Diversitat lingüística: la riquesa de les llengües del món
Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,44 KB
Llengües del món: una gran diversitat
La riquesa lingüística del planeta
El llenguatge humà es materialitza en una gran diversitat. Segons diverses fonts, en el món hi ha més de 6.000 llengües. És difícil precisar-ne la xifra exacta, ja que no totes són conegudes ni sempre classificades com a entitats independents.
Factors històrics que influeixen en la diversitat
L'estat actual de les llengües al món és el resultat de dos factors històrics bàsics:
- El canvi intern de les mateixes llengües.
- Els fets que han alterat el curs normal de la història de cada llengua (migracions, invasions, colonitzacions).
Canvi intern vs. substitució lingüística
No hem de confondre el canvi intern d'una llengua fins a esdevenir-ne una altra (per exemple, quan el català o el francès van deixar de ser llatí) amb la substitució lingüística, que és el procés pel qual una llengua passa a ocupar el lloc d'una altra. Aquest és el cas de la llengua còrnica, parlada a Cornualla, al sud-oest d'Anglaterra, que va desaparèixer al segle XVIII sota la pressió de l'anglès. Aquesta és l'amenaça més greu que pot patir una llengua al nostre planeta. Les llengües en procés de substitució són llengües minoritzades.
Llengües majoritàries i minoritàries
En el món hi ha llengües amb molts parlants (majoritàries) i amb pocs parlants (minoritàries). Sovint, la classificació depèn del punt de comparació.
La globalització i el seu impacte
Malgrat el gran nombre de llengües existents i la necessitat de preservar-les, ben poques gaudeixen de bona salut. La globalització pot provocar que algunes comunitats abandonin les seves llengües. Però també pot ser una oportunitat per difondre amb més facilitat les diferents llengües que conviuen al planeta.
Llengües en perill d'extinció
Els càlculs més optimistes afirmen que un 50% de les llengües del món corren perill d'extingir-se en els propers cent anys. Les previsions més pessimistes situen aquesta xifra en el 90%; dit d'una altra manera, només un 10% de les llengües parlades avui tindrien la supervivència assegurada, a condició que les conjuntures no s'alterin substancialment.
El nombre de parlants i la salut d'una llengua
Si bé és un factor important, el nombre de parlants no sempre és un bon indicador de la salut d'una llengua. Així, llengües com el quítxua, amb uns quants milions de parlants, estan clarament amenaçades, mentre que l'islandès, amb menys de 300.000, viu en condicions òptimes.
Famílies lingüístiques
Les llengües es classifiquen en famílies. Una família lingüística és un grup de llengües emparentades històricament, que semblen derivar d'una llengua més antiga. Si la llengua comuna no està provada sinó solament reconstruïda, es parla de protollengua.
Llengües indoeuropees
Les llengües indoeuropees són aquelles que pertanyen a una mateixa gran família lingüística, derivades d'una antiga llengua reconstruïda per l'historicomparatisme i que hom anomena protoindoeuropeu. Inclou centenars de llengües parlades per uns 3.000 milions de persones i abraça la majoria de famílies lingüístiques d'Europa i l'Àsia sud-oriental. Per vicissituds històriques, però, s'han estès a tots els continents i predominen també clarament a Amèrica i Oceania.