La direcció estratègica de l’empresa
Enviado por Chuletator online y clasificado en Economía
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,57 KB
LA DIRECCIÓ ESTRATÈGICA DE L’EMPRESA
QUÈ ÉS LA DIRECCIÓ ESTRATÈGICA?
És el procés de gestió d’una estratègia empresarial dins de l’empresa, que s’ha d’adaptar a un entorn canviant i a una competència que reacciona, tenint en compte el llarg termini i tenint com a finalitats principals assolir l’èxit de l’empresa mitjançant la millora de la posició competitiva o resoldre els problemes que amenacen l’empresa.
Estratègia-pla d’acció- assoliment dels objectius
EL PROCÉS DE LA DIRECCIÓ ESTRATÈGICA
La direcció estratègica no s’encarrega únicament de prendre les decisions que afecten els problemes principals de l’empresa, sinó que també ha de garantir que l’estratègia es dugui a terme. Per fer-ho està composta de:
- Anàlisi estratègica: abans de definir la direcció de l’empresa cal estudiar el conjunt d’elements que fonamenten la base per a una bona direcció estratègica.
- Entorn econòmic, social, polític o tecnològic. Influència dels factors externs.
- Capacitat estratègica: els recursos de què disposa l’empresa i el conjunt de capacitat i competències que pot desenvolupar en l’organització. Punts febles i punts forts.
- Expectatives dels promotors o emprenedors del negoci: és fonamental definir de manera clara i prèvia quins objectius o metes es volen assolir.
- Elecció estratègica: cal determinar quin tipus d’estratègia es vol implantar. Ja siguin corporatives, de negoci i operatives.
- Implantació de l’estratègia: es tracta de definir i planificar de quina manera s’aplicarà l’estratègia de l’empresa pel que fa als recursos que s’hi ha de destinar i que es tenen.
- Anàlisi de l’entorn competitiu: el model de les forces competitives.
- Situació competitiva de l’empresa: grau de rivalitat dels competidors, amenaces de productes substitutius, amenaces de nous competidors, poder de negociació dels proveïdors i poder de negociació dels clients.
L’anàlisi d’aquestes cinc forces permet determinar l’èxit del negoci que es desitja desenvolupar o ampliar.
ELS NIVELLS D’ESTRATÈGIA: L’ABAST DE LA DIRECCIÓ ESTRATÈGICA
- Estratègies corporatives: són les que s’encarreguen de prendre les decisions relacionades amb l’objectiu o abast global de l’empresa amb la intenció de satisfer les expectatives dels propietaris i afegir valor a les diferents parts de l’empresa.
- Estratègies de negoci: fan referències a aspectes més concrets com ara la definició dels elements que poden fer competitiu els productes de l’empresa dins del seu mercat o segment de mercat.
- Estratègies operatives: són les que es preocupen de gestionar de manera eficient els recursos que hi ha a l’empresa tant a escala d’un departament com a escala més general.
- Unitat de negoci: és cadascuna de les parts del negoci d’una empresa que fa una activitat diferent o que presenta una autonomia pròpia quant a estratègia i gestió empresarial.
LES ESTRATÈGIES COMPETITIVES: L’AVANTATGE COMPETITIU I LA CREACIÓ DE VALOR
L’avantatge competitiu és el conjunt de característiques internes que l’empresa ha de desenvolupar per obtenir i reforçar una posició d’avantatge davant les empreses competidores.
- La creació de valor: és un dels motors més importants per poder assolir l’èxit d’una estratègia competitiva ja que en els mercats en què hi ha molta competència.
La cadena de valor és una eina analítica que consisteix a descompondre i analitzar les activitats que es duen a terme en una empresa per fabricar i vendre un producte o servei.
- Les estratègies competitives: per obtenir un avantatge competitiu l’empresa pot fer:
- Estratègia de diferenciació: fer que el producte sigui significativament diferent del dels competidors o fins i tot que hi hagi la percepció que és únic.
- Estratègia de lideratge en costos: produir amb els costos més baixos i així aconseguir oferir un producte amb un preu inferior a la competència. O si hi ha molta demanda mantenir el preu.
- Estratègia d’enfocament: o d’alta segmentació, consisteix a centrar-se en un segment del mercat, aplicant la diferenciació i/o el lideratge de costos. Utilitzar una o altre se’n diu diferenciació segmentada.