Distribució de la Població Mundial i Conceptes Demogràfics Clau
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,44 KB
La distribució de la població mundial
La població mundial es distribueix de manera desigual. La major part es concentra en zones determinades, mentre que d'altres queden pràcticament buides (com l'Antàrtida). No hi ha una relació directa entre el nombre d'habitants d'un país i la seva extensió; per exemple, Austràlia és un país gran amb poca població per la seva superfície, mentre que el Japó és petit però amb molta població. Tampoc hi ha relació entre el nombre d'habitants i el desenvolupament econòmic del país; Bangladesh, per exemple, té molta població, però és un país pobre.
Causes de la desigual distribució de la població:
Causes físiques
Hi ha un baix nombre d'habitants a zones molt fredes o molt càlides. Les zones més habitades són les temperades del planeta, sobretot a l'hemisferi nord. Les zones planes també són les més poblades, ja que és més fàcil conrear-hi, a diferència de les muntanyoses. El Pirineu és la zona menys poblada de Catalunya.
Causes econòmiques
Estan més poblades les zones amb més recursos naturals (aigua dolça, sòls fèrtils, etc.) i amb més activitat econòmica, com indústries i serveis, que generen més llocs de treball.
Causes històriques
Són més poblades les zones que antigament ja ho estaven (com les regions on hi havia grans imperis com Roma o la Xina). L'esclavitud, per exemple, explica la poca població en determinades zones d'Àfrica.
Causes bèl·liques
Tenim els exemples dels refugiats que, a causa de conflictes al seu país, se n'han d'anar a un altre amb millors condicions.
Exercici: Defineix
Natalitat: Nombre de naixements en una població i en un temps determinat.
Taxa de natalitat: És una taxa utilitzada en demografia per a indicar el nombre de nascuts vius durant un any per cada mil habitants d'una població concreta.
Creixement vegetatiu / Creixement natural: És la diferència entre els naixements i les defuncions.
Creixement real: Diferència entre el creixement vegetatiu i el saldo migratori d’una població.
Cens: Llista dels habitants o dels béns d'un territori. Recompte d’habitants en un moment donat. Es fa cada 10 anys.
Padró: Llista dels habitants d'un municipi, en què figuren llurs noms, llurs edats i altres dades personals. S'està actualitzant contínuament.
Fecunditat: La taxa de fecunditat és una estadística demogràfica que indica el terme mitjà de fills que una dona tindria si visqués fins a la fi de la seva edat reproductiva (entre els 15 i 49 anys).
Índex d’envelliment: És el quocient entre el nombre de persones de 65 anys i més i el de joves menors de 15 anys. S’expressa en percentatge.
Índex conjuntural de fecunditat (ICF o ISF): Indica el nombre mitjà de fills d’una dona al llarg de la seva vida, suposant que la fecunditat es mantingui constant en cada grup d’edat. Si aquest índex és inferior a 2,1 fills per dona, aquella població no es regenera per creixement natural. La diferència amb la fecunditat és que la fecunditat només engloba l'edat fèrtil, mentre que aquest índex ho engloba tot.