El Món Digital: TIC, Informació i Ordinadors
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Informática y Telecomunicaciones
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,38 KB
Un Món Digital
Les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC)
Les TIC i la Societat de la Informació
El procés de transformació cap a una societat fonamentada en la producció de coneixement ha de conjugar quatre factors importants: la producció de coneixement a partir de la recerca científica, la seva transmissió mitjançant l'educació i la formació, i la injecció de coneixement al mercat.
Funcions de les TIC
- Digitalitzar la informació: dades, imatges, sons...
- Emmagatzemar la informació.
- Establir canals de comunicació digitals multidireccionals.
- Facilitar instruments per fer qualsevol tipus de procés de dades de manera ràpida i fiable.
- Automatitzar els processos.
- Ser un suport per a la recerca científica i per a l'educació i la informació.
La Societat del Coneixement porta a la Deshumanització?
Exemples de deshumanització: La substitució de trobades reals entre persones per trobades virtuals a través de xats i altres serveis. La compra a través d'Internet, en lloc d'anar directament a la botiga, fa que es perdi el contacte venedor-comprador.
Les TIC i l'Entorn
- Residus tecnològics
- Residus físics: característiques:
- Adquirim nous aparells per renovar els vells, tot i que aquests encara funcionen.
- Aquests articles són poc aprofitables des del punt de vista econòmic del reciclatge.
- Algunes parts d'aquests articles són molt contaminants (piles, plàstics...).
- Per tant, és necessari plantejar-se les plantes de reciclatge encara que no siguin econòmiques.
- Les radiacions: Les radiacions que emet la telefonia mòbil no són perjudicials per a la salut, encara que el govern vol controlar els nivells d'exposició a les emissions radioactives, ja que aquestes tenen un grau massa alt.
- Els residus d'informació: Com tot, haurem de crear un sistema de gestió de residus d'informació quan aquest sistema passi a ser antic; l'eliminació dels continguts podria ser la solució per descarregar els servidors d'informació residual.
La Informació Digital
Analògic i Digital
Conjunt discret: tenint un nombre finit o infinit d'elements, no permet l'existència d'un tercer entre dos ja definits (Conjunt de nombres enters: entre 2 i 3 no hi ha cap altre nombre enter).
Conjunt continu: és format per un nombre indefinit d'elements de manera que sempre es pot trobar un element més entre dos ja existents (Conjunt de nombres reals: entre 5,2 i 5,3 es troba el 5,25 i entre 5,25 i 5,26 hi ha el 5,255, etc.).
Analògic: Exemple: si observem una imatge feta amb una màquina tradicional, podem dir que tota ella és un espai continu.
Digital: Exemple: una imatge digital és formada per una quantitat molt gran de punts de diferents colors que s'anomenen píxels i entre dos d'aquests no en podem trobar un altre.
Codi Binari
Tota la informació que tracten els ordinadors està codificada utilitzant només dos valors diferents que traduïm en 1 i 0. Aquest codi l'anomenem codi binari i és digital; quan parlem de digitalitzar una imatge estem parlant de transformar una informació en un codi binari.
L'element més important de tot ordinador és el microprocessador, un circuit elèctric capaç de processar impulsos elèctrics de manera que assigna un 1 a un bit que té càrrega elèctrica i un 0 a un que no en té.
1 byte | 8 bits |
1 kbyte | 1024 bytes |
1 Mbyte | 1024 kbytes |
1 Gbyte | 1024 Mbytes |
1 Tbyte | 1024 Gbytes |
1 Googol de bytes | 10 a la 100 bytes |
Utilitzant agrupacions de 8 bits és possible representar tots els caràcters que conformen l'alfabet, incloses les majúscules, els signes especials i els nombres del 0 al 9.
Digitalització d'un Text
Es tracta de transformar cadascuna de les lletres a codi binari de 8 bits.
Tractament Digital de la Imatge
Hi ha més d'un format que comprimeix la imatge per tal que no ocupi tanta memòria.
Bmp, tif, tiff, gif, jpeg, jpg.
Digitalització d'un So
Emil Berliner va patentar l'any 1888 el gramòfon: enregistra les variacions en un disc pla de cera molt similar als discs de vinil. Igual que dividim les imatges en píxels, hem de decidir quantes mostres del so original prenem cada segon de temps, el que s'anomena freqüència de mostreig.
L'Ordinador
Parts de l'Ordinador
- CPU: Unitat central. Cervell de l'ordinador.
- UC: Interpreta les ordres i rep i envia dades entre els diferents components.
- UAL: Fa les operacions elementals.
- Memòria interna: La memòria interna d'un ordinador té la funció de guardar els resultats parcials de càlculs i operacions i on es carreguen les dades que cal processar.
- RAM: Memòria d'accés aleatori.
- ROM: Memòria de només lectura.
Evolució dels Processadors
Llei de Moore: El nombre de transistors en un xip d'un ordinador es duplica cada 18 mesos. Aquest augment de transistors es deu a la capacitat de fabricar-los més petits.