, reduir costos i maximitzar beneficis. La cadena de muntatge mòbil és l'element clau que transforma el mode de producció i la societat.

Entradas relacionadas: